De Pioniers reviewen: Het Groningse familiespel Grunn

Bordspellen worden steeds populairder. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leukere spellen dan Monopoly of Rummikub. Jaarlijks komen er honderden spellen uit. Maar hoe weet je nu wat een leuk spel is? Daar willen Inge en Janine van de Pioniers je graag bij helpen. Iedere maand schrijven zij een column voor indebuurt Groningen, waarin zij spellen reviewen in stijl. Deze maand het Groningse familiespel Grunn.

Grunn – Pioniers in de provincie –

Gisteren hebben wij bij Museum aan de A het eerste exemplaar van het nieuwe bordspel Grunn in ontvangst mogen nemen op de release party. Wat een eer en zo gaaf om als liefhebber een spel van je eigen provincie te hebben! De ondertitel van Grunn is ‘Pioniers in de provincie’. Dit spel is ons dus op het lijf geschreven. Eigenlijk is Inge geboren in Friesland, maar daar kan ze ook niks aan doen. Niemand is perfect. In Grunn bouwen de spelers allemaal een eigen provincie Groningen. Dit doen ze door tegels handig neer te leggen in combinaties die veel opleveren. Zo verbouw je bijvoorbeeld graan, kap je bos en verkoop je melk.

Tekst loopt door onder de foto >

1 – 6 spelers / vanaf 8 jaar / 45 minuten

Spelverloop

In je beurt kies je steeds een combinatie van een landschapstegel en een actiekaart uit de 5 mogelijkheden in het midden. De landschapstegel moet aan je netwerk van bestaande tegels worden gelegd. De actiekaart kun je gebruiken om tegels te verplaatsen of om landschapstegels om te draaien. Als je een landschapstegel omdraait, is het landschap ontgint en klaar voor bebouwing. Aan het einde van je beurt mag je een gebouw bouwen of waterwegen aanleggen. Het spel is afgelopen als iedere speler een raster van 4 bij 4 tegels heeft liggen. Bij de puntentelling krijg je punten voor je gebouwen. Een kerk levert bijvoorbeeld 7 punten op en een boerderij 4. Daarnaast kun je punten verdienen met de ligging van de landschapstegels. Voor je langste rij turf krijg je bijvoorbeeld 3 punten per tegel.

Artwork

Het artwork is gemaakt door Emma Wilson. Voor ons is het artwork minstens zo belangrijk als het spel. Dit zorgt voor de juiste beleving en vibe tijdens het spelen. Een spel kan nog zo goed zijn, als de vormgeving niet aanspreekt, komt het bij ons niet op tafel. Gelukkig vinden we de illustraties prachtig. Erg leuk dat er op iedere soort landschapstegel een dier is afgebeeld.

Leuke twist

Het spel is ontworpen door Robert Brouwer en Arjan van Houwelingen uit Groningen en is mede tot stand gekomen door het project Toukomst van het Nationaal Programma Groningen. 31 musea verspreid door de provincie Groningen zijn verbonden aan dit spel. Hier kun je het spel niet alleen kopen, maar ook een scenariokaart krijgen die het basisspel een leuke twist geeft passend bij de omgeving van het museum. Dit is gelijk een goede stimulans om leuke musea te bezoeken. Wil je het basisspel uitbreiden? Dan mag je dus op avontuur in de provincie.

Geschiedenis Groninger Landschap

We vinden het waanzinnig dat ook de historische feiten kloppen. Zo werden bijvoorbeeld de Polders van de Dollard uiteindelijk ook in werkelijkheid geschikt om graan op te verbouwen. Achterop de spelregels is een toegankelijk en leerzaam stukje tekst te vinden over de geschiedenis van het Groninger landschap en een omschrijving van de soorten landschappen. Voor kinderen en volwassenen leuk en leerzaam.

Familiespel

Qua moeilijkheid is het spel te vergelijken met Carcassonne en Kolonisten van Catan. Erg toegankelijk en perfect voor families. Vaak zien we bij spellen die zijn bedacht rondom een bepaald thema of hype dat uiteindelijk de gameplay tegenvalt. Bij Grunn is dit niet het geval. Je kunt echt zien dat het spel is ontworpen door ervaren game designers. Het zit goed in elkaar en tactiek speelt een belangrijke rol.

Tekst loopt door onder de foto >

Het idee komt van Heidi Renkema, zij heeft het eerste exemplaar aan ons overhandigd.

In eerste instantie misten we een doel met de waterwegen, maar wat blijkt…dit is één van de scenariokaarten. We hopen ook op een scenariokaart die zorgt voor meer interactie tussen de spelers, maar of die er is zullen we zelf moeten gaan ontdekken. Wij gunnen iedere provincie een eigen spel zo leuk als Grunn.

Hou je van spelletjes en heb je iets met Groningen? Dan mag dit spel niet in je spellencollectie ontbreken! Grunn is vanaf vandaag te koop bij 31 musea in Groningen, bij spellenwinkel WirWar en op deze website.

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Gezocht! Groningers die voor de liefde naar het buitenland zijn verhuisd”

Gezocht! Groningers die voor de liefde naar het buitenland zijn verhuisd

liefde stel valentijn romantisch daten buitenland
Ga naar “Groninger Francien (31) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest”

Groninger Francien (31) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest

Aangeboden door OPERA2DAY

Ga naar “Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’”

Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Day badkamer- accessoires € 5,99”

Day badkamer- accessoires € 5,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99”

TEDDY FAUTEUIL van € 119 voor € 99

 • Xenos
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99”

AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Pleegzorgwerker”

Pleegzorgwerker

 • Leger des Heils
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Projectleider beheer & onderhoud”

Projectleider beheer & onderhoud

 • Headhuntersteam
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “PHD Position”

PHD Position

 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Chauffeur CE”

Chauffeur CE

 • Worktrans Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime