Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gratis juridisch advies van Groningse studenten

Door Sharon Bremer 21 november 2019

Leren én tegelijk je steentje bijdragen aan de stad? Dat kan bij WIJS. Daar geven ze studenten een podium waar ze hun studierichting in de praktijk kunnen brengen. “Bij WIJS geloven we namelijk dat iedereen van elkaar kan leren! Studenten zetten zich namens WIJS op allerlei vlakken in, voor en met Stadjers. Op deze manier doen ze praktijkervaring op, dragen ze bij aan de stad, én krijgen ze studiepunten.”

Student en Stadjer verbinden, dat is de gedachte achter Wijk Inzet door Jongeren en Studenten (WIJS). Zo lopen er per studiejaar meerdere projecten die zijn opgezet door studenten. Momenteel loopt er een project waarbij tweedejaars studenten Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) mensen uit de buurt helpen met juridische vraagstukken. Gratis!

Hulp bij juridische zaken

“Elke donderdagochtend zijn er studenten aanwezig in het Floreshuis (aan het Floresplein) om te helpen bij juridische vraagstukken”, legt SJD-studente Soraya uit. “Met een groep van vijf studenten helpen we bij het maken van cv’s, bieden we hulp bij bezwaarschriften, stellen we brieven op, maar helpen we ook bij zaken als de belastingaangifte en ander juridisch advies. De hulp die we bieden is heel breed. Ook is er elke dinsdagochtend een groep studenten aanwezig voor meer algemene vragen, én is er een groep die zich richt op vragen van ondernemers.”

Juridisch Loket

“Iets specifieker: we helpen bijvoorbeeld een cliënt die problemen heeft met een energieleverancier. Hij eist geld terug van die maatschappij, maar weet niet precies hoe hij dat moet doen. Wij helpen hem daarbij en zoeken voor hem uit wat mogelijk is. We hebben een cliënte die haar eigen onderneming aan het opzetten is en daar juridische hulp bij nodig heeft. Of mensen met boetes, bijvoorbeeld, waarvan ze vinden dat die niet terecht zijn. We helpen ook mensen die niet door het Juridisch Loket geholpen kunnen worden.”

Leerzaam

“Het is heel interessant met om zulke zaken bezig te zijn”, legt Soraya uit. “We komen van alles tegen, van inkomens waar beslag op is gelegd tot bedreigingen. Allerlei juridische vraagstukken komen aan bod. Voor ons als studenten heel interessant en leerzaam, en daarnaast is het erg fijn dat we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen. Mochten we toch iemand niet kunnen helpen met juridisch advies, verwijzen we diegene door.”

View this post on Instagram

Hé hoi! Wij zijn Myrthe en Soraya van het juridische steunpunt. Wekelijks hebben wij gesprekken met cliënten waarbij wij de cliënt zo goed mogelijk proberen te adviseren en ondersteunen. Het rechtsgebied waarop wij adviseren en ondersteunen is heel breed, aarzel daarom ook niet om langs te komen voor een intakegesprek! Hier zitten uiteraard geen kosten aan vast en is geheel vrijblijvend. Op de foto hebben wij een gesprek met een cliënt op het huurrecht- en strafrecht gebied. Morgen zitten wij en onze medestudenten weer voor u klaar in het Floreshuis tussen 09:30 en 13:00! Tot morgen 🙋🏼‍♀️ #floreshuis #korrewegwijk #indischebuurt #wijkcentrum #juridischadvies #ondersteuning #groningen #groningencity #groningenstad #groningenlife #student #hanzehogeschool #sjd #university #rechtenstudent #sociaaljuridischedienstverlening #komlangs

A post shared by WIJS (@wijskorrewegwijk) on

De groep studenten is elke dinsdag- en donderdagochtend te vinden in het Floreshuis aan het Floresplein 19. Ze zitten daar van 09.30 tot 13.00 uur. Het project loopt in ieder geval tot eind van dit schooljaar.


Lees ook

Happietaria

Eten bij Happietaria is eten voor het goede doel

Al vijfentwintig jaar een fenomeen in Groningen: pop-up restaurant Happietaria. Hier kun je (superle...
kinderburgemeester

Wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Groningen?

De stembussen zijn geopend: wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Groningen? Vijf kinderen voer...
winterkleding

Suzanne hangt Groningen vol met winterkleding

"Je bedenkt een plannetje op zaterdagochtend, een paar mensen denken enthousiast mee en op zondagavo...

Meer over

Groningers

adv.