Quiz: welke BN’ers zaten bij een studentenvereniging in Groningen

Gooi die bar maar nat, want het is tijd voor een quiz! En wat voor eentje: de ‘welke-bekende-Nederlanders-zaten-in-een-Groningse-studentenverenging-quiz’. Vo!

De spelregels zijn simpel: je ziet een foto van een bekende Nederlander. Denk je dat hij of zij bij een Groningse studentenvereniging heeft gezeten, dan zeg je ‘ja’. Zo niet, dan zeg je ‘nee’. Bonuspunten als je ook weet bij welke vereniging hij of zij heeft gezeten! Heb je het fout? Dan krijg je een strafadje. Succes!

Voor de leesbaarheid schrijven we in de verleden tijd, maar we weten het: lid ben je niet voor even, maar voor het leven!

Prinses Beatrix

Laten we met een inkoppertje beginnen. De voormalige koningin van Nederland heeft bij een studentenvereniging gezeten, maar was dat in Groningen?

Beatrix in 1960 | Foto: Nationaal Archief

Nee

Het antwoord is nee! Beatrix was actief lid bij Minerva in Leiden. Ook op latere leeftijd bezoekt ze nog af en toe nog activiteiten van haar vereniging. Als je deze vraag fout hebt, verdien je eigenlijk een dubbel strafadje!

Ruben Nicolaï

Deze ‘lama’ transformeerde zich tot duizendpoot. Op tv presenteert hij uiteenlopende programma’s en is dan ook niet meer weg te denken uit het medialandschap. Voordat hij op tv verscheen, studeerde deze man. Maar was dat in Groningen? En zo ja, bij welke vereniging zat hij dan?

Ruben Nicolai | Foto: RTL

Nee

Het antwoord is nee! De in het Belgische Lanaken geboren Ruben studeerde Theater-, film en televisiewetenschappen in Utrecht. Uit de grote keuze aan studentenverenigingen in die stad koos hij voor het Utrechtsch Studenten Corps.

Wubbo Ockels

Deze man heeft eigenhandig de spreuk the sky is the limit de nek omgedraaid. Wubbo Ockels maakte namelijk op 30 oktober 1985 als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte. Toch begon zijn carrière gewoon op de grond en studeerde hij natuur- en wiskunde. Dat zou in Groningen kunnen zijn geweest, of toch niet?

Wubbo Ockels in het spacelab | Foto: NASA/Wikipedia

Ja

Het antwoord is: ja! Deze rocketman studeerde in Groningen en was lid van Vindicat. Nooit eerder ging een lid van deze vereniging zo hoog als Wubbo. Hij begaf zich in totaal zeven dagen en 44 minuten in de ruimte. Helaas zal hij nooit meer een biertje drinken in deze studentenstad, want hij overleed op 18 mei 2014 in Amsterdam.

Marianne Thieme

Marianne Thieme richtte in 2002 de Partij voor de Dieren op. De in Ede geboren politica ging voor haar politieke carrière uiteraard studeren, maar was dat in Groningen?

Marianne Thieme | Foto: Partij voor de Dieren

Nee

Het antwoord is: nee! Marianne studeerde in Rotterdam en werd daar lid van de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging. Vanaf 1992 studeerde ze aan de Erasmus Universiteit. In haar studentenperiode werd ze vegetariër. Weet je dat ook weer!

Maarten van Rossem

We kennen Maarten van Rossem als allesweter in de quiz ‘De Slimste Mens’, maar deze kennis moet hij toch ooit ergens vergaard hebben. Was dat misschien in Groningen?

Maarten van Rossem | Foto: KRO-NCRV

Nee

Het antwoord is: nee! Maarten behaalde in Wageningen het diploma gymnasium bèta. Vervolgens studeerde hij, na een kort uitstapje bij farmacie, geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Daar werd hij lid van het Utrechtsch Studenten Corps. Dat was wel enkele jaren voordat Ruben er lid van werd, maar misschien hebben ze op een reünistenborrel nog samen wat spa goud weggetikt.

Prins Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven

Een lid van de koninklijke familie: dan kun je er bijna donder op zeggen dat hij bij een studentenvereniging heeft gezeten. Maar bij welke? En was dat in Groningen?

Prins Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven | Foto: RVD – Jeroen van der Meyde

Ja

Het antwoord is: ja! In Groningen werd prins Maurits lid van Vindicat. Hij studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde zijn doctoraal examen in 1995. Inmiddels heeft hij Groningen omgeruild voor Amsterdam, waar hij nu woont.

Laurens Dassen

Als je een beetje geïnteresseerd bent in politiek ken je deze man. Hij is fractievoorzitter van VOLT. Daarvoor werkte hij bij ABN AMRO, maar studeerde hij in Groningen? En de bekende vraag: bij welke studentenvereniging zat hij?

Laurens Dassen | Foto: VOLT

Nee

Het antwoord is: nee! Laurens studeerde tussen 2005 en 2011 bedrijfskunde in Nijmegen. “Het is een heel waardevolle periode geweest. Ik heb veel geleerd van de opleiding. Daarnaast ben ik volop actief geweest in het studentenleven. Bij Carolus en dispuut A.V.I.S. heb ik vrienden voor het leven gevonden”, vertelt hij aan FM Focus.

Hans van Mierlo

Deze in Breda geboren oud-politicus was de medeoprichter van D66. Voordat hij zijn stempel drukte op de vaderlandse politiek, zat hij in de collegebanken. Ook was hij lid van een vereniging, maar was dat in Groningen?

Hans van Mierlo in 1981 | Foto: Nationaal Archief – Rob Croes

Nee

Het antwoord is: nee! Ondanks dat hij is geboren in Breda en overleden in Amsterdam, studeerde Hans in Nijmegen. Daar was hij ook lid van Carolus Magnus en van dispuut Durendal.

Bram van der Vlugt

Deze acteur speelde in veel Nederlandse producties, maar is misschien wel het bekendst als Sinterklaas. In zijn jeugd moest hij van zijn ouders studeren, ondanks dat hij toen al wist dat hij acteur wilde worden. Ging hij tegen zijn zin in naar college in Groningen?

Bram van der Vlugt | Foto: ANP

Nee

Het antwoord is: nee! Hij studeerde bouwkunde in Delft waar hij betrokken raakte bij het studententoneel, onderdeel van het Delftsch Studenten Corps waar hij lid was. Zijn eerste rollen speelde hij dus daar. Daar hebben we maar één woord voor: vo!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Genieten van Groningen

Ga naar “[FOTO’S] Terugblik! Dit was Modeshow 050 in Groningen”

[FOTO’S] Terugblik! Dit was Modeshow 050 in Groningen

Ga naar “Dit doen die Griekse letters in een Groningse kerk”

Dit doen die Griekse letters in een Groningse kerk

Ga naar “Wat een ramp! is het thema van de Maand van de Geschiedenis: dit is er in Groningen te doen”

Wat een ramp! is het thema van de Maand van de Geschiedenis: dit is er in Groningen te doen

folkingestraat Groningen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6”

AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Horeca Medewerker Tuincafé”

Horeca Medewerker Tuincafé

 • Drenth Projecten BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Customer Service Medewerker Logistiek | MBO+ HBO | 2.100 – 3.200”

Customer Service Medewerker Logistiek | MBO+ HBO | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Basisarts”

Basisarts

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Voeger”

Voeger

 • Actief Techniek
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Groningen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Groningen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 12 oktober 2022

Topper