Hoe goed ken jij Groningen? Test je historische kennis met deze quiz

Als echte Groninger weet jij alles over onze stad, toch? Wij dagen je uit om je Groningse geschiedeniskennis te testen. Beantwoord deze 9 vragen goed en bewijs dat jij álles weet over Groningen. 

Dit artikel verscheen eerder op 9 mei 2021.

1. Wat is de oudste brug van Groningen?

Aan bruggen geen gebrek in onze stad, maar weet je ook wat het allereerste exemplaar was? Is dat:

A. Berlagebrug
B. Abrug
C. Museumbrug

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: B, Abrug

Uit onderzoek is gebleken dat de eerste Abrug in 1192 werd gebouwd. Deze houten Abrug was de eerste brug in de stad Groningen en een van de oudste van Nederland die nog steeds als doorgaande route in gebruik is.

Foto | Abrug

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

2. Wie was de eerste burgemeester van Groningen?

Grote kans dat je wel weet dat Koen Schuiling burgemeester van Groningen is, maar ken je ook de naam van de allereerste stadsbestuurder? Kies uit de volgende drie opties:

A. Jacques Wallage
B. Peter den Oudsten
C. Jean François van Iddekinge

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: C, Jean François van Iddekinge

Vanaf januari 1824 kreeg Groningen één burgemeester en werd Jean François van Iddekinge door koning Willem I benoemd. Hij was de eerste burgemeester die deze functie alleen vervulde, want vóór 1824 had Groningen namelijk een vierhoofdig burgemeesterschap. Leuk feitje: Jean François van Iddekinge groeide op in een huis aan de Grote Markt, waar nu De Drie Gezusters zit!

Foto | Jean François van Iddekinge

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

3. Wat is het oudste hofje van Groningen?

Onze hofjes zijn een feestje om doorheen te lopen. De een is nog mooier dan de ander. Welk hofje is volgens jou het alleroudst?

A. Pelstergasthuis
B. Typografengasthuis
C. Aduardergasthuis

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: A, Pelstergasthuis

Het Heilige Geestgasthuis aan de Pelsterstraat 43, ook wel Pelstergasthuis genoemd, is het oudste gasthuis van Groningen. Het dateert van 1267. De hofjeswoningen zijn toegankelijk door de poort aan de Pelsterstraat. Het Typografengasthuis is gebouwd in 1903 en is nog vrij nieuw, het Aduardergasthuis werd gebouwd in 1604. 

Foto | Pelstergasthuis

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

4. Wat is de oudste studentenvereniging van Groningen?

Van studentenfeestjes tot de welbekende KEI-week: om onze studentenverenigingen kun je niet heen. Welke vereniging denk jij dat als allereerste in onze stad begon?

A. Navigators Studentenvereniging Groningen
B. A.S.V. Dizkartes
C. Vindicat atque Polit

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: C, Vindicat

Vindicat atque Polit is niet alleen de oudste studentenvereniging Groningen, maar ook nog eens van heel Nederland. Vindicat werd opgericht op 4 februari 1815. Met 2190 leden de op een na grootste studentenvereniging van Groningen. Albertus Magnus is met ruim 2400 leden de grootste studentenvereniging van Groningen.

Foto | ANP

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

6. In welk jaar werd de eerste keer Noorderzon gehouden?

Het favoriete feest van velen, alleen hoelang al eigenlijk?

A. 1951
B. 1971
C. 1991

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: C, 1991

In 1991 werd voor het eerst een festival georganiseerd onder de naam Noorderzon. Een lokaal festival dat toen bestond uit een aantal muzikale zondagen op verschillende plekken in de stad Groningen. Nu – dertig jaar later – is het het favoriete feestje in het Noorderplantsoen van heel veel Groningers!

noorderplantsoen boete
Noorderzon in het Noorderplantsoen. Foto | Niels Knelis Meijer

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

7. Wat is het oudste café van Groningen?

Van een kroegbezoek zijn Groningers niet vies. Maar welke kroeg gaat het langste mee?

A. Klein Amsterdam
B. Huis De Beurs
C. Café De Pintelier

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: B, Huis De Beurs

Volgens de VVV-wandelgids van Groningen is Huis de Beurs het oudste café van de stad. Het nostalgisch Gronings café/restaurant zou omstreeks 1795 al zijn gevestigd op de hoek van de Folkingestraat en het A-Kerkhof.

1 juli Groningen
Foto | Ellen Heinen

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

8. In welk jaar is Groningen ontstaan?

Een pittige vraag, maar misschien weet je het.

A. 1040
B. 1506
C. 1672

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: A, 1040

Het vroegst bekende document waarin de plaats Groningen wordt genoemd is bijna duizend jaar oud. Het is de giftbrief uit 1040 waarmee de Duitse koning Hendrik III de stad schonk aan de Utrechtse bisschop. De keizer schenkt in 1040 zijn in de ‘villa Cruoninga’ gelegen landerijen en rechten aan de bisschop. En zie daar: Groningen.

In 1506 neemt de graaf van Oost-Friesland Groningen in en in 1672 werd Groningen aangevallen door de bisschop van Munster, bijgenaamd Bommen Berend.

quiz groningen
Foto | ANP

Klik op het oranje pijltje voor de volgende vraag.

9. Hoe hoog is de Martinitoren?

Dit is natuurlijk een vraag die een echte Groninger wel moet weten. Is dat:

A. 93,4 meter
B. 96,8 meter
C. 101,5 meter

Klik op het oranje pijltje voor het antwoord.

Antwoord: B, 96,8 meter

De Martinitoren, staande aan de Grote Markt, is met zijn 96,8 meter de hoogste toren van de stad Groningen.

quiz groningen
Foto | Ellen Heinen

De uitslag!

En? Hoeveel had jij er goed? Als je ze álle negen (zonder te spieken) goed had, mag jij jezelf met recht een échte Groninger noemen. Had je er minder goed? Geeft niks, gewoon indebuurt Groningen blijven lezen – wij spijkeren je kennis over Groningen met liefde bij!

 

Meer lezen?

Meer in deze categorie

Genieten van Groningen

Ga naar “Op de kaart: zo weet je precies hoe hoog jouw huis in Groningen ligt”

Op de kaart: zo weet je precies hoe hoog jouw huis in Groningen ligt

Ga naar “Kedeng kedeng: zo lang loopt er al een spoor door Groningen”

Kedeng kedeng: zo lang loopt er al een spoor door Groningen

Ga naar “Weekend weg in Groningen: dit kun je in de wintermaanden doen”

Weekend weg in Groningen: dit kun je in de wintermaanden doen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

  • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit flairbroek** € 9,99”

True Spirit flairbroek** € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

  • Abiant
  • Fulltime
Ga naar “Medewerker Backoffice”

Medewerker Backoffice

  • Werken bij Actief Werkt!
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Quality Operator koffieautomaten Groningen”

Quality Operator koffieautomaten Groningen

  • Randstad
  • Fulltime
Ga naar “BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen”

BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen

  • Randstad
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Management assistent”

Management assistent

  • Tempo-Team
  • Parttime