Anna (25) zoekt een hulphond: ‘Een hulphond betekent vrijheid voor mij’

anna arts hulphond gofundme
Eigen foto

De jonge Anna Arts zou op dit moment midden in het leven moeten staan. Genieten met leeftijdsgenoten van de geneugten die het hedonistische adolescente leven te bieden heeft. Ze zou moeten werken als interieurdesigner, de opleiding die ze met veel plezier volgde. In plaats daarvan liep haar leven anders. Dit is het schrijnende verhaal van Anna en haar zoektocht naar hulpmiddelen. Ze denkt dat ze de heilige graal gevonden heeft: een hulphond. Nu alleen nog die financiering rondkrijgen. “Dan droom ik heel stiekem weer een klein beetje over de toekomst.”

Anna’s crowdfundingsactie voor de door haar zo gewenste hulphond gaat met pieken en dalen. “Het ligt nu weer wat stil. Het lastige is dat ik er gewoon niet altijd de energie voor kan opbrengen, die het eigenlijk nodig heeft. Ironisch is dat, ik heb het nodig om me beter te voelen, maar om het te krijgen moet ik dingen doen die ik eigenlijk alleen kan als ik me beter voel”, zegt ze met een wrange glimlach.

Anna is sinds september bezig om geld bij elkaar te verzamelen voor een hulphond. Dat kost maar liefst €16.000. “Op een gegeven moment ging het zo slecht met me, dat niks meer lukt. Dan komt de actie helemaal stil te liggen. Ik ben dan vooral bezig met mezelf overeind te houden. Voor dit soort situaties zou het juist zo fijn zijn om een hond te hebben.”

‘Je wil gewoon borderline’

Al vanaf jongs af aan kampt Anna met depressies, ontwikkelde ze een eetstoornis en viel vervolgens van de ene diagnose in de andere. “Er zijn een aantal diagnoses die vaststaan, zoals PTSS, depressie en eetproblematiek. Voor sommige dingen ben ik inmiddels compleet uitbehandeld”, vertelt ze. Toen ze dertien was kwam ze voor het eerst met jeugdpsychiatrie in aanraking. “Maar eigenlijk speelde het daarvoor al.” Inmiddels brengt Anna al meer dan de helft van haar leven door in de psychiatrie.

Anna’s behandelaars zijn bezig om bepaalde diagnoses opnieuw te bekijken, om een betere, meer passende therapie voor te vinden. “Ik denk zelf bijvoorbeeld dat ik borderline heb, maar vroeger zeiden ze dat dat niet samen kon vallen met autisme. Ze zeiden zelfs: ‘je wil gewoon borderline.’ Maar natuurlijk niet! Het is heel confronterend om zo’n diagnose te hebben, maar het geeft mij meer inzicht in wie ik ben. Ik ben dus niet gek!” Inmiddels blijkt dat die diagnoses wel samen kunnen gaan. “Daarom zit ik nu in een traject om een hoop dingen opnieuw te laten diagnosticeren en/of uit te sluiten.”

Soms wordt Anna moedeloos van de situatie. “Het blijft afwachten. Soms weet ik het gewoon niet meer. Wat ik nog kan doen? Wat heeft nog nut? Wat is verstandig? Sommige behandelingen, zoals elektroshocktherapie, heb ik als laatste redmiddel gedaan, maar achteraf weet ik niet of dat wel zo verstandig was. Dan krijg ik de vraag: waarom begin je er dan aan? Omdat ik wel alles wil aangrijpen wat ze me aanbieden. Uiteindelijk wil ik graag gelukkig zijn!”

anna arts hulphond gofundme
Eigen foto

Alle hoop weg

Door alles wat Anna heeft meegemaakt in de begeleiding van haar problematiek, is ze de hoop wel wat verloren. “Ik ben bezig met een begeleid wonen traject. Maar eigenlijk durf ik daar niet meer op te hopen. Elke keer als ik denk: het gaat goed, dan gaat het kort daarna weer zo slecht dat ik in een crisis terechtkom. Op een gegeven moment weet ik het dan ook niet meer. Daardoor durf ik nu niet te hopen op dat iets lukt”, vertelt ze moedeloos. “Ik hou het nog vol, maar ik heb steeds vaker dat ik het niet meer volhou. Er wordt van je verwacht dat je positief blijft, maar soms is dat moeilijk.”

Suïcidaal

Op sommige van die momenten ziet Anna het niet meer zitten en raakt ze in crisis. Het is een moeilijk onderwerp voor velen, maar toch probeert Anna dapper aan ons uit te leggen hoe het voelt om suïcidaal te zijn. “Ik heb wel momenten dat ik echt denk: het hoeft voor mij niet meer. Ik kan dan ook niet meer veilig alleen over straat. Als ik een treinspoor zie, hoge gebouwen of hard rijdende auto’s zie ik alles als een mogelijkheid. Normaal denk je andere dingen als je dat ziet, voor mij is alles dan een optie, een mogelijkheid.”

Belangrijk om te benadrukken vind Anna dat suïcidale gedachten niet per definitie betekenen dat je een doodswens hebt. “Ik wil niet dood, maar ik zie op dat moment geen andere opties om uit alle ellende te komen. Die gedachten zijn er ook op dat moment wel, maar het kan leiden tot iets impulsiefs, waardoor je toch iets doet. Eigenlijk wil je niet dood, maar je ziet gewoon geen andere optie meer om wat er in je hoofd omgaat te laten stoppen.”

Een hulphond is geen tovenaar

Een hulphond kan uitkomst bieden. Anna is opgegroeid met honden en merkt daardoor de voordelen. “Toen ik voor het eerst werd opgenomen, merkte ik al wat de aanwezigheid van zo’n beestje voor je betekent. Het geeft me ook een doel: ik moet er dan uit voor de hond, hoe eng ik dat ook vind.”

Bovendien voelt een hulphond aan wanneer er aanvallen en herbelevingen dreigen: “Die trekt me er dan doorheen. Een hulphond wordt helemaal getraind op mij. Als ik mezelf bijvoorbeeld krab zonder dat ik dat doorheb, dan is hij daar alert op. Hij mag altijd bij me zijn, ook ‘s nachts. Hij kan zelfs hulp inschakelen, als ik bijvoorbeeld op straat val. Het is natuurlijk geen tovenaar, maar het zou voor mij een wereld van verschil maken.”

Ondertussen is het namelijk al met enige regelmaat gebeurt dat Anna buitenshuis een aanval kreeg. Ze durft daardoor bijvoorbeeld niet meer naar de stad. “Elke keer dat ik een aanval of herbeleving krijg, word ik banger. Dan kunnen er dus steeds minder dingen. Ik durf nu nauwelijks meer naar de winkel. Een hulphond betekent voor mij vrijheid.”

anna arts hulphond gofundme
Anna met de honden van haar ouders. Eigen foto

Het kan zo omslaan

Op dit moment gaat het wisselend met Anna. “Ik heb slechte dagen en weken, maar soms gaat het ook wel wat beter. Ik kan eindelijk een paar uur per week werken in de productie. Daarnaast heb ik gesprekken met behandelaars en probeer ik te sporten. Daarnaast heb ik geen vrienden of clubjes waar ik mijn vrije tijd mee doorbreng. Ik probeer me als ik me goed genoeg voel te genieten van dingen, maar het is moeilijk om mezelf dat toe te staan.”

“Ik vind het moeilijk om te bepalen wanneer het goed met me gaat. Als ik mezelf bijvoorbeeld een tijd lang niet heb beschadigd denken mensen dat het goed met me gaat. Het gaat dan lang niet altijd goed met me en mijn gemoedstoestand kan bovendien zo omslaan in een crisis”, zegt Anna.

Toekomstplannen uit de archieven

Sinds kort gaan sommige dingen een klein beetje beter: “Ik schrijf veel dingen op, dat helpt me. Ik kan nu eerder aangeven dat het slecht me gaat om zo een crisis te voorkomen. Ik vind het moeilijk om vooruit te kijken, omdat ik al mijn dromen heb gewist. Ik dacht heel lang dat ik geen toekomst had. Ik moet mijn dromen weer uit de archieven halen, zeg maar”, zegt ze lachend.

Bij de gedachte aan een hulphond denkt Anna er stiekem toch aan. “Als ik een plaatje schets, dan zou ik beschermd begeleid wonen, gewoon voor het geval dat. En dat ik dan daar die hond heb. Er is duidelijkheid over de therapie en het allerliefst kan ik ooit zonder behandeling verder. En hopelijk een baan in interieurdesign, waar ik voor gestudeerd heb. Ik wil hoop houden dat dat allemaal lukt, maar dat is soms heel lastig. Ik durf er bijna niet aan te denken, het lijkt wel een fantasieverhaal! Wie weet….”

Ben jij geraakt door Anna’s verhaal en wil jij haar helpen aan een hulphond? Op haar gofundme-pagina kun je haar steunen. Ze geeft regelmatig een update over hoe het met haar gaat.

Heb jij vragen over zelfmoord? Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl. 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week.

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Wie is die man die zijn kunst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zet? ‘Groningse kunstenaars krijgen geen podium’”

Wie is die man die zijn kunst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zet? ‘Groningse kunstenaars krijgen geen podium’

Ga naar “Logopedist Martina leert horende baby’s gebaren: ‘Ze leren het sneller dan gesproken taal’”

Logopedist Martina leert horende baby’s gebaren: ‘Ze leren het sneller dan gesproken taal’

gebarendoodle
Ga naar “Aagje en Jesper maakten indrukwekkende Amazonedocumentaire: ‘We willen dat je het gevoel hebt er zelf te zijn’”

Aagje en Jesper maakten indrukwekkende Amazonedocumentaire: ‘We willen dat je het gevoel hebt er zelf te zijn’

aagje en jesper maken Dark Green over Paul Rosolie

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Illa casual pannen 50% korting”

Illa casual pannen 50% korting

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Zorgassistent bij het UMCG en de Ouderenzorg”

Zorgassistent bij het UMCG en de Ouderenzorg

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding”

Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Driejarig contract en betaalde HBO opleiding”

Driejarig contract en betaalde HBO opleiding

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker klantenservice Portugal”

Medewerker klantenservice Portugal

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Thuiswerken klantenservice Feenstra”

Thuiswerken klantenservice Feenstra

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Open Monumentendag in Groningen”

Open Monumentendag in Groningen

 • Van 10 sep t/m 11 sep
martinitoren Groningen
Ga naar “Groninger Museumnacht”

Groninger Museumnacht

 • 10 september 2022
Ga naar “Popronde Groningen”

Popronde Groningen

 • 10 september 2022
muziekmuziek
Ga naar “Burendag in Groningen”

Burendag in Groningen

 • 24 september 2022
Ga naar “PASAR MALAM ASIA in Kardinge Groningen”

PASAR MALAM ASIA in Kardinge Groningen

 • Van 19 aug t/m 21 aug
PASAR MALAM ASIAPASAR MALAM ASIA