5 x op deze plekken in Groningen vind je een weggeefkast
Verzorgingsproducten, een zak appels, brood of drinken: soms heb je iets over, maar weet je niet aan wie je het…
Het voedselkastje in de Oosterparkwijk hangt er nog geen half jaar, maar beheerder Irma heeft er al flink wat mee te stellen gehad. “Iedere dag weer moet ik mensen aanspreken die uitgebreid ‘boodschappen komen doen’, met de tas in de hand, of zelfs met de auto. Dat kost enorm veel energie.”
Daarom wil Irma, naast de goede bedoelingen van alle voedselkastjes in Groningen, óók aandacht voor de huisregels en het doel van de kastjes.
“Als je een voedselkastje start, heb je eigenlijk nog geen idee hoe het in z’n werk gaat”, vertelt ze. “In het begin heb je hele idealistische motieven en wil je altijd ‘open’ zijn voor iedereen, zonder regels. Maar de werkelijkheid ligt helaas iets anders.”
Door schade en schande zijn ze inmiddels een beetje wijzer geworden, legt Irma uit terwijl ze terugblikt op het afgelopen half jaar. “We zijn erachter gekomen dat een óvervolle kast uitnodigt tot plunderingen. Dat luxeproducten en gemaksvoedsel gehamsterd worden en dat we de kast niet dag en nacht open kunnen houden door misbruik en vernielingen.” Het kastje is zelfs een keer voor haar ogen helemaal leeggeroofd.
Irma wil benadrukken dat het voedselkastje bedoeld is voor mensen in nood en dat er regels aan verbonden zijn. “Mensen worden nu erg vaak geattendeerd op de kastjes, maar de extra aanloop betekent ook veel minder producten in de kast, en veel mensen lijken te denken dat het voor iedereen is. Maar dat is het niet. Het is bedoeld voor mensen die met armoede te maken hebben. Mensen die, om wat voor reden dan ook, geen geld hebben voor boodschappen of verzorgingsproducten. En om zoveel mogelijk mensen te helpen, mag iedereen die het nodig heeft maximaal drie producten per keer meenemen.”
“Ik vraag me wel eens af of mensen zich realiseren hoe zo’n kast gevuld wordt. Dat gebeurt natuurlijk door mensen die daar geld in investeren, hún geld. Ook, of misschien júíst voor hun, wil ik dat de producten goed terecht komen en dat er geen misbruik van gemaakt wordt”, aldus Irma.
Ondanks de tegenslagen gaat Irma niet bij de pakken neerzitten, en blijft ze zich vol goede moed inzetten voor het voedselkastje én de mensen die er gebruik van maken. Want dát is het doel: mensen helpen. “Wat we nu vooral in de kast zouden willen, is echt voedzame voeding. Geen gemaksvoedsel meer, maar verse dingen als groenten, fruit, brood en eieren.”
“Dus wil je wat doneren? Supergraag! Ik blijf de kast goed beheren. En”, benadrukt ze, “we zijn nog steeds een Menstruatieproducten Uitgifte Punt. Dus we zien iedereen nog steeds graag, of ze nu komen halen óf brengen!”
In onze gids
Populaire rubrieken