Anouk kookt soep voor én met ouderen: ‘Het is het meer dan waard’

Oma's Soep
Anouk tijdens een kookmiddag bij De Groene Stoel. Foto | Ellen Heinen

Hét recept tegen eenzaamheid en verspilling: studenten en ouderen die tweewekelijks samen soep koken én eten. Twee jaar geleden begonnen Anouk Delissen en Marijn Tiedemann met het initiatief ‘Oma’s Soep’ in Groningen. “De mooie verhalen die je tegenkomt zijn onvoorstelbaar.”

Het idee is overgewaaid uit Amsterdam, waar Max – een vriend van Anouk en Marijn – begon met Oma’s Soep. De twee studenten waren nieuwsgierig of ze dit in Groningen ook van de grond konden krijgen. En zo geschiedde.

Simpel, toch?

De formule is simpel: neem ouderen die behoefte hebben aan gezelligheid, enthousiaste studenten, een hele stapel groente en een locatie – en je bent er. Toch was het begin niet zo simpel voor Anouk en Marijn, want ze kregen vaker ‘nee’ dan ‘ja’ te horen. Na een zoektocht en heel veel rondjes op de fiets door Groningen kwamen ze bij buurtcentrum Poortershoes in de Oosterpoort. Daar kregen ze hun ‘ja’ en was de eerste kookmiddag een feit.

Snijden en schillen

Voor het koken van de soepen gebruiken ze de overgebleven groente van de markt. “Wij hebben voor de kookmiddag contact met onze ‘marktman’, zoals we hem noemen, van Zwerwer’s Fruit”, vertelt Anouk lachend. “Hij geeft ons de groente die niet meer verkocht wordt, omdat er bijvoorbeeld een plekje op zit of omdat het krom is. Op deze manier gaan we verspilling tegen. Als we de groente hebben gehaald gaan we met de ouderen en studenten aan de slag: schillen, snijden, hakken en koken. Twee uur laten zitten we allemaal gezellig aan een kom soep.”

Oma's Soep
Anouk met Nina, de eigenaresse van De Groene Stoel. Foto | Ellen Heinen

Buurtborrel

Waar ze twee jaar geleden begonnen met één kookmiddag per maand, zijn dat er inmiddels al twee per week. “Ik ben supertrots dat Oma’s Soep in Groningen zo is gegroeid. We koken nu op zes locaties door de stad, en dat is nog los van de evenementen die we ernaast doen. Laatst stonden we soep te koken met vijftig ouderen op een buurtborrel”, vertelt ze lachend. “We hebben de afgelopen twee jaar al heel wat ouderen ontmoet. En studenten! Momenteel zijn er zo’n zeventig vrijwilligers die helpen tijdens de kookmiddagen.”

Target

Een half jaar geleden won het team van Oma’s Soep de Albert Heijn Product Pitch. Dat betekent dat Oma’s Soep verkocht wordt in de Albert Heijn! Als ze genoeg soep verkopen, mogen ze in de schappen blijven liggen. “Oma’s Soep is te vinden bij de Albert Heijn aan de Vismarkt, de Brugstraat, de Oude Ebbingestraat en zelfs de Albert Heijn in Stoepemaheerd. Voor elk verkocht soepje helpen wij een eenzame oudere. Extra leuk: op elke verpakking staat welke oma of opa het soepje heeft gemaakt!”, vertelt Anouk enthousiast. “We hebben nog maar even om ons target te halen, dus als iedereen de komende dagen heel veel Oma’s Soep koopt, mogen we in de schappen blijven liggen!”

Oma's Soep
Foto | Ellen Heinen

Daar doen we het voor

“We doen alles vrijwillig en we hebben ervoor getekend dat we er geen cent aan verdienen. Ook de kookdagen zijn helemaal gratis voor de ouderen en vrijwilligers. Het is het meer dan waard, want is het onvoorstelbaar wat voor moois ik tegenkom. Zo is één van onze opa’s heel erg eenzaam. Zijn vrouw is twee jaar geleden overleden en sindsdien komt hij bij élke kookmiddag. Hij is heel sociaal, waardoor je zou denken dat hij een groot sociaal leven heeft, maar niets is minder waar. Eenzaamheid kan aan heel veel dingen liggen. Hij schrijft gedichtjes voor ons en zegt na elke kookmiddag hoe dankbaar hij is. Dat is zo mooi, daar doen we het voor.”

Bestuur

Anouk en Marijn begonnen twee jaar geleden samen met Oma’s Soep, maar inmiddels is er een volwaardig bestuur van vijf personen, bestaande uit Anouk, Nivine de Jong, Jeroen Peters, Melanie Hamming en Lisa Lips. Marijn is een tijdje geleden terug verhuisd naar Amsterdam en ook Anouk stapt uit het bestuur dit jaar. “Zo geven we andere studenten met een frisse blik de kans om het over te nemen. Ik wil dat Oma’s Soep over tien jaar nog steeds bestaat! Ik blijf wel actief als vrijwilliger, nu kan ik echt gaan genieten van de ouderen.”


Lees ook

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Gezocht! Groningers die voor de liefde naar het buitenland zijn verhuisd”

Gezocht! Groningers die voor de liefde naar het buitenland zijn verhuisd

liefde stel valentijn romantisch daten buitenland
Ga naar “Groninger Francien (31) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest”

Groninger Francien (31) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest

Aangeboden door OPERA2DAY

Ga naar “Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’”

Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Becel kuipjes of vloeibaar 450-500 gram/ml van € 3,99 voor € 2,79”

Alle Becel kuipjes of vloeibaar 450-500 gram/ml van € 3,99 voor € 2,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Koudschuimmatras van € 119 voor € 79”

Koudschuimmatras van € 119 voor € 79

 • Lidl
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Iglo maaltijden Diepvries van € 7,29 voor € 3,99”

Alle Iglo maaltijden Diepvries van € 7,29 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verkopers”

Verkopers

 • Hi-Fi Klubben
 • Fulltime
Ga naar “Pleegzorgwerker”

Pleegzorgwerker

 • Leger des Heils
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “CDD analist”

CDD analist

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Projectleider beheer & onderhoud”

Projectleider beheer & onderhoud

 • Headhuntersteam
 • Fulltime/Parttime