Berthine helpt ouderen in Groningen: ‘Door ons kunnen ze langer prettig thuis wonen’

Aangeboden door Saar aan Huis

Berthine Brummer van Saar aan Huis | Foto: Kristi Jungcurt

Zorgen voor een naaste, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat 1 op de 3 mensen mantelzorger is? In Groningen zijn er veel mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken, zowel mantelzorgers als hulpvragende ouderen. Berthine Brummer van Saar aan Huis in Groningen wil daar het verschil in maken met aanvullende particuliere mantelzorg.

Saar aan Huis kun je zien als een aanvulling op thuiszorg of mantelzorg. Berthine legt het uit: “We zijn complementair aan elkaar.”

“Als thuiszorg ergens niet meer aan toekomt, pakken wij het vanaf daar op en nemen taken over van mantelzorgers. Wij doen bijvoorbeeld boodschappen, we koken en vouwen de was. Maar we wandelen ook samen, hebben een lang luisterend oor, maken een uitstapje of gaan mee naar de kapper of een doktersbezoek. Op die manier ondersteunen we ouderen zodat zij zo lang en prettig mogelijk thuis kunnen blijven wonen.”

Ontzorgen

Naast Saars werken er ook Brammen bij Saar aan Huis. Zij zijn de mannelijke dienstverleners. Saars en Brammen zijn er om te ontzorgen. Daardoor heeft de cliënt een fijne dag en hebben hun mantelzorgers weer tijd om leuke dingen met hun partner of ouders te doen. Saar aan Huis kan in sommige gevallen (deels) vergoed worden door een aanvullende zorgverzekering of door middel van een PGB uit de Wet Langdurige Zorg voor mensen met een medische indicatie.

Betekenisvol

Berthine heeft een passie voor werken met ouderen in hun laatste levensfase. “Die fase is vaak best ingewikkeld, er komt veel op je af. Gezondheidsproblemen en eenzaamheid bijvoorbeeld. Ik vind het fijn dat we met dit werk van betekenis kunnen zijn voor ouderen.”

Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats

Berthine is puur toevallig terecht gekomen bij Saar aan Huis. “Samen met mijn broers was ik op zoek naar zorg voor onze moeder na een operatie. Mijn jongste broer kende Saar aan Huis en het concept sprak mij direct aan. In maart 2015, zes weken na de eerste kennismaking met Saar aan Huis ben ik gestart als zelfstandig ondernemer. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Hier kan ik alles doen waar ik goed in ben: luisteren, organiseren én plannen.”

De juiste match maken

Berthine is onder andere verantwoordelijk voor het matchen van een cliënt met een Saar/Bram. “Voor ons is de juiste match maken en op die manier maatwerk bieden heel belangrijk. Iedere cliënt (en iedere zorgvraag) is immers anders. We hebben altijd een persoonlijke intake met de cliënt en ook met de Saar/Bram vindt een kennismakingsgesprek plaats. Op basis van de wensen en behoeften van de cliënt, kijken we welke Saar/Bram het beste bij cliënt past.”

Het profiel van een Saar

Om als Saar of als Bram aan het werk te gaan is een diploma in de zorg geen voorwaarde. Voor Berthine is het meest belangrijk dat je een ‘zorghart’ hebt. “Ik prijs mij gelukkig met een prachtig team van Saars en Brammen waarvan een aantal ook hun sporen hebben verdiend in de thuis- en ziekenhuiszorg. Hun levenservaring, kennis en kunde zijn van onschatbare toegevoegde waarde voor onze cliënten. Daarnaast vind ik het een pré als Saars en Brammen ervaring hebben met dementie en/of de ziekte van Parkinson. Flexibel kunnen zijn is prettig; ondersteuning kan vanaf 2 uur per week tot 24 uur per dag en alles wat daar tussenin zit.”

Grote voordelen van een Saar of Bram aan Huis

Volgens Berthine zijn er meerdere voordelen van een Saar of Bram. “Allereerst is het fijn voor de cliënt dat hij of zij een vaste Saar of Bram heeft. Bij ons geldt: afspraak is afspraak. Daarnaast zijn wij flexibel en kunnen wij zorg bieden die passend is op iedere leef- of woonsituatie ook als deze verandert. We kunnen snel schakelen en daarom ook snel zorg bieden waar nodig. Flexibiliteit en ook snel kunnen opschalen indien nodig, is een meerwaarde van Saar aan Huis.”

‘Hier krijg ik écht energie van’

Een goed voorbeeld is wanneer Berthine wordt gebeld door iemand van de thuiszorg of een mantelzorger. “Als ik word gebeld, betekent dat meestal dat de nood hoog is. Als dat gebeurt, en er op (zeer) korte termijn zorg ingezet moet worden, laat ik alles uit mijn handen vallen om te proberen de aanvraag direct te voorzien. Vaak lukt het mij dan om binnen enkele uren of een dag het probleem om te lossen. Daar krijg ik enorm veel energie van.”

Waar Berthine ook veel energie van krijgt, zijn de mooie dingen die zij ziet of meemaakt tijdens haar werk; dat zijn er te veel om op te noemen: “Ik weet nog goed dat ik een taart ging brengen bij een cliënt die haar 103e verjaardag vierde. Deze cliënt wordt ondersteund door onze oudste Saar van 78 jaar oud. Ook kan ik mij nog goed herinneren dat ‘’mijn’’ 1e Bram aan het werk ging: zowel de cliënt als de Bram hebben een passie voor boten; tot op de dag van vandaag zorgt de Bram voor zijn cliënt, en dat al bijna 6 jaar.

Kinderen kunnen weer kind zijn

“Het is mooi om te zien dat kinderen weer kind kunnen zijn en vrienden weer vriend of vriendin door de aanwezigheid van een Saar of Bram”, vertelt Berthine. “Het ‘to do’ lijstje met klussen dat vaak klaarligt op tafel, wordt nu gedaan door een Saar of Bram. Daardoor kunnen de kinderen en vrienden van een cliënt genieten van de tijd die ze samen hebben.”

Saar nodig of worden?

Ben jij of ken jij iemand die de hulp van een Saar kan gebruiken? Vraag dan nu aanvullende mantelzorg aan van Saar aan Huis. Ben je enthousiast geworden door het verhaal Berthine en zou je zelf graag willen zorgen voor ouderen? Meld je dan snel aan als Saar.

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Ben jij tussen de 18 en 27 jaar? Dan kun je hier een gratis HPV-vaccinatie krijgen”

Ben jij tussen de 18 en 27 jaar? Dan kun je hier een gratis HPV-vaccinatie krijgen

mobiele prikunit
Ga naar “Muziekliefhebbers opgelet! Voorkom gehoorschade met deze gratis gehoortest”

Muziekliefhebbers opgelet! Voorkom gehoorschade met deze gratis gehoortest

Aangeboden door Schoonenberg Hoorsupport

Ga naar “Eddie kon zijn nieuwe knie jarenlang niet buigen: ‘Ik ben het levende bewijs dat er tóch mogelijkheden zijn’”

Eddie kon zijn nieuwe knie jarenlang niet buigen: ‘Ik ben het levende bewijs dat er tóch mogelijkheden zijn’

Aangeboden door Sint Maartenskliniek

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Blue Band kuipjes van € 3,80 voor € 3”

Alle Blue Band kuipjes van € 3,80 voor € 3

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle A-merk toiletblokken en -reinigers* van € 6,78 voor € 3,39”

Alle A-merk toiletblokken en -reinigers* van € 6,78 voor € 3,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99”

Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Sterrenhemel laserprojector € 29,95”

Sterrenhemel laserprojector € 29,95

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Raamhor rolbaar € 39,95”

Raamhor rolbaar € 39,95

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023

Vacatures

Ga naar “Traineeship Front-end”

Traineeship Front-end

 • Sogeti Nederland
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Host”

Host

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Dierenarts”

Dierenarts

 • Dierenartsen Noorderplantsoen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Helpende Plus”

Helpende Plus

 • Medical Thuiszorg
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Begeleider Intensieve Zorg”

Begeleider Intensieve Zorg

 • Cosis
 • Parttime