Wist je dat: vanuit Groningen ben je in 4,5 uur in het westelijkste punt van Nederland
Wil jij eens een ander uitje dan naar het Groninger Museum? Bezoek dan een van de uiterste punten van Nederland….
Het is een uitdrukking we als Groningers maar al te graag gebruiken: ‘Je kunt praten als een Brugman’. Wel zo leuk om eens te onderzoeken waar die uitdrukking vandaan komt en welke rol Groningen hierin eigenlijk heeft gespeeld. Lees verder om het antwoord te achterhalen.
Het spreekwoord ‘praten of lullen als een Brugman’ wordt al honderden jaren gebruikt. Eerst maar eens kijken wat die uitdrukking nou precies betekent. In de basis geef je ermee aan dat iemand erg overtuigend kan spreken. Nu heb jij het vast ook wel eens in een andere context langs horen komen. Kan kloppen, in de loop van de tijd kreeg ‘lullen als een Brugman’ steeds meer de betekenis: ‘Je kan lullen wat je wilt, maar er gaat niks gebeuren.’
Wie lekker wakker is vandaag, heeft vast opgemerkt dat Brugman met een hoofdletter staat geschreven. De uitdrukking komt dan ook van ene meneer Brugman, oftewel volksprediker Johannes Brugman die rond 1400 werd geboren in Kempen. Hij studeerde in Parijs en werd ‘minderbroeder’, een volgeling van Franciscus van Assisi. Die had al zijn bezittingen aan de armen geschonken om daarna zelf in pure armoede te leven. Onze Johannes was geïnspireerd door dit verhaal en predikte het voort door het hele land.
Brugman preekte over dobbelspelletjes, gokverslavingen, oorlogen en steekpartijen op de plaatselijke kermissen. Dit deed hij het liefst op openbare pleinen, om zo toegankelijk mogelijk te zijn. Onder andere in Amsterdam, Deventer en Arnhem maakte hij zijn opwachting, maar ook in Groningen is hij langs geweest. Zijn preken sloegen aan en Brugman was erg populair, zoals we tegenwoordig zouden zeggen. Zó populair, dat we zeshonderd jaar later nog steeds zijn naam gebruiken om aan te geven dat iemand overtuigend kan praten. Hieronder zie je Johannes Brugman in actie:
Bron: thedutchhistorian.
In onze gids
Populaire rubrieken