Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzondere fotografen brengen Noorderzon in beeld

Door Sharon Bremer 13 augustus 2019

De mooiste momenten, mensen en optredens van Noorderzon (bijna zover!) worden elk jaar op de gevoelige plaat vastgelegd door de vaste festivalfotografen. Vinden we leuk, want zo kunnen we nog even nagenieten van het feestje! Eén van die fotografen is Jan Westerhof, die veel op het terrein te vinden is. ‘Je moet je wel een beetje staande kunnen houden op zo’n festival.’

Sinds drie jaar is Jan één van de vaste festivalfotografen van Noorderzon. Tijdens het festival is hij dan ook bijna fulltime in het Noorderplantsoen te vinden en legt hij alles vast. Maar hij doet dit niet alleen! Dit doet hij samen met Stephan Pijl, Meinko Poel en Lucas de Wit: drie bijzondere fotografen die hun eigen series maken. Samen met hen brengt hij alles in beeld: van de opbouw tot de foodtrucks en van de vrijwilligers tot de optredens diep in de nacht.

Andere kijk op de wereld

De foto’s van de mannen zijn éxtra bijzonder, omdat zij dingen zien die wij niet zien. Stephan, Meinko en Lucas zitten namelijk in een rolstoel en hebben daardoor een andere kijk op de wereld. “Vanuit mijn werk kende ik één van de jongens. Bij het talentencentrum van Noorderbrug zet ik nu, als fotograaf, projecten op met deze mannen”, licht Jan toe.

Noorderzon opbouw
Foto | Jan Westerhof

Beter opletten = meer zien

“Zij zien de wereld anders omdat zij zitten en wij staan. Ze moeten sowieso al beter opletten op straat, maar zien daardoor ook extra veel. Stephan is een héle goede straatfotograaf. Ik vind het leuk om met hem mee te kijken en samen dingen in beeld te brengen. Meinko is op zijn beurt weer heel goed in de stilte van zo’n festival fotograferen. Als hij een poes ziet lopen op een rustig veldje, brengt hij dat in beeld. Lucas is heel goed in doorkijkjes fotograferen. Je kijkt echt met hem mee in zijn foto’s! Als je deze foto’s samenvoegt in een album, krijg je iets heel leuks.”

1Noorderzon opbouw
2Noorderzon opbouw
3Noorderzon opbouw
4Noorderzon opbouw
5Noorderzon opbouw
6Noorderzon opbouw
7Noorderzon opbouw

Foto | Jan Westerhof, Lucas de Wit, Stephan Pijl & Meinko Poel

Verhalen vertellen

Visual storytelling, dat is wat Jan het liefste doet. En dat is ook wat hij probeert over te brengen op zijn drie pupillen. “Ik vind mezelf een documentairefotograaf”, vertelt hij. “Het verhaal achter een foto vind ik belangrijk en met de foto’s wil ik mooie verhalen vertellen. Dat probeer ik ook aan Stephan, Meinko en Lucas over te brengen. Het doel van het project is fotograferen op Noorderzon, maar ik vind de weg er naartoe veel belangrijker. Zo ontdekken ze wat voor fotograaf ze zijn, wat ze belangrijk vinden en waar ze voldoening uit halen. Dan heb je een doel en krijgt iets zin!”

Expositie

De foto’s van de fotografen zijn te vinden op Facebook, maar komen ook in een live tentoonstelling op Noorderzon te hangen. Vlakbij de kiosk komt een wand waar gedurende het festival steeds meer foto’s van hun hand komen te hangen. “Een groeiende expositie”, lacht Jan. “De mannen zijn, net zoals ik, veel op het terrein te vinden. Maar omdat het tien dagen duurt, werken we wel met een schema. Je moet je wel een beetje staande kunnen houden en het moet wel leuk blijven. Dat is het belangrijkst: er plezier in hebben.”

Stephan en Meinko mochten ook een interview houden met Noorderzondirecteur Femke Eerland. Dat interview lees je hier!

Meer Noorderzonnieuws?

Noorderzon

Ook Noorderzon strijdt mee tegen plastic soep

Op het jaarlijks terugkerende festival Noorderzon drink je dit jaar voor het eerst uit herbruikbare ...
Opbouw

Yes! De opbouw van Noorderzon is begonnen

Eén van de mooiste culturele festivals van Groningen staat weer voor de deur: Noorderzon. We moeten ...

adv.