Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Groningse sekswerkers willen weer aan de slag: ‘Hoe kom je anders aan geld?’

Door Sharon Bremer 20 mei 2020

Nieuwstad, de rosse buurt van Groningen, is stiller dan ooit. De meeste rode gordijnen zijn gesloten en er is geen levende ziel te bekennen. Stapels handdoeken liggen opgevouwen op de hoge stoelen waar de dames in betere tijden lonken naar de voorbijgangers. “Hoe langer dit duurt, hoe erger het wordt. De dames zitten in geldnood”, aldus Aagje Split, eigenaresse van tientallen panden op de Nieuwstad.

Waar het leven voor de meeste mensen met contactberoepen weer normale vormen begint te krijgen, geldt dit voor de Groningse sekswerkers niet. Sinds 15 maart gingen de bijna honderd kamers op de Nieuwstad dicht. Wanneer ze weer open mogen, is nog niet duidelijk. “Saai en doods. Andere woorden heb ik er niet voor”, vertelt Aagje tegen Dagblad van het Noorden.

Hygiëne staat hoog in het vaandel

In het interview vertelt Aagje dat volgens haar sekswerkers prima weer kunnen beginnen. Andere contactberoepen, zoals kappers tatoeëerders en fysiotherapeuten mochten immers ook weer aan de slag, stelt ze. “Sekswerkers zitten in dezelfde categorie als sportscholen en sauna’s. Die mogen – tenzij het uit de hand loopt met nieuwe besmettingen – op 1 september herstarten. Waarom dan pas? Net als bij kappers gaat het hier om één op één contact. Hygiëne staat in onze sector juist al heel hoog in het vaandel.”

‘Hoe kom je anders aan geld?’

“Maak je geen illusies, in de illegaliteit wordt er gewoon doorgewerkt”, vertelt Aagje. Eén van de dames woont nu tijdelijk in een recreatiewoning: “Direct toen onze business werd gesloten, kreeg ik allemaal berichtjes van klanten of we konden afspreken. Ik doe dat niet, uit angst voor het virus. Ik stop niet mijn hoofd in de bek van de wolf, zoals we dat in mijn land zeggen. Maar er zijn zeker vrouwen die erop ingaan, want hoe kom je anders aan geld?”


zwembaden Groningen

Deze zwembaden in Groningen zijn vanaf nu weer geopend

Tijdens de persconferentie van woensdag 6 mei kondigde de regering een versoepeling aan van de coron...
privéstrand groningen

Deze zomer zonnen op je privéstrand? Dan kan in Groningen (en is helemaal niet duur)

Kennen jullie Rebel Rebel Hostel al? Dat is dat toffe (en eerste!) containerhostel in Groningen, op ...

Nieuwe service: je kunt bij deze opticien privé shoppen

Ben je toe aan een nieuwe bril, of is je huidige montuur aan vervanging toe? Dan kan het zijn dat je...

adv.