Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’

de winkel van niks de jacht op de zwaartekracht herman annema
Foto | Charlotte Huizinga

Begin juni opende een mysterieuze boekhandel in de Steentilstraat. De winkel draagt de illustere naam De Winkel van Niks. Een korte speurtocht op de site leert dat er nog meer speelt in deze winkel: er wordt slechts één boek verkocht: De Jacht op de Zwaartekracht. Indebuurt was meteen geïntrigeerd en besloot bij de winkel langs te gaan voor een gesprek met auteur Herman Annema.

Als we over de drempel stappen van De Winkel van Niks, wordt algauw duidelijk dat deze pop-upstore inderdaad een winkel is waar behalve zijn roman verder niets wordt verkocht. Op de schappen prijken etiketten van verschillende genres als science-fiction, coming of age en mysterie. Overal ligt echter uitsluitend De Jacht op de Zwaartekracht. “Ik zat te brainstormen met mijn uitgever Indira en ineens kwamen we op het idee: hoe leuk zou het zijn om een winkel te openen waar we alleen maar mijn boek verkopen? Dat zijn we toen gaan doen!” vertelt Herman trots.

“Bovendien”, vult Indira van Tongerlo, van uitgeverij Elk Books aan, “Is er in het boek ook een Winkel van Niks. Die leidt als een poort naar een andere wereld. De hoofdpersoon leert vervolgens alles wat er is te waarderen. Dat is ook de bedoeling van deze pop-upstore. We wilden een stukje van de magie van Hermans verhaal laten terugkomen. Dit was de ultieme manier.”

de winkel van niks de jacht op de zwaartekracht herman annema
Foto | Charlotte Huizinga

Geen keuzestress

Een boekhandel zonder andere boeken heeft bovendien een diepere betekenis. “Je hebt in ieder geval geen last van keuzestress”, lacht Herman. “Maar het is meer: het is ook spelen met het feit dat je nu zoveel spullen hebt. Terwijl waar je echt blij van wordt misschien wel het verhaal in jezelf is. Je hebt zelf al heel veel bij je. Voor ons de reden om überhaupt boeken uit te geven”, vertelt Indira.

de winkel van niks de jacht op de zwaartekracht herman annema
Foto | Charlotte Huizinga

De Jacht op de Zwaartekracht

De Jacht op de Zwaartekracht gaat over een jongen die in Canada ver van de bewoonde wereld opgroeit met een vader die steeds verder van de realiteit komt te staan. Herman: “Die houdt zich bezig met allerlei complottheorieën. Vader en zoon groeien uit elkaar tot op een dag de vader verdwijnt. Acht jaar later leeft de zoon in de marges van de maatschappij en wordt plotseling gedwongen om het verleden met zijn vader onder ogen te komen. Dan volgt een magische reis op onderzoek naar het mysterie van de verdwijning.”

Vader en zoon

De roman gaat voor Herman over de relatie tussen vader en zoon. “Dat realiseerde ik me pas toen het bijna af was. Kort voor het boek werd ik zelf vader en ging toen serieuzer naar de wereld kijken. Ik wilde de grote onrust en onvrede in de wereld niet ontkennen, maar moest ik iets doen? Hoe moest ik daar in meegaan? Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie en dat komt ook terug in het boek: wat als ik het liefheb, de zwaarte? Wat als ik bedenk dat ik er een rol in te spelen heb? Bij mij is dat dus het vertellen van mooie verhalen.”

De Jacht op de Zwaartekracht is echter geen filosofische uiteenzetting. “Ik ben gefascineerd door wie we zijn als mens, maar de kracht van het verhaal is belangrijker. Dat is gewoon heel spannend. Mensen moeten zelf kijken wat ze daaruit halen”, benadrukt Herman.

de winkel van niks de jacht op de zwaartekracht herman annema
Foto | Charlotte Huizinga

Als god in Frankrijk

Er lopen geregeld mensen langs de winkel. “Dan zit ik hiervoor op het bankje en waan ik me als god in Frankrijk”, vertelt Herman lachend. “Mensen zijn vaak nieuwsgierig en regelmatig hebben we prachtige gesprekken. Als ik vertel wat de Winkel van Niks is, vertellen mensen vaak hun eigen verhaal.” Indira: “Het is een plek met échte aandacht voor elkaar, niet vluchtig.” Dat doet ook veel met Herman: “Door de coronacrisis was ik misschien best wel cynisch geworden, vooral door wat je zag op social media. Maar hier ontdek ik weer dat mensen gewoon heel leuk zijn!”

Mensen zijn weleens verbaast als ze binnenkomen en zien dat er maar één boek te koop is. “Of ze vinden het heel leuk dat er maar één boek is en kopen het dan ook meteen. Anderen denken dat we een gewone boekhandel zijn en zijn verrast: ‘Oh, er is écht maar één boek!’” vertelt Herman.

Samen

Voor Herman is het meest waardevolle dat hij zijn lezers nu eens daadwerkelijk te spreken krijgt. “Het schrijven zelf doe je echt alleen. Het is heel erg leuk en waardevol om nu met mensen die erin geloven dit samen in de wereld te zetten. Het is veel leuker om dat met elkaar te doen dan alleen. En je hebt contact met je lezers! Wanneer gebeurt dat nou? Dat heeft absolute meerwaarde.”

De Winkel van Niks is precies een maand tot en met woensdag 2 juli geopend. Daarna verschijnt de roman De Jacht op de Waarheid ook in de reguliere boekhandel en is te bestellen via Elk Books.

Lees ook:

 • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’”

Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’

Ga naar “Van de bieb tot BOEL: creatieve tandem VAAF kleurt de stad met spraakmakende ‘murals’”

Van de bieb tot BOEL: creatieve tandem VAAF kleurt de stad met spraakmakende ‘murals’

Ga naar “Wereldkampioen Fitmodel Bibi: ‘Dit is mijn hoogtepunt’”

Wereldkampioen Fitmodel Bibi: ‘Dit is mijn hoogtepunt’

fitmodel bibi de wit

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99”

GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Horeca topper”

Horeca topper

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Parttime vaccinatie medewerker boostercampagne”

Parttime vaccinatie medewerker boostercampagne

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding”

Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Studiezaken”

Medewerker Studiezaken

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Gezocht: Laboranten Biologie & Chemie”

Gezocht: Laboranten Biologie & Chemie

 • Oxford Global Resources
 • Fulltime/Parttime