Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Groningers staan in de Quote 500

Door Sharon Bremer 5 november 2019

Hij is er weer, de Quote 500! Eerder vandaag schreven we al over Remon Vos, een Groningse nieuwkomer in de lijst van rijksten der Nederland. Maar er staan nog meer Groningers in de lijst! We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Wijnand Pon

Op nummer 12 (!) in de Quote 500, met een geschat vermogen van 2 miljard euro, staat Wijnand Pon uit Garnwerd. En hij woont nog steeds in Groningen, overigens. Hij woont in een dorpje op het Groningse platteland en leidt een teruggetrokken bestaan. Wat hij doet in het dagelijks leven? Hij bestiert daar zijn zuivelboerderijen en handel in stierensperma. Zeer vruchtbaar, getuige de winst van meer dan € 11 miljoen in 2017, meldt Quote.

Wijnand (1943) bouwde het autobedrijf dat zijn voorvaderen voor de Tweede Wereldoorlog oprichtten uit tot een multinational met in 2017 een omzet van bijna € 7 miljard. Hij handelt echter allang niet meer alleen in Nederland in Volkswagens en Porsches, maar is wereldwijd actief met fietsen, graafmachines en industrieel materieel. Hoewel zijn naam nog op de gevel staat en hij nog immer enig aandeelhouder is sinds hij zijn familieleden uitkocht, is Wijnand al decennialang niet meer in de bestuurskamer te vinden. Stuurloos is de tent niet, want dochter Fanja (1970) houdt toezicht als commissaris.

Remon Vos

De nummer 19 in de lijst en tevens dé nieuwkomer van het jaar: Remon Vos. Quote raamt zijn vermogen op 1,5 miljard (!) euro. Helemaal nieuw is Remon (49) overigens niet, hij is al meer dan twintig jaar actief als CEO van het vastgoedbedrijf. Hij heeft nooit eerder in de Quote gestaan omdat hij zijn fortuin in Tsjechië heeft vergaard, daardoor heeft de redactie van Quote hem al die jaren ‘gemist’ in de lijst. Tenzij je een enorm netwerk in Tsjechië hebt óf alle vastgoedontwikkelingen van bedrijventerreinen daar hebt gevolgd, heb je zijn naam voorbij kunnen zien komen. Hij is namelijk is topman van projectontwikkelaar CTP Invest. CTP is de grootste ontwikkelaar van bedrijventerreinen in Tsjechië.

Eric en Rob Wagenborg

We zakken een stuk naar beneden in de lijst en komen aan bij nummer 178: Eric en Rob Wagenborg, met een vermogen van 240 miljoen euro. Die kennen we van rederij Wagenborg uit Delfzijl, vooral bekend van de veerdiensten naar Schiermonnikoog en Ameland. Na enkele magere jaren kunnen ze weer voorzichtig glimlachen, want waar de broers in 2016 nog een verlies leden van bijna 100 miljoen euro, was er in 2017 slechts een minnetje van 8 miljoen euro. Beter zo, maar voor een stijging op de lijst is het nog te vroeg.

Eddie Perdok

De agrarische handelaar van de Kramp Groep draait als een tierelier, schrijft Quote, maar toch daalt Eddie elk jaar een aantal plekken. Waar hij in 2017 nog op plek 251 stond, daalde hij in 2018 naar 281 en staat hij dit jaar op plek 298. Hij heeft zijn vermogen (de precieze bedragen zijn onbekend) verdiend als CEO de Kramp Groep in de agrarische sector. In 1969 komt hij als CEO in het bedrijf . De Kramp Groep is opgericht door Johan Kramp in 1951.

Egbert Vuursteen

De directeur van rederij Wagenborg is Egbert Vuursteen. Vuursteen heet dan wel geen Wagenborg; hij is wel degelijk een neef van Rob en Eric en vormt samen met hen de directie van het scheepvaartbedrijf. Zijn geschatte vermogen is niet precies bekend. Wat we wel weten, is dat het vorig jaar 135 miljoen euro was. Egbert staat alweer een tijdje aan het roer en kreeg op zijn beurt met een crisis te kampen. Sinds 2012 leed Wagenborg flinke verliezen door de algehele malaise in de scheepvaart, maar de omzet loopt langzaam weer op.

Jan en Frits Borgesius

Lekker broodje gegeten? Zou zomaar eens van de Borgesius ­broers kunnen zijn. Jan (1951) en Frits (1956) Borgesius , met een geschat vermogen van 115 miljoen euro, bestieren namelijk de grootste bakkerij van Nederland, met 2000 personeelsleden. En daarmee behalen ze plek 380 in de Quote 500. Na hun debuut in de Quote 500 (2016) hebben beide bakkers hun positie lekker geconsolideerd. In mei van 2018 werd wel een grote verandering aangekondigd: hun Bakkersland, waar zij alweer de zevende generatie zijn die bij de oven staat, gaat verder als vier zelfstandige bedrijfjes.

Lees ook

Remon Vos

Deze Groninger is nieuw (!) in de top 20 van rijkste Nederlanders

Hij is er weer, de Quote 500 met de vijfhonderd allerrijkste inwoners van ons land. En zoals elk jaa...
miljonairs

Ka-ching! Zoveel miljonairs wonen er in Groningen

Het gras is altijd groener aan de overkant. Soms komt dat omdat het gras onderhouden wordt door een ...
Mercado

7 x miljoenenwoningen in Groningen

Heerlijk toch, lekker op Funda speuren naar mooie woningen? Je verlekkeren over gigantische maisons ...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Groningers

adv.