Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Wat betekent het wapen bij de Noorderhaven?

Door Sharon Bremer 17 augustus 2019

In de rubriek Groningse mysteries behandelen we een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt afgevraagd hoe het zit. Deze vraag werd gesteld door één van onze lezers.  Natuurlijk zoeken we dat met liefde uit! Deze week de vraag: wat doet dat wapen op het gebouw bij de Noorderhaven, en wat betekent het?

Als je langs de Noorderhaven fietst of in een bootje door de grachten vaart, zie je op de hoek, naast café De Sleutel, een wit gebouw. Dit is het historische pand Amelanderhoek. Op de bovenste gevel van dit pand staat een groot logo, eerder een soort zegel. Voor sommigen zal het niets nieuws zijn, voor sommigen iets compleet nieuws, maar dit symbool is officiële wapen van de stad Groningen. Het is een gouden schild met een twee-koppige adelaar en de Groninger groene dwarsbalk, met aan beide kanten een zwarte arend.

Tekst gaat verder onder de foto

Wapen
Foto | indebuurt Groningen

Geschiedenis

Vanaf de 15e eeuw wordt het wapen gebruikt als officieel stadswapen van Groningen. In het eerste ontwerp had de adelaar op het schild één kop, in latere ontwerpen werd hij vervangen door een twee-koppige adelaar. Dit had een reden: de dubbelkoppige adelaar moest verwijzen naar de status van Groningen als (vrije) rijksstad. De dubbelkoppige adelaar wordt in meer landen gebruikt als statussymbool. Hij komt bovendien voor in wapens van de Keizerrijker Duitsland, Oostenrijk en Rusland en in Albanië, Servië en Montenegro.

De Hoge Raad van Adel (adviesorgaan van de Nederlandse regering) maakt het wapen in 1819 officieel met een heus wapendiploma. In dit wapendiploma staat het volgende: ‘een schild van goud beladen met een dubbelden zwarten arend, met uitgespreide vleugelen en pooten hebbende op deszelfs borst een schildje van zilver, beladen met een groene dwarsbalk, het schild gedekt met eene gouden kroon en ter wederzyde vastgehouden door een zwarten arend.’

Wapen van de Provincie

Provincie

Vergis je niet, het wapen van de Provincie Groningen lijkt erg veel op die van de stad Groningen. Het wapen van Stad is namelijk samengevoegd met die van Ommelanden na de Reductie (overgave van de stad Groningen voor het leger van prins Maurits van Nassau) in 1594. Hierbij zie je het stadslogo twee keer, een gouden kroon met vijf bladeren en vier parels, en aan beide kanten een leeuw van goud.

Heb jij een vraag of een mysterie?  Laat het weten!

Lees meer over Groningse mysteries

Mysterie: waarom zit er een deur in de Folkingestraat die niet open kan?

Mysterie: wie zijn die beelden bij de Korenbeurs?

adv.