Abby maakt sinds een hersenbloeding oesterkunst: ‘Oesters hebben butsen, net als het leven zelf’

Abby Wolters, oesterkoningin | Eigen foto
Eigen foto

Abby Wolters haalt oesterschelpen op bij het Groningse restaurant Brussels Lof en vishandel Poseidon, om ze vervolgens om te toveren tot ware kunstwerkjes. “Ik vind het geweldig om mensen blij te maken met iets dat je zelf hebt gemaakt.”

Als de Groningse Abby drie jaar geleden plotsklaps een hersenbloeding krijgt, verandert haar leven voorgoed. Ze stond midden in het leven en leefde voor haar werk als pedagogisch coach op een kinderopvang. “Dat was totaal onverwacht. Mijn partner en zoons vonden me en hebben me gereanimeerd. Als ze iets later waren geweest, was ik er nu niet meer geweest.”

Abby Wolters oester kunst
Eigen foto Abby.

Niet meer als voorheen

Wat volgde was een heftige periode met een lang revalidatietraject. “Ik mocht na een maand in het ziekenhuis naar huis, maar toen begon het eigenlijk pas echt. Ik merkte dat ik me veel minder kon concentreren en nauwelijks energie had. Ik kon maar weinig prikkels per dag aan.” Ze genoot intens van haar werk: “Ik leefde grotendeels voor m’n werk. De pedagogiek is echt m’n passie. Ineens viel dat helemaal weg.”

Abby hoopte algauw weer aan de slag te kunnen. “In eerste instantie dacht ik: met vier maanden ga ik weer aan het werk. Maar dat ging gewoon niet, vanwege het hersenletsel dat ik opliep. Hoewel het nu beter gaat, heb ik nog steeds last.”

Abby Wolters oester kunst
Eigen foto Abby.

Gewoon doen!

Direct terug aan het werk was dus geen optie, maar bij de pakken neer gaan zitten ook niet. “Uiteindelijk gaat iedereen zijn leven weer leiden. Dan zit je thuis en denk je: oké, en wat nu? Ik wilde graag iets doen, iets creatiefs. Het puzzelen en lezen kwam me inmiddels de neus uit.”

Als Abby op een middag het programma VTWonen kijkt, ziet ze iets dat haar interesse wekt. Er worden beschilderde oesters aan een schouw gehangen. “Dat trok me direct aan. Ik dacht: ik ga dat ook gewoon doen!”

De (oester)boer op!

Eerst moest Abby aan oesters komen. “Daarin kwam ik mezelf direct tegen, want ik moest de boer op. Ik stap van nature niet zo snel op mensen af, maar dat moest nu wel.”

Het was een drempel die ze over moest. “Om te zorgen dat je krijgt wat je graag wil, moet je het gewoon vragen. Dat leverde hele leuke contacten op. Ik ben het gewoon gaan vragen aan Restaurant Brussels Lof en vishandel Poseidon. Die reageerden direct enthousiast!”

Abby Wolters oester kunst
Eigen foto Abby.

‘Ontzettend smerig’

Zelf gruwelt Abby van oesters. “Ik vind ze ontzettend smerig! Echt vreselijk. Ik hou helemaal niet van schelpdieren”, vertelt ze. “Dus je kunt je wel voorstellen hoe het was toen ik die schelpen voor de eerste keer ging schoonmaken. Ik dacht echt: jeetje, waarom doe ik dit in godsnaam?” De schelpen worden gekookt en vervolgens geboend. “Dat is ontzettend goor, ook als je er wel van houdt. Als ik dramatisch zou doen, zou ik het ‘lijden voor de kunst’ noemen”, zegt ze lachend.

Als de oesters eenmaal schoon zijn, kan Abby ze beschilderen. “Dan kan ik los. Ik zie overal een patroon in, dus als ik iets zie onthoud ik het en verwerk ik het later in een schelp. Ik werk met stiften, waardoor ze strakker en moderner zijn dan wanneer je ze met een penseel beschilderd.” Tot slot krijgt elke oester een échte natuurparel.

Abby gebruikt een specifieke kleur blauw. “Het is een kleur die ikzelf echt heel mooi vind en die goed contrasteert met de oester. Daarnaast is het eigenlijk de kleur van lapis lazuli, de steen die staat voor vriendschap. De vriendschap die het me heeft gebracht.”

Abby Wolters oester kunst
Eigen foto Abby.

Oester als metafoor

De oesters brachten Abby veel. “Het was deels verwerking. Toen ik ermee bezig ging realiseerde ik me hoe mooi de metafoor is. Een oester maakt van iets wat heel erg vervelend is iets moois. De zandkorrel die binnendringt, wordt een parel. De hersenbloeding is mijn zandkorrel. Van een nare, traumatische gebeurtenis, heb ik iets nuttigs gemaakt. Uiteindelijk is de pijn geheeld en maak ik iets moois.”

Abby zoekt de oesters altijd voorzichtig uit. “Niet elke oester is geschikt. Maar ook dat vind ik juist mooi: geen enkele oester is hetzelfde en geen enkele oester is perfect. Dat staat voor wat ik heb meegemaakt. Ook als je een deuk hebt, doe je gewoon nog mee. Butsen hóren bij het leven.”

Abby Wolters oester kunst
Eigen foto Abby.

Trots

Inmiddels werkt Abby weer enkele dagdelen, maar de oesters blijven! Ze heeft er inmiddels zo’n honderd beschilderd en geniet intens van het beschilderen. Én van wat het haar gebracht heeft. “Ik heb zoveel mensen leren kennen en iedereen leeft enorm mee. Als een olievlek breidt het zich uit.”

“Ik kwam er achter hoe graag mensen mee willen werken, hoe fijn mensen het vinden om bij te dragen. Er wordt heel veel gemopperd dat de wereld zo negatief is, maar ik heb juist het tegenovergestelde ervaren. Kijk eens wat mensen voor je kunnen betekenen! Door de hersenbloeding en de oesters ben ik echt op een andere manier naar het leven gaan kijken.”

“En”, vervolgt ze gepassioneerd, “het was ook heerlijk om te ontdekken dat ik dit kan en er plezier aan beleef. Dat ik mensen kan inspireren met m’n hobby.” Abby weet nog goed toen ze voor het eerst een oester aan een vriendin gaf: “In het begin geef je een beetje voorzichtig iemand zo’n oester: ‘Ik weet echt niet of je dat leuk vindt.’ Ze zei: ‘Wow, je moet hier echt wat mee doen!’ Toen voelde ik me zó gesteund. En trots, natuurlijk!”

Denk je nou: ik wil ook zo’n prachtige oester van Abby? Dat kan! Ze maakt ze voor haar plezier en alleen wanneer ze er zin en behoefte aan heeft. Ze dus zijn niet altijd voorradig. Interesse? Neem contact op met Abby via Instagram!

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Gluren bij de buren! Op deze dag mag je binnenkijken bij heel veel Groningers”

Gluren bij de buren! Op deze dag mag je binnenkijken bij heel veel Groningers

Ga naar “Bert Visscher kan wel lachen om Bert Visscher: ‘Nee, dat ben ik niet’”

Bert Visscher kan wel lachen om Bert Visscher: ‘Nee, dat ben ik niet’

bert visscher
Ga naar “Groningse Daan doet mee aan NK papieren vliegtuigjes gooien: ‘Hij was zo goed gelukt’”

Groningse Daan doet mee aan NK papieren vliegtuigjes gooien: ‘Hij was zo goed gelukt’

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO AARDAPPELEN € 1,00”

JUMBO AARDAPPELEN € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 17 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker voor vlees- en visafdeling”

Medewerker voor vlees- en visafdeling

 • Amazing Oriental Groningen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker klantenservice TUI Fly”

Medewerker klantenservice TUI Fly

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Online Sales Medewerker bij Puredistance, één van de meest exclusieve parfumhuizen ter wereld, gevestigd in Groningen (2-3 dagen per week)”

Online Sales Medewerker bij Puredistance, één van de meest exclusieve parfumhuizen ter wereld, gevestigd in Groningen (2-3 dagen per week)

 • Pure Distance B.V.
 • Parttime