Mysterie opgelost: dit is waarom Groningen een vestingstad is
Zeg je Groningen, dan zeg je historie! Denk maar aan de Martinitoren. De geschiedenis zie je ook op een andere manier terug, want Groningen is een vestingstad. Wat houdt dat in?
Groningen zelf bestaat al honderden jaren. Het begon als een kleine nederzetting, maar werd steeds wat groter en bleef veranderen. Zo kwam er vroeger bijvoorbeeld een stadsmuur rondom Groningen.
Stadsmuren in Groningen
De stadsmuren waren er niet alleen voor de show, maar moesten Groningers beschermen tegen aanvallen en indringers. Als er oorlog was, woonden alle inwoners binnen de muren. Ze kwamen aan eten door de boerderijen die binnenin de vesting lagen. Groningen was hierdoor compleet zelfvoorzienend. Het hele leven speelde zich dus op een klein stuk grond af.
Vestingstad Groningen
De stadsmuur is een van de punten waaraan je kan zien dat Groningen een vestingstad is. Maar een stad met een muur is niet direct een vestingstad. Dat ligt wat genuanceerder. Vestingsteden hebben namelijk een specifiek doel: het beschermen van strategisch belangrijke locaties, zoals een plek waar een grens of belangrijke land- of waterwegen samenkomen.
Op sommige plekken zie je nog dat Groningen een vestingstad was. Denk aan de historische binnenstad. Andere delen van de vesting zijn weg.
Mooiste vestingstad van Nederland
In heel Nederland zijn ongeveer 160 vestingsteden. Denk hierbij aan grote steden als Amsterdam en Rotterdam, maar ook kleinere plekken als het Limburgse Arcen en het Friese Sneek. De ANWB hield in 2021 een verkiezing van de mooiste vestingstad van Nederland, daarbij kwam Gorinchem als winnaar uit de bus!
Bronnen: Historiek.net / Forten.nl / Bredevoort.org.