Illlustrator Luis Mendo tekent voor de NY Times, Apple en meer: ‘Een papier en potlood, meer heb je niet nodig’

Luis Mendo illustrator
Foto | Alex Abian

Luis Mendo is wereldberoemd illustrator en woont inmiddels in wereldstad Tokio. Hij woonde echter in Groningen, waar hij studeerde aan Minerva en de finesses van het grafisch vormgeving leerde. Inmiddels werkt hij voor grote opdrachtgevers zoals Spotify, The Guardian, American Express en nog veel meer. Maar hij besloot ook een nieuwe weg in te slaan en zich meer te richten op het vrije tekenen. Voor indebuurt Groningen maakt hij een gaatje vrij in zijn drukke schema. “Het gevoel van creëren met de meest eenvoudige middelen: een papier en een potlood, meer is er niet nodig.”

De van oorsprong Spaanse Luis tekent zijn hele leven en greep als kind al elk vrij moment aan om te tekenen. “Ik kan me niet herinneren dat ik een dag niet aan het tekenen was.” Luis begon met kunst in Salamanca en ging vervolgens over naar grafische vormgeving in Madrid, waar hij cum laude afstudeerde, alvorens hij zijn opleiding afrondde in Groningen aan Minerva. Luis deed daarna 20 jaar ervaring op over de hele wereld als grafisch vormgever om uiteindelijk neer te strijken in Tokio.

Stijl

Luis vindt het moeilijk om zijn eigen stijl te omschrijven. “Ik zou het misschien hanepoterig, organisch en dynamisch noemen. Moeilijk om te definiëren! Je kunt wel altijd zien dat de tekeningen van mijn hand zijn, ondanks dat ik verschillende stijlen hanteer. Ik vind het ook fijn om me niet toe te leggen op één stijl”, legt Luis uit. “Ik hou van die afwisseling die het tekenen me biedt, dus ik wil me ook niet vastleggen op één manier. En wat mijn werk typeert is dat ik het liefst mensen, steden, dieren en planten teken. Alles wat leeft en beweegt. Dat vind ik veel interessanter dan statische objecten.”

Luis Mendo illustrator
Het menselijke. Illustratie | Luis Mendo

Het humane en universele

Het werk van Luis kenmerkt zich doordat er altijd een menselijke component terugkomt. “Je kent misschien het verhaal van Don Quixote. Dat is universeel én menselijk: het had overal kunnen gebeuren, maar het gaat over een gekke man die avonturen beleefd met een nuchtere vriend. Als je die twee eigenschappen in een verhaal brengt, dan herkennen mensen zich altijd terug. Dat probeer ik ook te creëren in mijn tekeningen.”

Meer schoenmaker dan kunstenaar

Luis geniet van het ambacht van zijn vak. “Tekenen is echt vakmanschap. Je kunt jezelf alleen maar ontwikkelen door het vaak te doen en de juiste meester te hebben. Eigenlijk”, zegt hij lachend. “Zie ik mezelf meer als een schoenmaker dan als een kunstenaar. Zonder de uren te maken kom je nergens.”

Daarnaast houdt het tekenen Luis scherp en geeft het hem aandacht voor zijn omgeving. “Voor klanten moet ik telkens ideeën en objecten tekenen alsof ik ze voor het eerst zie, wat overigens ook vaak zo is. Dus dan moet ik aandachtig kijken, anders kan ik ze niet tekenen. Dat vind ik heel boeiend aan mijn vak. Tegelijkertijd vind ik het ook het moeilijkste, want ik probeer steeds weer wat nieuws te verzinnen. Daar lijd ik soms ontzettend onder.”

Luis Mendo illustrator
Foto | Alex Abian

Variatie

Luis werkte twintig jaar als art director voor grote bedrijven en bekende namen, maar het gaat hem altijd om de inhoud. “Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit wie mij betaald, het gaat me om de inhoud en het verhaal. Waarom willen ze een illustratie en wat moet dat uitstralen? Het gaat om de visie. Nee”, voegt hij met een glimlach toe, “of het nu een aardappelschepfabrikant in Groningen is, en ja, dat heb ik ooit, lang geleden, gedaan, of de New York Times, het maakt me niet zoveel uit. De variatie, dáár gaat het me om!”

Luis Mendo illustrator
Illustratie | Luis Mendo

Nuchter

Het nuchtere, Nederlandse past Luis dus nog altijd als een handschoen. Als we hem tijdens het interview ‘wereldberoemd illustrator’ noemen, begint hij dan ook te lachen: “Ik weet niet of ik ‘wereldberoemd’ ben, hoor. Mensen binnen het vak kennen je misschien, maar het is ook gewoon werk, dat ik goed moet afleveren. Als ik loodgieter was geweest, dan moest ik ook gewoon de lekkage weten op te lossen.”

Luis Mendo illustrator
Luis tekent graag zoals een lentedag voelt: pleasant, cheerful and pretty. Illustratie | Luis Mendo

Pleasant, cheerful and pretty

Op zijn site haalt Luis een quote van Renoir aan: “To my mind a picture should be something pleasant, cheerful and pretty. There are too many unpleasant things in life as it is, without creating more of them.” Deze uitspraak is voor Luis de rode draad in zijn werk. “Ik weiger deprimerende verhalen te tekenen. Ik teken altijd ‘mooie’ dingen, die mensen plezier geven om ernaar te kijken. Sommige mensen genieten van bloed en horror en dat is prima, maar je hoeft mij er niet voor te vragen.”

Maar wat is voor hem dan pleasant, cheerful and pretty? “Kijk eens uit het raam op een zonnige lentedag. Waar word je vrolijk van? Zijn het de mensen, de kleuren, de vogels die zingen, de ontluikende bloemen, de geur van lente die in de lucht hangt? Of zijn het juist de terrassen vol mensen? Iedereen heeft zijn eigen smaak, maar dat gevoel, dát is wat ik wil tekenen.”

Luis Mendo illustrator
Het ook rustige Tokyo, waar Luis zo van houdt. Foto | Alex Abian

Tokio vs Groningen

In 2013 besloot Luis zich definitief te vestigen in Tokio. “Ik kwam hier in 2009 voor een sabbatical van 3 maanden, maar ik werd verliefd op de stad. Niet zozeer op Japan, trouwens”, lacht hij.

“Nu woon ik hier 8 jaar en dank ik mezelf iedere dag voor dat besluit. Het is heel fijn om hier te leven. Het leven in Japan is gemakkelijk en ondanks het bekende beeld van een druk Tokio kun je hier altijd rust vinden. Alles is wijd verspreid en de dienstverlening is de beste ter wereld. In tegenstelling tot wat iedereen denkt is het veel goedkoper om te leven in Tokio dan in bijvoorbeeld Amsterdam. De mensen zijn altijd aardig en beleefd. Dingen in Japan worden met liefde ontworpen en met kwaliteit gemaakt. Als ik het zo allemaal opnoem is het zeer lastig om hier níét te willen wonen!”

Mist Luis dan niets van Groningen? “Nou, het Nederlandse weer mis ik absoluut niet. Destijds was alles dicht op zondag, dat vond ik heel droevig. Maar de levendigheid van de terrassen en het knusse centrum mis ik. En de vrijdagnacht beëindigen in de Benzinebar… Dat was wel ongekend, hoor!”

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “De Pioniers reviewen: Het Groningse familiespel Grunn”

De Pioniers reviewen: Het Groningse familiespel Grunn

Ga naar “Wie maakt toch al die vrouwengezichten op de muren van Groningen?”

Wie maakt toch al die vrouwengezichten op de muren van Groningen?

Ga naar “Groningse Dylan is christen en homoseksueel dus schreef hij daar een boek over: ‘We hebben een progressieve God’”

Groningse Dylan is christen en homoseksueel dus schreef hij daar een boek over: ‘We hebben een progressieve God’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit flairbroek** € 9,99”

True Spirit flairbroek** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Backoffice”

Medewerker Backoffice

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Quality Operator koffieautomaten Groningen”

Quality Operator koffieautomaten Groningen

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen”

BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Management assistent”

Management assistent

 • Tempo-Team
 • Parttime