Peter (33) is de oliebollenkoning van Groningen: ‘Iedereen lust een verse, warme oliebol’

Peter Kooistra oliebol kraam
Foto | Charlotte Huizinga

De donkere dagen zijn aangebroken, kerst is achter de rug en ondanks het vuurwerkverbod vliegen de knallen je om de oren. Kortom: Oudejaarsdag komt dichterbij. Dat kan alleen maar betekenen dat we onszelf eindelijk weer tegoed mogen doen aan oliebollen. Hoog tijd dus om een kraam te bezoeken en zelf een oliebol te proeven. Die typische geur van oliebollen in het vet walmt je tegemoet. “Ho, niet in vet, hè!” vertelt de hartelijke oliebollenman Peter Kooistra.We bakken in olie!

De familie Kooistra bouwde een heus oliebollenimperium in Groningen. Inmiddels hebben ze kramen bij de Westerhaven, aan het Sontplein, het Overwinningsplein en Helperplein waar zoon Peter Kooistra de scepter zwaait in zijn zelfgebouwde kraam. “We zitten al twintig jaar in de oliebollen”, vertelt Peter op een krakend frisse maandagochtend. “M’n ouders hebben al twintig jaar een kraam op het Overwinningsplein.”

Peter Kooistra oliebol kraam
Foto | Charlotte Huizinga

Familie oliebol

Peters familie zit dus al heel lang in de oliebollen. “Eigenlijk doet bijna iedereen mee. M’n ouders zijn begonnen, maar m’n oom en nicht hebben ook een kraam in de stad. M’n zus helpt ook veel mee, die doet de creatieve dingen en social media.”

Zelf heeft Peter sinds vijf jaar zijn eigen kraam op het Helperplein. Al daarvoor verkocht hij de oliebollen van zijn ouders in de supermarkt. Nu woont hij op steenworpafstand van zijn kraam. “Ik kan lopend naar huis! Ideaal.”

Peter Kooistra oliebol kraam
Foto | Charlotte Huizinga

Kermis

In de zomer reist Peter met de kermis van hot naar her om daar jonge kinderen en minder jonge kinderen van vrolijk attractiegerief te voorzien. Hij doet dus eigenlijk seizoenswerk. “Twee keer eigenlijk, in de zomer ben ik op reis met de kermis en in de winter sta ik hier met de oliebollen.”

Het begon eigenlijk als manier om de wintermaanden te overbruggen. “Want dan is er natuurlijk geen kermis. Door de oliebollen kan ik het seizoen rond maken”, legt Peter uit.

De winter is voor Peter een rustigere periode. “Ondanks dat ik zeven dagen in de week bezig ben, ben ik wel mooi op tijd thuis. In de zomer ben ik dag en nacht in touw of op reis. In de winter kan ik een beetje bijkomen.”

Peter Kooistra oliebol kraam
Foto | Charlotte Huizinga

Even een oliebol halen

Het is een komen en gaan van klanten bij de oliebollenkraam. Veel klanten komen éven een oliebol halen om een beetje op te warmen. “Maar het is meestal niet zo druk doordeweeks, hoor”, legt Peter uit. “Vooral in het weekend en natuurlijk op 31 december is het erg druk. Ik heb het geluk dat ik hier bij de supermarkt sta, daardoor is er meer aanloop dan bijvoorbeeld in de stad.”

Peter Kooistra oliebol kraam
Foto | Charlotte Huizinga

De klassieke oliebol

We vroegen aan Peter wat nou het geheim is van een goede oliebol: “Ik ben heel nuchter, dus ja echt een geheim… Mijn vader kan dat veel beter verkopen!” lacht Peter hartelijk. “Nee, weetje wat het is: iedereen maakt het op zijn eigen, unieke manier. Iedereen heeft zijn eigen recept en maakt z’n eigen bol. Jij kan de mijne heerlijk vinden, maar je buurvrouw vindt ze misschien minder. Het ligt er maar net aan wat jij lekker vindt. Ik maak ze zoals ikzelf ze het lekkerst vind.”

“En'”, voegt hij schertsend toe, “een hoop liefde! Nee, maar er komt toch een hoop meer bij kijken dan mensen vooraf denken. Door corona merk ik wel dat mensen zoiets eenvoudigs als een oliebol ook veel meer zijn gaan waarderen.”

Peter Kooistra oliebol kraam
Foto | Charlotte Huizinga

Altijd verse bollen

Wat in ieder geval heel erg lekker is, zijn verse, warme oliebollen. Daarom zorgt Peter ervoor dat er de hele dag door verse oliebollen worden gebakken. “Ik maak meestal ’s ochtends een klein voorraadje en gedurende de dag bak ik steeds kleine batches bij. Zo zijn ze zo vers mogelijk. En wie wil nou niet een nog warme, knapperige oliebol?”

Oog in oog met de mensen

Peter heeft goed nagedacht toen hij besloot zijn eigen bijna acht meter lange kraam te bouwen. Dat is wel iets om trots op te zijn, toch? “Jawel, dat is het wel, als je dat zo zegt”, zegt Peter bescheiden. “Het is natuurlijk best een investering, dus ik wilde het goed doen. Zo staat die van mij niet op wielen. Dan sta je namelijk heel hoog, dit is een stuk lager. Ik sta zo oog in oog met de mensen, dat vind ik prettig.”

Het contact met mensen is dan ook wat Peter het mooiste vindt aan zijn vak. “Ik ben echt een mensenmens, ik hou van gezelligheid. In vijf jaar tijd heb ik best wel wat weten op te bouwen en maken vaste klanten vaak een praatje. Daar geniet ik van.” Ook is Peter blij als mensen zijn bollen lekker vinden. “Als mensen zeggen: ‘Die oliebollen zijn óverheerlijk!’ Dat is natuurlijk heel fijn.”

Peter Kooistra oliebol kraam
Foto | Charlotte Huizinga

Vroeg op bed met Oud en Nieuw

Er is veel meer te kiezen bij de oliebollenkraam dan alleen met of zonder krenten. In de strakke vitrine van Peter liggen appelflappen, appelbollen, rijk versierde chocoladewafels, nutellabollen en nog veel meer. Zelf houdt Peter van eenvoud: “Ik vind de gewone, zónder krenten, eigenlijk het lekkerst. Die gooi ik dan vers uit de frituur in de suikerschaal en laat ‘m daar een uur liggen. Dan trekt de suiker er helemaal in. Heerlijk!” verzucht Peter. “En op zijn tijd vind ik een berlinerbol ook erg goed te doen.”

De rijkelijke gevulde berliner bollen zijn inderdaad niet te versmaden: de gigantische bollen vol gele room gaan goed naar binnen, stellen we proefondervindelijk vast, terwijl we onze vingers aflikken.

Een nadeel aan de oliebollenkraam is er eigenlijk niet, volgens Peter. “Misschien dat je altijd vroeg op bed moet met Oud en Nieuw!” lacht hij.

Peter Kooistra oliebol kraam
De rijkelijk gevulde berlinerbollen. Foto | Charlotte Huizinga

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Abby maakt sinds een hersenbloeding oesterkunst: ‘Oesters hebben butsen, net als het leven zelf’”

Abby maakt sinds een hersenbloeding oesterkunst: ‘Oesters hebben butsen, net als het leven zelf’

Abby Wolters, oesterkoningin | Eigen foto
Ga naar “Goede voornemens? Deveny vertelt over de anti-dieetmethode Intuïtief Eten”

Goede voornemens? Deveny vertelt over de anti-dieetmethode Intuïtief Eten

Ga naar “Daan werkt straks vanuit Thailand: ‘Mijn enige zorg is dat de stroom misschien uitvalt’”

Daan werkt straks vanuit Thailand: ‘Mijn enige zorg is dat de stroom misschien uitvalt’

In onze gids

Ga naar “DOT Groningen”

DOT Groningen

  • Vrydemalaan 2
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Wadapartja”

Wadapartja

  • Gedempte Zuiderdiep 39-41
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bij de Sluis”

Bij de Sluis

  • Bij de Sluis 1
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Tefal Ultra Fry EY111B € 59,95”

Tefal Ultra Fry EY111B € 59,95

  • Action
  • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Regendouche-set € 39,95”

Regendouche-set € 39,95

  • Action
  • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99”

Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Tissuebox € 3,33”

Tissuebox € 3,33

  • Action
  • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Velvet opbergmand € 3,39”

Velvet opbergmand € 3,39

  • Action
  • Geldig t/m 25 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Management/Office-assistent Geschiedenis/IRIO/GLTC”

Management/Office-assistent Geschiedenis/IRIO/GLTC

  • Rijksuniversiteit Groningen
  • Parttime
Ga naar “Consulent beschermingsbewind, Gemeente Groningen”

Consulent beschermingsbewind, Gemeente Groningen

  • Randstad
  • Fulltime
Ga naar “Coördinator Food & Beverage”

Coördinator Food & Beverage

  • Belsimpel Winkel Groningen
  • Fulltime
Ga naar “Taxichauffeur regio Groningen”

Taxichauffeur regio Groningen

  • Top Support Nederland BV
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Chat medewerker Bol.com”

Chat medewerker Bol.com

  • Olympia
  • Fulltime