Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leuk volgens local Tim: ‘Hier worden geschiedenis en tijdloosheid samengebracht’

Door Sharon Bremer 14 maart 2020

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont, werkt of leeft kent vaak de allerbeste plekken. Deze week tipt de 38-jarige Tim zijn favoriete Groningse hotspots.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Even voorstellen

leuk volgens local
Foto | indebuurt Groningen

Drie jaar geleden riep Tim Smit het initiatief Stichting Vestingdagen Noord-Nederland (SVNN) in het leven. Een stichting met als doel de geschiedenis van Groningen in 1672 onder de aandacht te brengen. ‘Het rampjaar’, zoals 1672 ook wel bekend staat. “De 17e eeuw was een bloemrijke periode”, vertelt Tim. “Het Gronings Ontzet was het einde van die gouden eeuw. Er is zóveel gebeurd in dat jaar en ik merkte dat er maar weinig mensen dat weten. Tijd voor meer educatie”, vat hij de reden van oprichting van de stichting met een knipoog samen.

Vandaag deelt hij zijn favoriete Groningse hotspots met ons: “Ik ben Tim en jullie gids door de woelige baren van 17e eeuws Groningen. Meer weten? Neem een kijkje op de website van SVNN.”

Bar 1672

Foto | Martinihotel Group

“Uitstekende gastronomie, Brabantse gezelligheid! Het restaurant ‘met de kanonskogels’ ademt een sfeer uit waarin tijd geen rol lijkt te spelen. In een atmosfeer van goede gesprekken gevoed door een shared food concept waan je je zeker niet in Groningen. Hier worden geschiedenis en tijdloosheid samengebracht.”

Pepergasthuis/hof

Foto | Pepergasthuis

“Echt ontspannen en even weg uit de stadse drukte? De ideale plek. Ooit opgericht door edelen uit Groningen die, naast hun wellicht dubieus verkregen vermogen, toch nog een plekje in de hemel wilden veilig stellen. Die mogelijkheid was er, mits je je van je meest barmhartige kant liet zien. Dit hofje is een voorbeeld van ouderenhuisvesting avant la lettre.”

Prinsenhof/tuin

Foto | Prinsentuin

“De tuin van de prinsenhof is er een uit duizenden. Evenknieeen zien we alleen bij de Groninger borgen zoals Fraeylema in Slochteren en bijvoorbeeld Menkema in Uithuizen. De zonnewijzer die bij de ingang van de tuin aan de Turfsingel staat is uit 1731, de poort heet dan ook de Zonnewijzerpoort. Het stadhouderlijk hof is destijds niet lang door de Nassaus gebruikt omdat Groningen te weinig mensen van hun milieu huisvestte. Ze zijn daarom vertrokken naar Leeuwarden, destijds de hoofdstad van het Noorden, nu is dat (inderdaad) omgedraaid.”

Lees ook

local

Leuk volgens local Nickey: ‘Hier kun je de hele avond relaxen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont, werkt of leeft kent vaak de allerbe...
Tarek

Leuk volgens local Tarek: ‘Ze hebben een kat als bewaker!’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont, werkt en leeft kent vaak de allerbe...
local

Leuk volgens local Soraya: ‘Hier zijn de feestjes altijd top geregeld’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont of werkt kent vaak de allerbeste ple...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.