Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Julia Swierstra over Festival van de Geest: ‘Waar een kleine wijk groot in kan zijn’

Door Sharon Bremer 10 september 2019

Open Monumentendag is an sich al een feestje, maar bij De Nieuwe Kerk in de Hortusbuurt maken ze er een compleet festival van! Van 12 tot en met 15 september staat het terrein rondom de kerk in het teken van ‘groen doen’ tijdens het Festival van de Geest. Nynke de Vries, Julia Swierstra en Floor Velthuis zijn onderdeel van de voorbereidingscommissie en zijn erg betrokken bij het festival.

Het festival vindt al jaren plaats (zo’n acht jaar, schat Julia) in en om de Nieuwe Kerk. “Het wordt georganiseerd vanuit de kerk in samenwerking met de buurt. Het gaat om de Hortusbuurt, maar we trekken het Ebbingekwartier erbij”, vertelt ze. “Maar iedereen is natuurlijk welkom!” Zelf woont Julia tegenover de Nieuwe Kerk. ‘Op het kerkhof’, zo omschrijft ze het lachend.

Programma

Er staat ontzettend veel op het programma gedurende de drie dagen van het festival. Het begint met de opening door burgemeester Den Oudsten, donderdagavond 12 september om 20.00 uur. De avond wordt verder ingevuld met presentaties van Tamara Ekamper, landschapsarchitect gemeente Groningen, en fotograaf Niels Knelis Meijer over zijn actie ‘bloemzaad inzaaien, beter voor de bijen’. “Tamara gaat vertellen over Groen Doen in Stad, wat natuurlijk goed aansluit bij het thema van het festival. Zo gaat ze het hebben over de geveltuinen en de visie van de gemeente op groen in de stad”, vertelt Julia.

Open Monumentendag

De vrijdag staat in het teken van theater en kunst, met toneel, muziek en gedichten. Zaterdag is het Open Monumentendag, en is de toren van De Nieuwe Kerk te bezoeken. Leuk weetje: deze is maar één keer per jaar open voor publiek! Verder is er een kunst- en cultuurmarkt, allerlei workshops en ’s avonds een buurtmaaltijd voor alle Stadjers die zin hebben om een hapje mee te eten. Het volledige programma van Festival van de Geest is hier te vinden. Ook kun je je daar opgeven voor de buurtmaaltijd. Zondag is er na de dienst ook nog van alles te doen, zoals een natuurwandeling of een kunstwandeling.

Genieten

Julia geniet van haar buurt. “Het is een onwijs fijne en actieve buurt. Zo’n festival is bedoeld om elkaar wat beter te leren kennen en dat vind ik heel fijn. Iedereen in de buurt staat daar open voor, zo leuk! Ik merk dat mensen meer bij elkaar over de vloer komen en elkaar sneller om hulp durven te vragen. Waar een kleine wijk groot in kan zijn”, besluit ze lachend.


Lees ook

local

Leuk volgens local Nickey: ‘Hier kun je de hele avond relaxen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont, werkt of leeft kent vaak de allerbe...
Ikea

Aha! Daarom hebben de spullen van IKEA zulke gekke namen

IKEA Groningen is vanaf vandaag (4 september) weer officieel geopend. Feest! Ze zijn eigenlijk helem...
Dunkin

[VIDEO] De Dunkin’ Donuts is geopend!

Vanaf vandaag zijn de lekkernijen van Dunkin' Donut ook in Groningen te krijgen! Niet alleen liggen ...

adv.