Gamefluencers Inge en Janine reviewen: Leuke kinderspellen

Tips voor kinderspellen
Inge en Janine spelen MicroMacro met de kinderen. Deze foto is gemaakt door Peter Russchen.

Bordspellen worden steeds populairder. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leukere spellen dan Monopoly of Rummikub. Jaarlijks komen er honderden spellen uit. Maar hoe weet je nu wat een leuk spel is? Daar hopen wij je bij te kunnen helpen. Iedere maand mogen wij een column schrijven voor indebuurt Groningen, waarin wij spellen beoordelen. Naast de beoordeling maken wij foto’s in de sfeer van het spel en beleven we leuke avonturen. Deze maand; leuke kinderspellen.

Spelletjes doen met kinderen is niet alleen gezellig, het is ook ontzettend leerzaam. Er zijn spellen die gericht zijn op de ontwikkeling van motoriek, kennis, ruimtelijk inzicht, geheugen en logisch nadenken. Een bordspel dat niet draait om educatie is vaak ook leerzaam door het probleemoplossend denken, het plannen en het inschatten van oorzaak en gevolg. Daarnaast leren kinderen met hun verlies om te gaan (al vindt Janine dit nog steeds erg lastig) en leren ze bij een coöperatief spel om samen te werken. Wij zijn dan ook groot voorstander voor meer spellen in het onderwijs. Voor nu eerst wat spelletjes die je gezellig aan de keukentafel kunt spelen op volgorde van leeftijd.

3 tot 6 jaar / 10 minuten / 2-4 spelers

Walter Wikkelspin van Haba

In deze column noemen wij drie spellen van de Duitse speelgoedfabrikant Haba. In onze ogen is dit verreweg de beste uitgever als het gaat om spellen voor de allerkleinsten (te herkennen aan de gele dozen). De spellen zijn vrolijk, duurzaam, kwalitatief en hebben vaak mooie houten onderdelen. Walter Wikkelspin is een spel voor kleuters. Iedere speler krijgt een spinnenweb met daarin een spin aan een touwtje. Op het web staan afbeeldingen van eten. De kinderen helpen de spinnen naar het eten te kruipen door met de dobbelsteen te gooien. Zo wordt het spindraad steeds korter. Wie zijn spin het langste over het web kan laten kruipen, is de winnaar.

Walter Wikkelspin helpt kleuters om de fijne motoriek en de hand-oogcoördinatie te ontwikkelen. Janine haar dochter van 5 had in het begin best moeite met het rijgen, maar na een tijdje had ze het goed onder de knie. Ze had er enorm veel plezier in. Een leuk spel, maar in onze ogen blijft de Boomgaard van Haba toch het allerleukste peuterspel.

2-12 spelers / vanaf 4 jaar / 20 minuten

Concept Kids Dieren

Concept kids is een heel toegankelijk spel waarbij je de kinderen laat raden welk dier op jouw kaartje staat, of juist andersom. Op het speelbord staan allemaal iconen, zoals bijvoorbeeld de leefomgeving en het soort vacht. Door de ring op het icoon te plaatsen die bij het dier hoort, geef je hints over het dier dat geraden moet worden.

Het leuke aan dit spel is dat je niet met elkaar mag praten, dat is voor de jongste kinderen vaak al uitdaging genoeg. Je hebt makkelijke kaarten, herkenbaar aan het blauwe kader en moeilijkere kaarten met een rood kader. Dit spel kun je al spelen met kinderen vanaf 4 jaar. Ook voor meesters en juffen is dit een ontzettend leerzaam spel voor in de klas.

2-5 spelers / 30 minuten / vanaf 8 jaar

Dobbelkoning

In Dobbelkoning gaan de spelers op zoek naar burgers voor in hun koninkrijk. Door drie keer te dobbelen proberen ze de bewoners voor zich te winnen. De dobbelstenen moeten overeenkomen met de voorwaarden op de kaarten. Bijvoorbeeld drie blauwe stenen of vijf oplopende cijfers. Lukt het niet om in drie worpen een bewoner te scoren? Dan krijgt de speler helaas een dorpsgek die minpunten oplevert. Verder is er een aantal kaarten met een speciale actie, kun je elkaar dwarsbomen met draken en kun je feeën sparen en dorpen scoren voor extra punten. Wie aan het einde van dit dobbelspel de burgers heeft met in totaal de meeste punten wint Dobbelkoning.

Dobbelkoning is een heerlijk luchtig familiespel waar iedereen evenveel kans maakt om te winnen. Je hebt alleen wel een beetje geluk nodig. Net als bij Yahtzee, draait alles om het gooien van de juiste combinatie. Een risico nemen of toch op veilig spelen… Al met al veel speelplezier in een klein doosje.

2-4 spelers / 45 minuten / vanaf 8 jaar

Dobbelkoning – Uitbreiding van het koninkrijk

In tegenstelling tot Dobbelkoning heb je bij Uitbreiding van het koninkrijk een echt bordspel op tafel. De basis is wel gelijk; de juiste combinatie dobbelen om de beste burgerkaarten te verzamelen. Het gaat nog een stapje verder, want de burgerkaarten kun je gebruiken om grondgebied te bezetten en drakenvuur en edelstenen te verzamelen. De velden in een aaneengesloten gebied leveren het meeste punten op. Je kunt je medespelers dwarszitten door elkaars gebied te veroveren en edelstenen te stelen.

Het klinkt wat verwarrend maar Uitbreiding van het koninkrijk is een op zichzelf staand spel dat je zonder Dobbelkoning kunt spelen. Het spel heeft net iets meer diepgang dan Dobbelkoning, maar pak je er minder snel bij door de vele onderdelen. Geluk speelt nog steeds een grote rol, maar wanneer je met kinderen speelt vinden wij dat helemaal niet erg. Wat wij wel ontzettend jammer vinden is dat er geen zakjes of insert bij het spel zit. Alle onderdelen, ook de kleine kristallen liggen los in de doos. Dobbelkoning, Uitbreiding van het Koninkrijk is een erg leuk bordspel om te spelen met kinderen.

Al deze spellen komen bij ons regelmatig op tafel en nemen we graag mee als we met de kinderen op pad gaan. We hopen dat je met deze column inspiratie hebt gekregen om nog meer bordspellen te gaan doen met de kinderen. Voor meer tips kijk op ons instagramkanaal @pion_iers.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Koen over zijn energiedrankverslaving: ‘Ik dronk soms wel vier liter per dag’”

Koen over zijn energiedrankverslaving: ‘Ik dronk soms wel vier liter per dag’

Aangeboden door Menzis

Koen voor Menzis
Ga naar “Groningers zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Groningen”

Groningers zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Groningen

Ga naar “Quote 500: deze Groningers staan in de bijzondere lijst”

Quote 500: deze Groningers staan in de bijzondere lijst

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jurk met pofmouwen voor € 6,95”

Jurk met pofmouwen voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Quality Operator koffieautomaten Groningen”

Quality Operator koffieautomaten Groningen

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Backoffice”

Medewerker Backoffice

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen”

BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice, Enexis”

Klantenservice, Enexis

 • Randstad
 • Fulltime