Gamefluencers Inge en Janine reviewen: Spellen met dieren in de hoofdrol

Bordspellen worden steeds populairder. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leukere spellen dan Monopoly of Rummikub. Jaarlijks komen er honderden spellen uit. Maar hoe weet je nu wat een leuk spel is? Daar hopen wij je bij te kunnen helpen. Iedere maand mogen wij een column schrijven voor indebuurt Groningen, waarin wij spellen beoordelen. Naast de beoordeling maken wij foto’s in de sfeer van het spel en beleven we leuke avonturen. Deze maand: Spellen met dieren in de hoofdrol.

Het is bijna zover; Werelddierendag. De dag waarop de meeste mensen hun viervoeter voorzien van een extra lekker hapje en nog meer aandacht dan normaal. Voor ons is dierendag hét moment om spellen met een dierenthema uit de kast te pakken. En geloof ons… dat zijn er nogal wat! In deze column vertellen we je meer over 2 recent uitgekomen familiespellen met dieren in de hoofdrol.

1 – 4 spelers / vanaf 8 jaar / 30 minuten

Savannah Park

In Savannah Park van 999 Games beheren de spelers allemaal een safaripark op de uitgestrekte savanne. De wilde dieren hebben plekken nodig om water te drinken en moeten worden beschermd tegen bosbranden.

Spelverloop Savannah Park

Alle dierentegels leg je willekeurig op je eigen persoonlijke speelbord. De spelers bepalen om de beurt welk fiche iedereen moet verplaatsen. De spelers draaien dit fiche om en leggen het op een ander beschikbaar veld. Zo wordt er doorgespeeld tot alle fiches een ander plekje hebben gekregen.

Tijdens het plaatsen probeer je zoveel mogelijk punten te verdienen. Dit kan op verschillende manieren. De zichtbare velden met gras en bomen leveren aan het eind punten op, maar de meeste punten kun je verdienen met kuddes dieren. Het aantal dieren in de kudde worden vermenigvuldigd met het aantal waterbronnen. Je kunt ook punten/dieren kwijtraken bij de velden met bosbranden. De speler met de meeste punten wint.

Conclusie Savannah Park

Het spel is super toegankelijk en geschikt voor het hele gezin. Geen ingewikkeld lange spelregels, maar een duidelijke korte uitleg. Je bent vooral met je eigen park bezig en er is weinig interactie. Dwarsbomen is er niet bij, maar dat zorgt er ook voor dat het gezellig blijft aan tafel. Verder speelt een potje lekker vlot en je hebt snel de smaak te pakken. Wat we vervelend vinden, is dat de tegeltjes steeds verschuiven. Het blijft niet netjes liggen doordat je steeds tegeltjes weg moet pakken die strak tegen andere tegels aanleggen. Hierdoor is vooral Janine steeds als een bezetene bezig om alles weer netjes te leggen. Alle tegels zijn per speler handig op te bergen in een kartonnen doosje, hierdoor pak je Savannah Park er gemakkelijk bij en ligt alles netjes opgeborgen in de doos.

1 – 5 spelers / vanaf 8 jaar / 45 minuten

Creature Comforts

In Creature Comforts van Happy Meeple Games hebben alle spelers een familie van bosdieren. Ze bereiden zich voor op de winter door het thuis zo gezellig en knus mogelijk te maken. De sfeer van dit spel past zo goed bij deze tijd van het jaar. Denk aan gebreide sokken, dekens, kaarsjes, verse appeltaarten en warme kopjes thee.

Spelverloop Creature Comforts

Het spel wordt gespeeld over 8 rondes/maanden waarin de spelers werkers op bepaalde locaties plaatsen, die voordelen kunnen opleveren. De voordelen worden pas geactiveerd wanneer er behalve een werker ook een dobbelsteen met het juiste aantal ogen beschikbaar is. Je moet dus af en toe een gokje wagen.

Iedere speler mag voor het plaatsen van de werkers 2 eigen familie dobbelstenen gooien. Zo kun je alvast een beetje inschatten waar je de werkers het beste neer kunt zetten. Vervolgens worden de 4 gezamenlijke dobbelstenen gegooid die voor iedereen van toepassing zijn. Daarna kijken alle spelers om de beurt welke locaties geactiveerd kunnen worden. Zo probeer je bijvoorbeeld grondstoffen te verzamelen om comfortkaarten te kopen. De familie die het meest comfortabele huis heeft voordat de eerste sneeuw valt, wint Creature Comforts.

Conclusie Creature Comforts

Dit spel is een lust voor het oog. De componenten zijn prachtig en de tekeningen zijn net schilderijtjes. We vinden de balans tussen geluk en strategie perfect voor een familiespel. Er zit een mooie opbouw in en je bent vooral lekker bezig met je eigen holletje. Sommige comfortkaarten kun je combineren. Zo leveren een schommelstoel en een deken los van elkaar punten op, maar heb je ze allebei, dan krijg je nog een bonus. Wanneer iedere speler bezig is met activeren moet je soms wel even op elkaar wachten. Dit spel komt bij ons vaak op tafel.

Twijfel je tussen één van deze spellen? We raden Savannah Park aan als je op zoek bent naar een vlot en gemakkelijk spel. Spelen jullie vaker bordspellen en ben je klaar voor een uitgebreider spel met meer diepgang? Dan is Creature Comforts geweldig. Kijk voor meer reviews in stijl op onze Instagram pagina @pion_iers.

Meer in deze categorie

Genieten van Groningen

Ga naar “Kedeng kedeng: zo lang loopt er al een spoor door Groningen”

Kedeng kedeng: zo lang loopt er al een spoor door Groningen

Ga naar “Weekend weg in Groningen: dit kun je in de wintermaanden doen”

Weekend weg in Groningen: dit kun je in de wintermaanden doen

Ga naar “Groningen heeft een bloemkoolwijk: dit houdt het in”

Groningen heeft een bloemkoolwijk: dit houdt het in

stadhuis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Archiefmedewerker”

Archiefmedewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Junior Toezichthouder Milieu”

Junior Toezichthouder Milieu

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Woonbegeleider Noodopvang”

Woonbegeleider Noodopvang

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime