Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom zijn de reclameborden op station Groningen leeg?

Door Sharon Bremer 11 januari 2020

Is het jou ook al opgevallen of loop je er iedere ochtend haastig voorbij? Waar voorheen nog kleurrijke reclames te zien waren, gebeurt er nu helemaal niets. De reclameborden op station Groningen staan namelijk uit en de schermen zijn al een paar weken leeg. Wat is er aan de hand? Wij zochten het voor je uit.

Station Groningen is niet het enige station waar alle reclameborden leeg zijn. Op ruim driehonderd stations in Nederland vind je de afgelopen weken geen reclames meer en vijfduizend reclameborden zijn sinds december leeg. Treinreizigers blijven ook de komende weken nog tegen lege schermen aankijken, want JCDecaux, die buitenreclames in Nederland verzorgt, is naar de rechter gestapt.

Hoger beroep

In 2011 werd een contract getekend, waardoor de bedrijven Exterion Media en Ngage Media tot 2027 de reclames op stations in Nederland mochten verzorgen. De Volkskrant meldt dat JCDecaux hierbij werd buitengesloten door de NS, omdat het Franse bedrijf als buitenlandse partij werd gezien en de spoorwegen geen nieuw en openbaar contract wilden opstellen.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto | Laura Schuitema

Geen reclames

Volgens het Hof in Arnhem had er wel een openbaar contract moeten komen, omdat het Franse bedrijf een vestiging in Nederland heeft. De NS moet JCDecaux daarom nu een schadevergoeding betalen. Wat er in de tussentijd gebeurt? De NS moet een nieuw contract uitschrijven en tot die tijd zijn de reclameborden op station Groningen en andere stations in Nederland leeg. Het is niet bekend hoelang dit nog gaat duren.

Meer over

Mysteries

adv.