Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mondkapjesplicht in Groningen: op deze plekken moet je er straks eentje dragen

Door Carin Van der Meij 30 november 2020

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag 1 december wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes. Hier een opsomming van een paar plekken in Groningen waar je voortaan een mondkapje moet dragen. 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Tot nu toe was het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes een dringend advies, maar dit wordt nu verplicht. Het geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-.

Winkels

Foto | Auke Rinsma

Of het nu om een supermarkt, kledingwinkel of juwelier gaat; in alle winkels geldt dat je voortaan een mondkapje moet dragen.

Musea

Foto | Auke Rinsma

Een bezoekje brengen aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum of het Groninger Museum? Vergeet niet je mondkapje mee te nemen, want ook hier is dit vanaf december verplicht.

Theaters en concertzalen

Foto | ANP

Wanneer je de Stadsschouwburg of de Oosterpoort binnenstapt, moet je vanaf 1 december een mondkapje dragen. Als je eenmaal op je plek zit, mag je wel je mondkapje afdoen. Ga je tussendoor naar de wc? Dan moet de mondkap weer op.

Benzinestations

Foto | ANP

Tip: leg een extra mondkapje in de auto. Je kunt namelijk vanaf december alleen tanken en aan de counter betalen als je een mondkapje op hebt.

Horeca

Foto | indebuurt Groningen

Restaurants, cafés, en andere horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer geopend zijn, is het hier verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in het theater en een concertzaal mag je ‘m aan tafel wel afdoen.

Onderwijs

Foto | ANP

Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel in het onderwijs moeten een mondkapje dragen als zij door het schoolgebouw lopen. Dit geldt voor iedereen in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Als iedereen in de les een vaste zit- of staanplaats heeft, mag het mondkapje af. Voor lessen in zang, toneel, gym en andere vormen van praktijkonderwijs is een uitzondering gemaakt. Daar hoef je dus geen mondkapje te dragen.

Bij de kapper, tijdens rijlessen of andere contactberoepen

Foto | ANP

Het is onmogelijk om in een kapsalon, nagelstudio of massagesalon anderhalve meter afstand te houden. Daarom moeten zowel klanten als medewerkers in contactberoepen verplicht een mondkapje dragen. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten krijgen hiervoor een uitzondering.

Station Groningen

Foto | Auke Rinsma

Het is al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voortaan moet je er ook eentje in stations en bij bus- en tramhaltes dragen. Dit geldt ook als je het station alleen als doorgang gebruikt.

Meer details over de mondkapjesplicht lees je op de website van de Rijksoverheid.

Meer lezen?

Deze trends zie je straks in elke Groningse slaapkamer

Ga je binnenkort verhuizen of wil jij je slaapkamer een make-over geven? totaalBED inspireert je gra...
local Myron

Leuk volgens local Myron: ‘Op deze plek voelt het alsof je van dak naar dak kunt springen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont, werkt of leeft kent vaak de allerbe...

Wist je dat? Dit is waarom fietsers tegelijk groen krijgen in Groningen

Vind je het leuk om op verjaardagen leuke weetjes over Groningen te vertellen? Wij hebben er weer ee...
horecaboom groningen

Van cocktails naar kerstbomen: zo komen Merijn, Peter en Lennart de coronaperiode door

Dat Merijn Goris, Lennart Deddens en Peter Torenbosch ondernemers pur sang zijn, blijkt uit de goedl...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

Corona Nieuws

adv.