Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, kippen houden als je in een woonwijk in Groningen woont?

Door Carin Van der Meij 29 oktober 2020

Zijn hennen, hanen en kuikens wel of niet geschikt als huisdieren? De meningen hierover zijn verdeeld. De een vindt het fantastisch en wil elke dag wel een vers eitje uit eigen achtertuin bij het ontbijt. De ander vindt het verschrikkelijk en kan het gekakel en gekraai niet aanhoren. Het kan dan ook voor de nodige burenruzies zorgen. Om dergelijke ruzies in de kiem te smoren stellen wij de vraag: mag je wel kippen houden als je in een woonwijk woont?

Het houden van kippen is in de meeste gemeenten – zolang het niet voor overlast zorgt – in elke tuin toegestaan. Zo niet? Dan staat deze uitzondering beschreven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente.

Kippen in Groningen

In Groningen zijn geen speciale regels voor het houden van kippen in de tuin. Het mag dus! Al staat er wel het volgende in de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen: ‘Burgemeester en wethouders zijn bevoegd gedeelten van de gemeente of bepaalde plaatsen aan te wijzen waar het ter voorkoming of opheffing van overlast of van schade aan de openbare gezondheid verboden is daarbij aangeduide dieren aanwezig te hebben’. De gemeente heeft nog wel wat in de melk te brokkelen dus, als het op overlast van dieren en veiligheid aankomt.

Ook niet geheel onbelangrijk: het welzijn van het dier. Denk bij het aanschaffen van kippen aan het type ras, de verzorging die ze nodig hebben en of er een groot hok past in je tuin. Even goed inlezen dus!

Meer lezen?

mag dat geit tuin

Mag dat, zomaar een geit of schaap in je tuin zetten in Groningen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Mag dat, meerdere mensen thuis ontvangen volgens de coronamaatregelen?

De coronamaatregelen zijn opnieuw aangescherpt, en dat zorgt voor een hoop vragen en verwarring. Wan...

Mag dat, je kind Groningen noemen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.