Groningse Dylan is christen en homoseksueel dus schreef hij daar een boek over: ‘We hebben een progressieve God’

Dylan heeft twee boeken uitgebracht. Foto: Indebuurt

Homoseksualiteit en het christendom. Volgens sommigen gaat dat niet hand in hand. Dylan Hofman (28) denkt daar anders over. Hij valt op mannen en bekeerde zich tot het geloof. In twee boeken beschrijft hij zijn ervaringen. “Wat in de bijbel staat is mensenwerk. Het zijn niet Gods woorden.”

Het was afgelopen december, twee dagen voor kerst. Dylan liep de trap af en in de woonkamer werd hij naar eigen zeggen overvallen door een magisch spel van licht. ”Ik wist meteen: dit is mijn aanraking met God.” Een bijzondere ervaring die hij eerder niet voor mogelijk hield. Hij was overtuigd atheïst.

Dit bracht meteen twee werelden samen. Het christelijke geloof en homoseksualiteit. Voor bepaalde mensen onverenigbaar. Maar niet voor Dylan. In het laatste jaar van het vwo ging hij in gesprek met de bekende neuroloog Dick Swaab. Dylan is op zijn zestiende uit de kast gekomen en wilde weten waar de haat ten opzichte van homo’s bij sommigen vandaan komt.

‘Makkelijker om hetero te zijn’

“Dick Swaab bevestigde dat het onzin is dat homo-zijn een keuze is. Ook niet zo gek, want in veel situaties is het makkelijker om hetero te zijn. Als ik op een knop had kunnen drukken, zou ik ervoor kiezen om hetero te zijn. Maar goed, in de baarmoeder wordt door middel van hormonen al bepaald hoe je seksuele voorkeur eruit zal zien, legde hij uit. Ik voel me dus gesterkt door de wetenschap”, vertelt hij. “Als je als homo wordt geboren, ben je dus ook naar Gods beeld geschapen.”

Hij besluit om over deze vraagstukken en zijn ervaringen een boek te schrijven. ‘De verandering ben jij’ heet het en verscheen in mei. Geloof, homoseksualiteit en wetenschap zijn de leidende thema’s. “De lezer zal misschien even opkijken na hoofdstuk vier. Want waar ik eerst niet in God geloof, doe ik dat daarna wel. Maar dat geeft niet. Ik vertel gewoon mijn verhaal. Dit is hoe het is gegaan”, zegt hij.

Reactie ouders

Ook de worsteling met zijn geaardheid valt in het boek te lezen. “Gelukkig reageerden mijn ouders heel fijn. ‘Als dat alles is’, zeiden ze. Beter kan niet. Dat deed me dan ook erg goed. En op school schreeuwde een vriendin het door de kantine, zodat iedereen het meteen wist, haha. Niemand heeft daar vervelend over gedaan. En ook in Pekala niet, waar ik opgroeide.”

Toch heeft niet iedereen zo’n open blik. Dylan weet dat hij door zijn geaardheid niet op elke kerkdeur kan aankloppen. “Er zijn strenge gemeenschappen die homoseksualiteit afkeuren. Zij volgen strikt de woorden van de bijbel. Maar het schrijven van de bijbel is mensenwerk geweest. Het zijn niet God zijn woorden.” Door de meeste gelovigen in zijn omgeving wordt hij niet veroordeeld. “Zo nu en dan naar de kerk. Laatst was ik bijvoorbeeld in de Sint Jozefskerk. Niemand daar maakte er een punt van dat ik op mannen val.”

Engelen met sixpacks

Dylans tweede publicatie, ‘God, roze en ik’ is volgens hem een meer poëtisch boek, waarin lust en liefde een prominentere rol hebben. “Sommige scenes zijn ook vrij expliciet beschreven. Over bijvoorbeeld ingeoliede engelen met sixpacks, en hoe ‘het kruis van Jezus’ een dubbele betekenis kan heeft.”

Hij beseft dat hij hiermee tegen heilige huisjes schopt. “Nee, het zal me niet door iedereen in dank worden afgenomen. Maar dat betekent niet dat ik het daarom maar niet opschrijf. Bovendien gaat het mij erom hoe er boven ons over wordt gedacht. Hij vindt het geen enkel probleem”, zegt Dylan. “Want ik weet het zeker: we hebben een erg progressieve God.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Wie maakt toch al die vrouwengezichten op de muren van Groningen?”

Wie maakt toch al die vrouwengezichten op de muren van Groningen?

Ga naar “Wie is die man die zijn kunst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zet? ‘Groningse kunstenaars krijgen geen podium’”

Wie is die man die zijn kunst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zet? ‘Groningse kunstenaars krijgen geen podium’

Ga naar “Logopedist Martina leert horende baby’s gebaren: ‘Ze leren het sneller dan gesproken taal’”

Logopedist Martina leert horende baby’s gebaren: ‘Ze leren het sneller dan gesproken taal’

gebarendoodle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Steward Campus”

Steward Campus

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Basisarts”

Basisarts

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Voeger”

Voeger

 • Actief Techniek
 • Fulltime
Ga naar “Productieleider drukkerij (nabewerking) 36 uur”

Productieleider drukkerij (nabewerking) 36 uur

 • Abiant
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Back Office Medewerker 24 uur per week”

Back Office Medewerker 24 uur per week

 • Connexion International BV
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Groningen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Groningen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 12 oktober 2022

Topper