Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Koen Peeters loopt elke maand een marathon in een andere provincie

Door Sharon Bremer 26 november 2019

De Groningse Koen Peeters is bezig met iets heel bijzonders. Iedere maand loopt hij een marathon in één van de provincies van Nederland: 12 marathons in 12 maanden in 12 provincies.

Je moet toch bijna wel verslaafd zijn aan sport om elke maand een marathon te lopen? Ja, dat is Koen ook, laat hij weten. Maar daar doet hij het niet (alleen) voor. Met deze hardloopactie steunt hij twee goede doelen: Alzheimer Nederland en Merels Wereld. De één wil Alzheimer de wereld uit helpen, de ander wil meer onderzoek doen naar een zeldzame vorm van longkanker.

Extreme uitdagingen

Hij heeft er inmiddels al tien marathons opzitten en nog twee te gaan. Noord-Brabant en Zuid-Holland staan op het programma voor november en december. Voor zover Koen weet is dit nooit gedaan in Nederland. Hij bedacht deze uitdaging eind vorig jaar, waarna hij direct in januari startte met de eerste marathon. Duursporten deed hij al langer. Zo deed hij hiervoor al meerdere marathons, een hele triatlon en de Amstel Gold Race. “Ik heb extreme uitdagingen nodig om mezelf te motiveren. Zo blijk ik in elkaar te zitten”, vertelt hij.

Vreemde onderneming

Bij zo’n uitdaging loop je tegen meerdere problemen aan. Zo bleek het bijvoorbeeld heel lastig om de planning goed rond te krijgen. “Zoveel marathons zijn er niet in Nederland”, legt hij uit. “Ook is het moeilijk om goed te trainen voor zo’n vreemde onderneming. Het belangrijkste is om het lichaam heel te houden, maar dat is niet eenvoudig met zoveel inspanning. Voor iedere marathon moet je een week lang taperen om je lichaam op te laden. Na iedere marathon moet je lichaam weer tot rust komen. Veel tijd om te trainen is er dus niet. Gelukkig heb ik een goede basisconditie!”

Steun

De marathons loopt hij alleen, maar achter de schermen krijgt hij onwijs veel steun. Twee mensen motiveren hem enorm om dit avontuur te volbrengen: zijn opa Paul en vriendin Merel. “Mijn opa is 25 jaar geleden getroffen door Alzheimer. Langzaam maar zeker zag de familie hem afglijden. Eerst verloor hij de greep op de wereld, daarna zijn waardigheid, daarna ook zijn geheugen.” Van dichtbij heeft Koen gezien hoe verschrikkelijk Alzheimer kan zijn. “Ik doe graag mijn best om anderen dit leed te besparen en geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Hardlopen is ook een uitstekende manier om Alzheimer op afstand te houden. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks een half uur bewegen ervoor zorgt dat Alzheimer je vijftien jaar later treft dan zonder beweging!”

Merel is de moeder van een hockeyteamgenoot. Ze lijdt aan een zeldzame vorm van longkanker en is uitbehandeld. “Gelukkig heeft ze nu een medicijn dat de progressie van de ziekte tegenhoudt. Maar als ze resistent wordt, dan is er geen redden meer aan. Met haar stichting zet zij zich in om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar deze zeldzame variant. Merel is erg sportief – nog steeds! -, en loopt en fietst zelf. Ze vindt het geweldig dat er in haar naam zo’n bijzondere actie op touw wordt gezet”, besluit Koen.

Koen schrijft een blog over elke marathon die hij loopt. Die zijn hier te lezen. 


Lees ook

mats

Mats Boswijk maakt loopfietsjes van oude rollators

Recyclen 2.0: dat is wat Mats Boswijk doet met rollators. Mats is de maker en bedenker van 'Matsie',...
vertalen

Dit gebeurt er als je Het Gras Van Het Noorderplantsoen door Google Translate laat vertalen

Nu De Euroborg 'Hitachi Capital Mobility Stadion' heet en steeds meer toeristen en studenten uit het...
Plantsoenloop

[Fotoserie] Hardlopen tijdens de Plantsoenloop 2019: ben jij gespot?

Zaterdag was het tijd voor het jaarlijkse hardloopevenement dwárs door het Noorderplantsoen: de Plan...

adv.