Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Streep door centrale examens, leerlingen opgelucht: ‘Voor mij kan eigenlijk de vlag wel uit’

Door Sharon Bremer 25 maart 2020

In navolging van alle maatregelen rondom het coronavirus heeft minister Slob een streep gezet door de centrale examens. Halen Groningse middelbare scholieren hun schoolexamens, dan kan de vlag uit. Het diploma is dan binnen.

Normaal gesproken dienen de schoolexamens als voorbereiding op de landelijke examens. Maar nadat het kabinet de coronamaatregelen aanscherpte, maakte het ministerie van Arie Slob bekend dat de centrale eindexamens voor vmbo, havo, atheneum (vwo) en gymnasium niet doorgaan. De centrale examens zouden tussen 7 en 23 mei afgenomen worden.

Volwaardig diploma

Op basis van de schoolexamens mogen de middelbare scholen nu bepalen of leerlingen zakken of slagen. Normaal gesproken tellen die voor de helft mee voor het eindcijfer. Onderwijsminister Arie Slob roept middelbare scholen op om de resterende schoolexamens zo veel mogelijk op afstand af te nemen.

Veel toetsen en praktijkopdrachten zijn al gemaakt. Scholen krijgen tot begin juni om de laatste ronde van de schoolexamens af te ronden. Leerlingen die het examenjaar op deze manier goed afsluiten, krijgen volgens Slob een volwaardig diploma om de overstap naar het vervolgonderwijs te maken.

Goed afsluiten voor de leerlingen

“We zijn op school al met de voorbereidingen begonnen, want we gaan alles uit de kast halen om te zorgen dat de examenperiode van de leerlingen goed afgesloten wordt”, aldus Jan Edo Otten, rector van het Kamerlingh Onnes in Groningen. Hij steekt zijn leerlingen nog een extra hart onder de riem: We sluiten ons aan bij de woorden van de minister: houd moed en blijf je inzetten!”

‘Eindelijk duidelijkheid’

Jorijn Jongman zit op het Gomarus College in Groningen en zou havo-examen hebben gedaan. “Ik was heel blij! Er viel stress van me af en ik was vooral opgelucht dat er duidelijkheid kwam.” Voor Jorijn is het goed nieuws dat de examens niet doorgaan: “Ik sta op alles voldoende, maar ik had tijdens de examens natuurlijk onderuit kunnen gaan. Daarom ben ik blij dat de examens niet doorgaan. Voor mij kan eigenlijk de vlag wel uit!”

‘Nog even doorbikkelen’

Stefan Jungcurt zit op het Leon van Gelder in Groningen. Voor hem gaan de examens vooralsnog wél door, omdat daar zowel kinderen op havo-niveau als vmbo-niveau in één klas zitten, vertelt hij. “Voor ons gaan de examens wel door, wij doen niet mee aan de landelijke examens. Wij moeten dus nog even doorbikkelen. Onze examens worden in juni gehouden, maar het is nog maar afwachten of dat wel doorgaat”, vertelt hij tegen RTV Noord. “Maar als onze examens ook niet doorgaan, sta ik in ieder geval op alles voldoende!”


Dicht tot 1 juni

Dicht tot 1 juni: zo zit het met de Groningse scholen, horeca, kappers en sportverenigingen

De overheid kwam deze week met nieuwe maatregelen: alle evenementen en bijeenkomsten zijn verboden t...
Groningse ziekenhuizen

Kijk mee: zo gaat het er nu aan toe in de Groningse ziekenhuizen

Het zijn pittige tijden voor Groningse zorgverleners in het UMCG en Martini Ziekenhuis. Om enigszins...
Groningse supermarkten

Nieuw deurbeleid bij Groningse supermarkten: winkel vol, buiten wachten

Boodschappen halen een gezinsuitje? Vanaf nu niet meer, melden Groningse supermarkten en drogisterij...

adv.