Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Abdin en Fatten maken mondkapjes: ‘De echte drukte komt na 1 juni, als ze verplicht worden’

Door Sharon Bremer 28 mei 2020

Je kunt er bijna niet meer omheen: mondkapjes. Je ziet ze in alle soorten en maten, in felle kleuren en hippe printjes. Bij kledingatelier De Groningse Schaar in de Steentilstraat zijn ze ook te krijgen en hangen ze in allerlei kleuren achter het raam. Er is een run op, zo blijkt. “Het wordt echt een modeaccessoire. Maar de echte drukte verwachten we na 1 juni, als ze verplicht worden.”

Bij familiebedrijf De Groningse Schaar staan Abdin en Fatten Mostafa aan het roer. Al vijftien jaar herstellen en repareren ze kleding, en sinds kort kunnen ze een nieuwe activiteit aan hun werkzaamheden toevoegen: het maken van mondkapjes.

Foto | indebuurt Groningen

Matchende mondkapjes

Binnenkort, op 1 juni, zijn (niet-medische) mondkapjes verplicht in de tram, bus, trein en metro. Dat werd duidelijk gemaakt tijdens de laatste persconferentie op televisie. Abdin en Fatten zijn niet direct begonnen met het maken van mondkapjes, dat balletje begon pas te rollen toen ze de eerste aanvraag krijgen. “Iemand kwam hier om een mondkapje te laten maken”, vertelt Fatten. “Daar is het mee begonnen, en inmiddels hebben we al aardig wat bestellingen binnen gekregen. Mensen willen mondkapjes in allerlei kleuren en prints, zodat het past bij hun outfits”, voegt ze lachend toe.

de groningse schaar mondkapjes
Foto | indebuurt Groningen

Kleurrijke printjes

Het fijne aan een mondkapje bestellen bij De Groningse Schaar? Als hij te groot of te klein is, passen ze hem direct voor je aan. Ze hebben zelfs een kleiner formaat mondkapjes, speciaal voor kinderen. “En natuurlijk in kleurrijke printjes, want het moet wel een beetje leuk blijven”, lacht Fatten. Dat is volgens het stel ook de reden waarom klanten terug blijven komen bij de kledingreparatiezaak: “We bieden kwaliteit”, aldus Abdin. “We hebben immers een imago hoog te houden”, voegt hij met een knipoog toe.

de groningse schaar mondkapjes
Foto | indebuurt Groningen

Groningse vlag

De mondkapjes worden gemaakt van katoen, zodat ze makkelijk gewassen kunnen worden. “We kunnen mondkapjes met elke print maken, zolang het maar katoen is”, legt Abdin uit. “Alleen de Groningse vlag hebben we nog niet kunnen vinden in katoen”, lacht hij. “Het is grappig om te zien dat mannen vooral mondkapjes in een effen kleur bestellen, en vrouwen voornamelijk kiezen voor printjes.”

de groningse schaar mondkapjes
Foto | indebuurt Groningen

Wolthekker

De Groningse Schaar werd zo’n vijftien jaar geleden geopend in de Steenstilstraat, en verhuisde een paar jaar geleden naar het huidige (grotere) pand een paar deuren verderop. De naam van de zaak is volgens Abdin een eerbetoon aan Groningen: “Ik woon al bijna dertig jaar in Groningen en wilde dat in de naam van het bedrijf meenemen”, vertelt hij.

Leuk feitje: het pand aan de Steentilstraat 12 was jarenlang kledingzaak Wolthekker, waar menig mannelijke Groninger kwam voor een pak op maat. “De dochter van de oude Wolthekker is hier weleens geweest om te vertellen over de geschiedenis van het pand. Ze vond het heel leuk dat er nu weer een kledingatelier in het pand zit.” Abdin heeft zelfs een foto van de oude herenkledingzaak:

 

Foto | indebuurt Groningen

pigalle

Broer en zus Julian en Annemariek runnen samen een croissanterie: ‘Je kent elkaar door en door’

Aan de Stoeldraaierstraat zit Croissanterie Pigalle, waar je terecht kunt voor warme, koude, belegde...
Stripmuseum

Dit gaat er gebeuren met het voormalig Stripmuseum aan de Westerhaven

Het Nederlands Stripmuseum aan de Westerhaven sloot vorig jaar (na 15 jaar) de deuren. Gelukkig kree...
toet

Joanna begon haar eigen taartenparadijs: ‘Het was er nog niet, dus ik dacht: ik ga het opzetten’

Joanna Schouten (44) is trotse eigenaar van zoete lekkernijenparadijs Toet. Ondertussen bakt en maak...

adv.