Doete van Dubbelzen lanceert de ultieme mommyguide: ‘Er miste een gids voor moeders’

Doete dubbelzen
Eigen foto

Doete Reitsma van Dubbelzen heeft een liefde voor alles wat met zwangerschap en bevallen te maken heeft. Het is haar grote passie. We spraken haar twee jaar geleden, toen de verloskundige de eerste van Nederland was die begon met pretecho’s aan huis. In de tussentijd heeft Doete niet stilgezeten en bouwt ze hard aan een heus moederimperium. Als kers op de taart werd ze afgelopen jaar ook zelf moeder, lanceerde ze donderdag een nieuwe cursus voor nieuwbakken mama’s én een nieuwe huisstijl. Hoog tijd dus, om met Doete bij te praten.

We vinden maar moeilijk een gaatje samen, zo voortvarend gaan al Doete’s projecten. “Toen ik net moeder was geworden, wilde ik veel, maar dat lukte niet. Ik merk dat het nu weer gaat en ik ben dan ook meteen hard aan de slag!”, begint ze enthousiast op een zonnige vrijdagmiddag.

Inmiddels is ze niet meer de enige die pretecho’s doet, maar Doete was de pionier van de pretecho thuis in Nederland. “Ik snapte destijds al niet waarom ik de enige was. Dus het is helemaal oké dat er nu steeds meer opties zijn. Nu is een pretecho aan huis veel toegankelijker voor iedereen.. Ik ben niet bang voor concurrentie, en zo zie ik het ook eigenlijk niet. Er is voor iedereen plek.”

Doete dubbelzen
Eigen foto

Bevalcursus

Dat is ook nergens voor nodig, want Doete’s tomeloze ambitie zorgt ervoor dat ze Dubbelzen continu blijft vernieuwen. Zo ontdekte ze in de jaren dat ze als verloskundige werkte en pretecho’s maakte, dat er een groot verschil zit tussen vrouwen die zich voorbereiden op de bevalling en vrouwen die dat niet doen. “Zonde vind ik dat, want het ontbreekt vaak niet aan de wil”, vertelt ze. “Ik kreeg ook steeds vaker verzoeken van zwangeren of ik hen kon begeleiden in de voorbereiding op de bevalling. Ik dacht: waarom ook niet?”

Doete besloot een cursus hypnobirthing te doen. “Ik was benieuwd hoe ik mensen kon helpen om ontspannen te bevallen. Ik heb me in allerlei verschillende technieken verdiept. Alle mensen zijn anders, en in mijn cursus kunnen ze trainen wat voor hen het beste werkt.” Tijdens de lockdown zette ze de cursus online voort. “Dat was zo’n succes, dat ik het binnen een week al uitbreidde. Het was fantastisch, blijkbaar was hier behoefte aan!”

‘Mensen durven online meer’

Tijdens de cursus neemt Doete je mee door alles wat je moet weten over de bevalling. Ze leert je ontspanningstechnieken aan, leert je contact maken met de baby in je buik, maar geeft ook allerlei praktische informatie, zodat je zelf goed beslagen ten ijs komt en de juiste beslissingen kunt nemen. “Het wordt nu steeds groter. Ik verzamel alles wat ik online doe in die cursus. Alle nieuwe inzichten die ik verwerf worden nieuwe modules. En ik ga vier keer per maand live in de academie, zodat mensen wel vragen kunnen stellen. Het valt me op dat cursisten online veel meer durven te vragen dan fysiek.”

Eigen foto.

Moeder worden

Afgelopen jaar werd Doete zelf moeder van haar dochtertje Lotte. Ze begon een eigen podcast in die periode, waarin ze je meeneemt in elke week van haar zwangerschap. “Ik denk dat het veel steun biedt aan mensen dat een verloskundige ook onzekerheden heeft, dus daar ben ik eerlijk over in de podcast.”

Het was voor Doete geweldig om nu eindelijk zelf mee te maken hoe het is om zwanger te zijn. “Ik wilde het altijd al heel graag en ik was ook benieuwd hoe het is om zelf zwanger te zijn en te bevallen. Door de lockdown die er toen was heb ik het hele proces heel bewust meegemaakt, ook al had ik een andere zwangerschap door corona dan ik had verwacht. Gelukkig had ik de podcast en Instagram en kon ik zo veel delen!”

Ze heeft ook geleerd van haar eigen zwangerschap. “Ik zei altijd al: je kunt je voorbereiden, maar je weet niet honderd procent zeker van te voren hoe het loopt en hoe het voelt. Daarom is het goed als je alle tools kent zodat je kunt schakelen tijdens je bevalling. Mensen denken altijd dat de verloskundige dat allemaal wel voor je weet, maar iedereen doet het weer anders.”

The Ultimate Mom Guide

Nu Doete moeder is, is er ook ruimte gekomen voor nieuwe dingen in haar bedrijf. “Bepaalde dingen voelden niet meer alsof ze nu bij me passen. Dus de huisstijl is helemaal omgegooid.” Nog belangrijker voor Doete is de nieuwe cursus die ze heeft ontwikkeld. “Ik heb een geweldige zwangerschap en bevalling gehad, maar daar stopt het natuurlijk niet. Je denkt dat als je de bevalling hebt gehad, je het ergste hebt gehad. Maar dan begint het pas! Ik wist heus wel iets van moeder worden af, maar het voelde toch als een sprong in het diepe toen Lotte er echt was.”

Ze miste een duidelijk overzicht van wat ze nu praktisch kon doen. “Ik bijt me ergens helemaal in vast als ik iets wil weten, maar je verliest je algauw in een overload aan informatie. Er miste gewoon een gids voor mama. Dus moest ik dat maar gaan maken!”

In The Ultimate Mom Guide neemt Doete je mee in het moederschap. “Het is een handleiding in het moederschap. Uiteraard deel ik daarin mijn eigen ervaringen en komt het afgelopen jaar daar helemaal in terug. Ik wil graag dat als iets moeilijk is, zoals krampjes of een huilend kind dat niet stopt, je gewoon kunt opzoeken wat je kunt doen. Dat er ook een community omheen ontstaat waar je om twee uur ’s nachts met je kind aan je tiet met een andere moeder kunt appen: ‘heb jij dit ook?’”

Mooiste werk van de wereld

In het verlengde van de nieuwe cursus, komt er ook een nieuw seizoen van Doete’s podcast. “Dat gaat vooral over mijn persoonlijke ervaringen. Het moeder worden voelde voor mij echt als een transformatie. Die dochter van mij is een enorme spiegel”, lacht Doete. “Dus daarom moest de vormgeving ook anders. Het is heerlijk om weer met nieuwe dingen te beginnen, merk ik, daar was ik echt aan toe.”

 Nog altijd heeft Doete wat haar betreft het mooiste werk van de wereld. “De passie voor zwangerschap, bevallen en nu moeder zijn kan ik erin kwijt. En daarnaast nu ook mijn eigen ervaring. Het is de combinatie van m’n werk, waar ik altijd al gepassioneerd over was en de combinatie van de fase waarin ik zit. Het geeft zo’n fijn gevoel dat ik dat kan delen. Ik hoop er mensen mee te inspireren!”

 • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Dubbelzen

Groningen

Nu geopend

Meer informatie

Dubbelzen

Groningen

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’”

Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’

Ga naar “Deze bekende Groningers doen mee aan nieuw seizoen van De slimste mens”

Deze bekende Groningers doen mee aan nieuw seizoen van De slimste mens

de slimste mens
Ga naar “Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’”

Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’

de winkel van niks de jacht op de zwaartekracht herman annema

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99”

GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Horeca topper”

Horeca topper

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Parttime vaccinatie medewerker boostercampagne”

Parttime vaccinatie medewerker boostercampagne

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding”

Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Studiezaken”

Medewerker Studiezaken

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Gezocht: Laboranten Biologie & Chemie”

Gezocht: Laboranten Biologie & Chemie

 • Oxford Global Resources
 • Fulltime/Parttime