Levend kunstwerk Lola Lasagna (29): ‘Alles is een sculptuur’

jurjen galema lola lasagna
Foto | Jurjen Galema

Lola Lasagna, of Jurjen Galema, zoals Lola in het dagelijks leven wordt genoemd, ontvangt ons hartelijk in zijn atelier in het oude Noorderpoortgebouw in de Wijert. “Wil je thee?”, nodigt hij ons hartelijk uit. Boven een mok dampende thee spreken we Jurjen tussen reepjes afgeknipt fluweel, ruisende lagen tule en meters mousseline. Voor Jurjen draait alles om stof: “Textiel is echt mijn niche.”

Jonge Jurjen

Lola groeide op als Jurjen in een klein dorpje in Friesland. “Toen ik tiener was kwam ik erachter dat ik homo ben, maar verder veranderde er niet zoveel in m’n leven. De gayscene was in Friesland non-existent.” Jurjen vond homoseksualiteit op TV overdreven. “Ik voelde me niet zo. Eigenlijk was ik ook wat geïntimideerd door dat beeld. Je worstelt met jezelf, maar ik kreeg door waar ik opgroeide ook niets anders mee. Heteroseksualiteit zat er gewoon ingebakken en mensen kenden ook eigenlijk geen homo’s. Toen ik uit de kast kwam, was ik voor veel mensen de eerste homo die ze kenden.”

jurjen galema lola lasagna
Foto | Jurjen Galema

Van lasagne naar Lasagna

“Totdat ik in Groningen ging studeren. Toen werd mijn wereldbeeld ruimer. Ík werd wereldser. Ik ging op stap en kwam bij De Kast. Daar stond Anastasia (von Beaverhausen, ken je haar nog?) voor de deur. Zij was heel open en liet me alles zien. Ze nam me echt bij de arm. Zo kon ik mijn plek vinden in de gayscene. Vrij vlot daarna ging ik zelf ook in drag.”

De naam Lola kreeg ze van bevriende queen Tezz Tozzterone. “En toen heb ik tijdens het eten Lasagna er gewoon achteraan bedacht. Waarschijnlijk at ik lasagne!”, lacht Jurjen. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en krijg ik steeds meer boekingen. Ik heb zelfs een eigen show: Lola’s Lucky Bingo!”

Wat Jurjen zo aantrekt in drag is de alomvattendheid van het genre. “Ik vind het geweldig om alles zelf te maken en te conceptualiseren. Alles kan ik zelf bedenken. Daarnaast is het performatieve ook heel leuk. En het is heel bijzonder om een alter ego aan te nemen. Die transformatie vind ik fascinerend.”

jurjen galema lola lasagna
Foto | Jurjen Galema

Zacht én vervreemdend

De drag raakte algauw verweven met zijn kunst. “Eigenlijk ben ik al langer dragqueen dan textielkunstenaar. Maar het begon op den duur te vervlechten. Toen kwamen ook ineens de queens in de kunst. Ik heb een hele serie van Groningse queens gemaakt. Enorme portretten waren dat!”

Inmiddels maakt Jurjen sculpturen, die veelal bestaan uit vervreemdende knuffels. “Ik zoek naar contrast. De bedoeling is afstoten en aantrekken. We associëren knuffels met zacht, vulling, kinderen, je wilt het vasthouden. Door bijvoorbeeld ingewanden uit de buik te laten hangen, krijgt het tegelijkertijd iets afstotends. Dat is een sterk contrast. De figuren zijn in ieder geval altijd buitenbeentjes die op deze manier toch een plek krijgen.”

Kunst naar de kroeg

Jurjen verweeft zijn verschillende kunstvormen met elkaar en doet dat bijvoorbeeld door zelf jurken te maken voor Lola. “Zoals een jurk behangen met piemels, ook een soort knuffels! Ik kan eigenlijk helemaal geen patronen naaien, dus zit het technisch soms bijzonder in elkaar”, lacht Jurjen. “Maar dat vind ik juist leuk. Daarin zit ook weer dat ruwe randje, dat contrast dat ook in de andere sculpturen zit. Lola is eigenlijk een levend sculptuur.”

Jurjen brengt de dragscene daardoor wat nieuws: “Ik sta natuurlijk met één been in de kunstwereld. Ik breng eigenlijk de kunst naar de nacht, naar de kroeg. En”, voegt Jurjen toe. “De kunst leent zich ervoor. Voor zo’n bingo maak ik ook alle prijzen zelf. Dus ik maak daar piemel- en tietenkussens voor. Je kunt een echte Jurjen Galema winnen!”

jurjen galema lola lasagna
Foto | Jurjen Galema

Nuchtere stem

Jurjen wil dat zijn kunst mensen omarmt: “Eigenlijk wil ik dat gevoel realiseren dat Anastasia mij al die jaren geleden gaf toen ze me onder haar vleugels nam. Dat heeft zoveel voor mij betekend. Ik wil mensen ook in de armen sluiten.”

Dat wil Jurjen bereiken door zijn kunst zo toegankelijk mogelijk te maken. “Je kunt op heel veel manieren naar kunst kijken, maar kunst is vaak voor de kunstwereld en andere kunstenaars. Ik ben een nuchtere stem daarin. Ik wil juist voor allerlei mensen kunst maken. Mensen moeten gewoon van mijn kunst kunnen genieten zonder dat ze zich door allerlei conceptuele lagen moeten wringen.” Lachend voegt Jurjen toe: “Ik begrijp zelf bijvoorbeeld zeker de helft van moderne kunst niet.”

Lola is voor Jurjen een van de vele vormen om kunst toegankelijk te maken: “Ik wil dat kunst dichtbij is voor mensen en Lola helpt me daarmee. Als Lola sta ik letterlijk tussen de mensen en ben ik niet een statisch object in een expositie ruimte. Zelfs als je niets met kunst hebt, blijft het toegankelijk. Lola is uiteindelijk een fysiek mens van vlees en bloed waar je mee kunt praten.”

jurjen galema lola lasagna
Foto | Jurjen Galema

Angst

Jurjen heeft al jaren last van angsten. “Ik ben van nature erg verlegen. Lola helpt me daarmee. Toen ik gevraagd werd als queen dacht ik ook: ik kan dat helemaal niet. Maar ik deed het toch en mensen vonden het leuk! Eigenlijk”, overpeinst Jurjen hardop, “valt mijn onzekerheid weg als ik Lola ben.”

Tijdens de lockdown vielen Lola en zijn sociale leven weg. “Aan de ene kant was ik heel bang dat ik geen exposities meer zou krijgen. Er werden natuurlijk projecten uitgesteld. Maar daarnaast zag ik bijna niemand. Bij mij sloeg dat zo toe dat ik angstig werd als ik wél mensen moest ontmoeten. Ik kreeg paniekaanvallen. Uiteindelijk kwam er niks meer uit m’n handen. Ik hou juist heel erg van productief zijn, dat ik het ene kunstwerk na het andere maak.”

Jurjen trok zichzelf hieruit door juist wel met vrienden af te spreken. “Ik zag er vreselijk tegenop, maar ik deed het wel. Ik moest echt weer wennen aan alle prikkels die je krijgt. Nu gaat het gelukkig veel beter met me.”

Drag Race Holland

Jurjens droom voor Lola is om deel te nemen aan Drag Race Holland: “Ik zou heel graag meedoen! Absoluut! Ik zou dat ook kunnen. Ik heb al een online kunsttalkshow gedaan, daarin droeg onder andere Stefano Keizers mijn werk!”

Daarnaast wil Jurjen graag bijdragen aan de acceptatie van dragqueens. “Ik heb enorm respect voor hoe hard de queens van de afgelopen decennia hebben gewerkt voor zichtbaarheid. Voorheen was de scene veel meer underground en mede door dit soort programma’s krijgen we gewoon een plek in de maatschappij. Daar zou ik graag aan bijdragen. En,” lacht Jurjen, “er hebben nog helemaal geen noordelijke queens meegedaan! Nou, daar moeten we maar eens verandering in brengen, toch?”

jurjen galema lola lasagna
Foto | Jurjen Galema

Le Lola

Voor volgend jaar is Jurjen bezig met een expositie waarin zijn hele gedachtewereld samenkomt. In de Suikerunie ontstaat Le Lola, met de feeling van een club, waar queermensen van alle pluimage optreden. De ruimte wordt aangekleed met metershoge sculpturen van de fantasiewezens die Jurjen maakt. “Ik ga zelf natuurlijk ook optreden!”

Het laatst kunstwerk is altijd Jurjens favoriet. “Als ik iets af heb kan ik helemaal verliefd zijn op m’n eigen ontwerp.” Op dit moment is Jurjen vooral heel trots op Lola’s Lucky Bingo. “Dat is de eerste show die ik helemaal zelf opzet, die ik zelf maak en zelf produceer en presenteer. Ik maak er letterlijk sculpturen voor. Als mensen Lola in levende lijve willen zien, moeten ze dus daarheen!”

Lola’s Lucky Bingo is iedere eerste zondag van de maand in The House of Scandal.

Stemmen maar!

Stemmen maar!

Feest! indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar

indebuurt

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Groningse Mike won Celebrity Matchmakers: ‘Ik ben precies zoals op tv’”

Groningse Mike won Celebrity Matchmakers: ‘Ik ben precies zoals op tv’

Mike Dik mont mata celebrity matchmakers
Ga naar “Roos (23) stelt straatintimidatie aan de kaak met Cat Calls of Groningen op Instagram”

Roos (23) stelt straatintimidatie aan de kaak met Cat Calls of Groningen op Instagram

roos catcalls
Ga naar “Mariëlle (22) is Instagrammer, model én studeert: ‘Ik werd nooit serieus genomen, zelfs mijn mentor lachte me uit’”

Mariëlle (22) is Instagrammer, model én studeert: ‘Ik werd nooit serieus genomen, zelfs mijn mentor lachte me uit’

mariëlle spelde

In onze gids

Ga naar “De Uurwerker”

De Uurwerker

 • Uurwerkersplein 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Wadapartja”

Wadapartja

 • Gedempte Zuiderdiep 39-41
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “DOT Groningen”

DOT Groningen

 • Vrydemalaan 2
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Stress release massage met 20 euro korting”

Stress release massage met 20 euro korting

 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99”

Bestway Opblaasbare Slaapbank Multi Max Ii € 29,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Satijnen dekbedovertrek vanaf € 24,99”

Satijnen dekbedovertrek vanaf € 24,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Unox soep € 0,99”

Unox soep € 0,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “Luxe huispak € 22,99”

Luxe huispak € 22,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021

Vacatures

Ga naar “Wil jij werken bij het IKEA Customer Support Center Groningen met uitzicht op een vast contract? Reageer dan nu!”

Wil jij werken bij het IKEA Customer Support Center Groningen met uitzicht op een vast contract? Reageer dan nu!

 • MF Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Projectleider verkiezingen”

Projectleider verkiezingen

 • Maandag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Bestekschrijver overheid”

Bestekschrijver overheid

 • Maandag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “planner kinderopvang Groningen”

planner kinderopvang Groningen

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Medewerker Deurbeleid”

Medewerker Deurbeleid

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Schubert’s Winterreise”

Schubert’s Winterreise

 • 4 december 2021