Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Helena en René van PlukN: ‘Wij willen een voedselbos voor iedereen’

Door Sharon Bremer 20 september 2019

Na een zoektocht van drie jaar kunnen René en Helena ein-de-lijk hun droom in vervulling laten gaan: het aanleggen van een voedselbos. In het Westpark hebben zij 1,5 hectare grond waar honderden fruit- en notenbomen en allerlei eetbare struiken komen te staan. Voor iedereen! 

René en Helena speelden al lang met het idee om “later op een boerderij te wonen en zelfvoorzienend te zijn.” Helena vult aan: “Maar we dachten: waarom niet nu? Toen zijn we begonnen met zoeken naar grond waar we onze plannen kunnen uitvoeren.” Ze hebben duidelijk voor ogen wat ze willen: een voedselbos. Een plek waar gewassen, bomen en struiken vrij kunnen groeien en waar iedereen groentes, noten, eetbare paddenstoelen en fruit mag komen plukken. ‘PlukN‘, zo noemden ze hun missie dan ook.

Westpark

Via Frans van Tuin in de Stad kwamen René en Helena terecht bij het Westpark. In dit park zijn meer organisaties gevestigd, zoals de scouting, schooltuinen, waterskivereniging én het is tevens de plek waar tiny houses komen. Al deze organisaties bundelen hun krachten in een gebiedscoöperatie om van het Westpark één geheel te maken. Zo zijn er plannen voor een avonturenpad door het hele park, een hondenspeelplaats en een grote bloemenweide. “We zijn immers allemaal bezig met dezelfde dingen”, legt Helena uit. “Groen en duurzaamheid – en daarin kunnen we elkaar versterken.”

Franse uiensoep

Het eerste deel van hun droom is een feit: de locatie en 1,5 hectare grond kunnen ze van hun lijstje strepen. “Nu gaan we bezig met het ontwerpen van het bos”, vertelt René. “We zoeken uit welke bomen, gewassen en struiken er moeten komen en wat er allemaal mogelijk is. Zo bestaat er een boom waarvan de bladeren smaken naar Franse uiensoep”, lacht hij. “Dat is toch gaaf! We willen ook zulke bijzondere gewassen in het bos planten en mensen laten zien – en proeven! – dat er meer is dan de groenten die je in de winkel vindt.”

De plek waar het voedselbos komt: 

voedselbos
Foto | indebuurt Groningen

Varkentjes

Bij het voedselbos komt een schuur te staan waar René en Helena workshops en cursussen willen geven. “Kookcursussen bijvoorbeeld, zodat mensen kunnen ontdekken wat ze van hun vers geplukte groente en fruit kunnen maken.” Aan de andere kant van het bos komt nog een leuke verrassing: varkentjes! “De varkentjes gaan ons helpen met het omwroeten van de grond”, legt Helena uit. “Zij krijgen hun eigen plekje aan de rand van het voedselbos.” Cute!

Tiny houses

Deze week kregen René en Helena heel goed nieuws: zij worden de trotse eigenaren van één van de dertig tiny houses in Westpark! “Dat maakt onze droom compleet”, lacht Helena. “Dat we kunnen wonen en werken in de natuur. We staan echt te popelen!”

Wil jij René en Helena helpen met hun droom? Via de website van PlukN kun je een speciaal certificaat kopen waarmee je een vierkante meter in het voedselbos sponsort. Zo kunnen zij de aanleg bekostigen en kun jij binnenkort verse groentes en fruit komen plukken.


Lees ook

kringloopwinkels

Sla je slag! 7 x toffe kringloopwinkels in Groningen

Op zoek naar een kringloopwinkel in Groningen? Verspreid over de hele stad vind je grote en kleine z...
Eva's roedel

Eva maakte van haar droom werkelijkheid: ‘Ik heb altijd met honden willen werken’

Iedereen die regelmatig een rondje in het Beijummerbos loopt, zal haar herkennen: de 31-jarige Eva W...
suikerbietencampagne

Het is weer tijd voor de suikerbietencampagne

Vanaf dinsdag 10 september zal Groningen 123 dagen gehuld zijn in de weeïge geur van verwerkte suike...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.