Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, bij noodweer stilstaan op de vluchtstrook?

Door Sharon Bremer 12 september 2019

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je bent net voorbij Julianaplein op de snelweg en het begint ineens onwijs hard te regenen. Hoe hard de ruitenwissers ook heen en weer gaan, het lijkt niet te helpen. Je ziet geen hand voor ogen en je denkt eraan om de auto aan de kant van de snelweg te zetten. Maar mag dit wel?

Soms besluiten automobilisten op de snelweg hun auto aan de kant te zetten tijdens een enorme stortbui. Rijkswaterstaat wordt op zo’n moment overspoeld met vragen.

Vluchtstrook

Volgens Rijkswaterstaat is het begrijpelijk dat automobilisten zich op de snelweg niet op hun gemak voelen als het zo hard regent, maar de vluchtstrook is volgens de wet alleen bestemd voor noodgevallen, zoals pech of als er iemand onwel wordt.

“Stilstaan op de vluchtstrook brengt ook gevaren met zich mee”, aldus Rijkswaterstaat. “Door de regen ben je slecht zichtbaar en andere weggebruikers verwachten niet dat er auto’s op de vluchtstrook stilstaan. Daarnaast kan het zijn dat er al iemand staat, bijvoorbeeld omdat hij pech heeft of omdat er iemand onwel is geworden. Ook dat kan weer gevaarlijke situaties opleveren.”

Rijkswaterstaat adviseert mensen om tijdens zo’n flinke bui voorzichtig door te rijden. Pas je snelheid aan en zorg dat je goed zichtbaar bent, dus doe je lichten aan. Daarnaast raadt Rijkswaterstaat aan om afstand te houden en als je toch wilt stoppen, doe dat dan op een parkeerplaats.

ANWB

De ANWB is het hierover niet helemaal eens met Rijkswaterstaat, lezen we op het AD. “Wanneer weggebruikers door extreem weer niet meer in staat zijn hun voertuig goed te besturen – vanwege bijvoorbeeld geen zicht op de weg – is net als bij pech of onwel worden uitwijken naar de vluchtstrook de beste keuze”, zegt een woordvoerder van de wielrijdersbond.

Belangrijk is het dan wel om de alarmlichten aan te doen, zodat andere weggebruikers je kunnen zien.” Ook de Landelijke Eenheid van Nationale Politie zegt dat het eigenlijk niet mag, maar dat er niet wordt bekeurd wanneer de situatie te onveilig is om verder te rijden. Goed om te weten!


Meer lezen?

Lantaarnpaal

Mag dat, van blijdschap in een lantaarnpaal klimmen?

Soms heb je gewoon keihard iets te vieren! Omdat je lievelingsclub de winst binnensleept, omdat Nede...
Mag dat?

Mag dat, een biertje drinken op straat?

Vlak voordat je de kroeg induikt, snel nog even je biertje leegdrinken. Een welbekend BVO’tje (biert...
Magneetvissen

Mag dat, magneetvissen in Groningen?

Complete hobbyclubs zijn ervoor opgericht: magneetvissen. Met name in Groningen, waar nogal wat in d...

adv.