Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronavirus in Groningen: dit zijn de laatste ontwikkelingen

Door Sharon Bremer 26 maart 2020

Het aantal besmette patiënten in Nederland loopt flink op en ook in Groningen merken we de gevolgen van het coronavirus. Er ontstaan veel vragen rondom deze situatie. Wij proberen er een aantal te beantwoorden.

Dit artikel wordt niet meer geüpdatet.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Wat weten we over het aantal besmettingen in Groningen?

Foto | ANP

Op woensdag 11 maart werd de eerste coronapatiënt in Groningen gemeld. Het gaat om een 21-jarige studente uit Groningen. Daarnaast werd er nog een besmetting in de provincie bekend: een 62-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela.

De 21-jarige studente is in de week van 20 tot 29 februari in Noord-Italië geweest. Zij is getest vanwege passende ziekteverschijnselen. De studente is in de besmettelijke periode niet naar college geweest. Het betreft geen studente van studentenvereniging Vindicat.

Op donderdag 12 maart werden er nog twee besmettingen in de gemeente Groningen bekend gemaakt. Vrijdag 13 maart kwam daar nog een vijfde besmetting bij, zaterdag 14 maart een zesde besmetting. Deze patiënten verblijven momenteel allemaal in thuisisolatie.

“Op dit moment (20 april 2020) zijn er 310 personen met bewezen COVID-19 in de provincie Groningen, inclusief het aantal overledenen. Dat zijn er 4 meer dan gisteren. Van deze 310 personen zijn er 168 in de zorg werkzaam. Het aantal werkelijke besmettingen in onze provincie ligt hoger omdat niet alle inwoners met klachten worden getest. In totaal zijn er nu 10 mensen uit de provincie Groningen overleden aan (bewezen) COVID-19”, meldt GGD Groningen.

Wat zegt de GGD?

coronavirus in Zwolle
Foto | Pexels

GGD Groningen onderzoekt wat de bron van de besmetting is en met wie de patiënten contact heeft gehad. Contacten van de patiënten worden door de GGD benaderd en krijgen instructies over wat zij moeten doen.

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen proberen we de kans te verkleinen dat de ziekte zich in Groningen verder kan verspreiden.

Welke maatregelen worden er genomen?

Desinfectie in het UMCG. Foto | ANP

Premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport) en Jaap van Dissel (RIVM) hebben donderdagmiddag 12 maart nieuwe maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus aangekondigd. Evenementen met meer dan honderd personen worden in heel Nederland afgelast tot 31 maart 2020. Voor Groningen betekent dit onder meer dat alle evenementen in MartiniPlaza, de Oosterpoort en Stadsschouwburg zijn afgelast. Nederlanders wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven.

Op zondag 15 maart werd bekend gemaakt dat álle scholen, kinderopvang, horeca, sauna’s, coffeeshops en sport- en seksclubs direct moeten sluiten. Meer over deze nieuwe maatregel lees je in dit bericht. De regel geldt vanaf zondag 15 maart om 18.00 uur. Horeca wordt direct gesloten, terrassen en restaurants gaan direct dicht. Ook zorgt de maatregel voor grote rijen bij coffeeshops in Groningen.

Zorginstellingen in de gehele regio Groningen moeten hun woonzorglocaties sluiten. Familie, vrijwilligers en ook cliënten van de dagbesteding worden dan niet meer toegelaten, of slechts bij hoge uitzondering.

Alle scholen en kinderopvang in Groningen zijn gesloten. Maar er zijn uitzonderingen: ouders of verzorgenden met een cruciaal beroep kunnen nog wel gebruik maken van kinderopvang of opvang op school.

Dit jaar komt er geen eindtoets voor alle leerlingen uit groep 8. Het schooladvies dat de leerlingen eerder dit jaar ontvingen, zal bepalen naar welke middelbare school ze gaan.

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet iedereen. Dat concludeert het kabinet tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart. Het gevolg: de maatregelen worden aangescherpt. Ook gaan evenementen tot 1 juni niet door.

Op 24 maart werd bekend gemaakt dat de centrale eindexamens voor middelbare scholieren niet door zullen gaan. Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet.

Gevolgen in Groningen

 • Alle scholen, kinderopvang, horeca, sauna’s, coffeeshops en sport- en seksclubs in Groningen zijn gesloten tot 6 april.
 • Alle evenementen zijn afgelast tot 1 juni.
 • Alle verzorgingstehuizen zijn gesloten voor bezoek.
 • Bijna alle winkels in de binnenstad zijn gesloten.
 • Het Forum Groningen is gesloten.
 • Holland Casino Groningen is gesloten.
 • De NS laat weten dat er vanaf vrijdag 13 maart minder treinen rijden in de spitsuren.
 • UMCG beperkt afspraken op poliklinieken; zoveel mogelijk telefonisch.
 • Geen amateurvoetbal in Groningen, ook geen eredivisie en Nederlands elftal tot 1 april.
 • Alle evenementen in de Oosterpoort en Stadsschouwburg zijn afgelast.
 • Het Groninger Museum is gesloten.
 • Alle evenementen in MartiniPlaza zijn afgelast, waaronder de Wonen&Co-beurs.
 • UMCG schrappen alle onderwijsactiviteiten tot 1 september.
 • Pathé en Kinepolis in Groningen blijven open, maar laten niet meer dan 100 mensen in de filmzaal.

Is het coronavirus nu echt zoveel erger dan de ‘gewone’ griep?

coronavirus in zwolle Foto | Pixabay Gerd Altmann

Er wordt volop bericht over het virus, het RIVM en de GGD zitten er bovenop en huisartsen hebben een meldplicht. Maar waarom eigenlijk? Een griep is altijd vervelend. Maar het coronavirus, officieel: COVID-19, is een nieuw virus. Mensen hebben daar nog geen weerstand tegen opgebouwd, zoals bij een ‘gewoon griepje’ wel het geval is. Hoewel veel mensen alleen milde symptomen krijgen als ze ziek worden, zijn er ook mensen voor wie het virus wel gevaarlijk(er) kan zijn. Denk hierbij aan ouderen of mensen met een medische aandoening. Daarom is het van groot belang dat het virus zich zo min mogelijk verspreidt.

In Nederland zijn er inmiddels 3.751 mensen overleden aan het coronavirus. Er zijn 33.405 mensen positief getest op het virus. Er zijn in totaal 1.039 mensen gemeld als overleden aan de ziekte.

Waar in Nederland zijn coronabesmettingen?

De RIVM hanteert per 31 maart een nieuwe manier van cijfers delen. Op onderstaande kaart is te zien waar en hoeveel ziekenhuisopnames met betrekking tot het coronavirus er per gemeente zijn. De kaart wordt dagelijks van een update voorzien, zodat je altijd op de hoogte blijft.

Meer vragen? Kijk dan op de website van het RIVM of bel met het publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Evenementen

Alle evenementen zijn afgelast tot in ieder geval 1 juni. Winkels sluiten hun deuren en supermarkten hanteren een strenger deurbeleid. Hieronder lees je meer over deze onderwerpen.

centrale examens

Streep door centrale examens, leerlingen opgelucht: ‘Voor mij kan eigenlijk de vlag wel uit’

In navolging van alle maatregelen rondom het coronavirus heeft minister Slob een streep gezet door d...
Dicht tot 1 juni

Dicht tot 1 juni: zo zit het met de Groningse scholen, horeca, kappers en sportverenigingen

De overheid kwam deze week met nieuwe maatregelen: alle evenementen en bijeenkomsten zijn verboden t...
Groningse supermarkten

Nieuw deurbeleid bij Groningse supermarkten: winkel vol, buiten wachten

Boodschappen halen een gezinsuitje? Vanaf nu niet meer, melden Groningse supermarkten en drogisterij...

Koningsdag Groningen en andere grote evenementen die nu niet doorgaan in Groningen

Alle evenementen en samenkomsten in Groningen worden tot 1 juni verboden, óók die met minder dan hon...
 • Pagina 1/6
  ⟵ swipe swipe ⟶

  adv.