Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Groningse Valentine Valentijn is -écht waar!- geboren op Valentijnsdag

Door Sharon Bremer 14 februari 2020

Wauw, dit verhaal is wel heel bijzonder! Valentine Valentijn (59) uit Groningen heeft niet alleen de meest romantische naam van Nederland, ze is ook nog eens op Valentijnsdag geboren. “Ja, het is echt waar”, verzekert de Groningse.

“De meeste mensen geloven niet dat ik echt zo heet. Mensen die mij kennen roepen dan ‘je raadt nooit wanneer ze geboren is’. Ja, op Valentijnsdag. Dat kan niet, is dan vaak de reactie.”

Niet gepland

Valentine vertelt: “Ik heb weleens aan mijn moeder gevraagd: ‘hoe heb je het voor elkaar gekregen?’ Maar het was helemaal niet gepland. De pil was er niet eens toen ik geboren werd. Ik vond wel dat ze het knap voor elkaar heeft gekregen. Dat vond ze zelf ook wel.”

Naam lag al klaar

Ook als Valentine op een andere dag geboren zou zijn, had ze haar naam gekregen, vertelt ze tegen het AD. “De naam hadden mijn ouders al klaar liggen. Ik geloof dat ik Valentino had geheten als ik een jongetje zou zijn geweest. Dat hebben ze ooit gezegd. Valentijnsdag was in die tijd – 1961 – helemaal niet bekend. Dat is pas later vanuit Amerika naar Nederland overgewaaid en commercieel geworden.”

Verjaardagskaarten

Het voordeel van jarig zijn op Valentijnsdag? Niemand vergeet je verjaardag. “Op alle kaarten die ik op mijn verjaardag krijg staat altijd Valentine of Valentijn, dat is natuurlijk wel bijzonder. Ik ben zelf natuurlijk aan mijn naam gewend, maar ik snap wel dat anderen verbaasd zijn als ze het horen.”

Romantisch

En is Valentine zelf ook romantisch? “Ja, ik ben wel romantisch”, lacht ze. “Maar mijn man helemaal niet”, lacht ze. “Dus dan verdwijnt dat in de loop van de tijd. Ik stuur wel altijd mijn man, kinderen en ouders valentijnskaarten.” Maar eigenlijk vindt Valentine dat het elke dag Valentijnsdag zou moeten zijn. “Je moet altijd aandacht hebben voor elkaar, niet alleen op deze dag. Dat vind ik zelf heel belangrijk. Maar het is leuk dat zo’n dag er is.”


Oude panden

Mysterie: waarom hebben veel oude huizen een raampje boven de voordeur?

We kunnen geen genoeg krijgen van die prachtige, oude panden in Groningen. Maar is het je wel eens o...
gezocht

Locals gezocht! Deel jouw beste tips over Groningen op indebuurt

We zijn op zoek naar de beste tips van Groningers over de stad. Daar hebben we jullie voor nodig! La...
miranda

Binnenkijken in de huiselijke jungle van Miranda: ‘Het begon met één plant’

Soms worden we uitgenodigd in páreltjes van huizen. De inrichting lijkt rechtstreeks uit een woonmag...

adv.