Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, je huis versieren met graffiti en street art?

Door Sharon Bremer 21 november 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Met deze week: mag je je eigen huis versieren met muurschilderingen of graffiti?

Het staat natuurlijk hartstikke gezellig en kunstzinnig, zo’n muurschildering. En ook in Groningen hebben we genoeg van deze kleurrijke kunstwerken. Maar als je dat nou ook op je eigen huis wil, mag dat dan zomaar?

Ja en nee

We vroegen het voor de zekerheid even na bij de gemeente Groningen: “In principe mag het op op je eigen, niet-monumentale koophuis. Uiteindelijk kan het alsnog afgekeurd worden als het niet in het straatbeeld past. Wanneer iemand op zijn of haar huis een muurschildering of graffiti wil plaatsen, kan die het best eerst contact leggen met de gemeente. Dan kan de gemeente het verzoek beoordelen en kijken wat mogelijk is, want voor monumentale panden en beschermde stadsgezichten gelden veel regels.”

Oke, het mag dus als je eigen huis niet-monumentaal is en geen onderdeel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht. En als je buren een beetje makkelijk zijn, want Ineke, die haar huis appeltjesgroen verfde, kreeg bonje met de buurt door haar ‘muurschildering’. Wil je het zeker weten? Check het dan even bij de gemeente.

Street art in Groningen

In Groningen hebben we nogal wat mooie muurschilderingen. We hebben een paar voor je op een rijtje gezet! Herken jij ze allemaal?

Foto | Ellen Heinen
Foto1 | Ellen Heinen
Foto2 | Ellen Heinen
Foto | Ellen Heinen

Legaal

In dit filmpje van vlogger Niek Roozen vertelt graffiti-artiest Ivesone over het verschil tussen graffiti en street art. Zo gaat een piece over het achterlaten van je naam: je markeert de plek. Sommige steden hebben muren waar dat mag. Op de site Legal walls kun je vinden waar. In Groningen hebben we vier van die plekken waar het legaal mag: Het CiBoGa-terrein, de Noordzeebrug, de Oude Fabriek naast het Emmaviaduct en het tunneltje bij De Wijert.


Lees ook

Parkeerplaats

Mag dat, een parkeerplaats maken van je voortuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
bankje

Mag dat, een bankje op de stoep voor je huis zetten?

In Groningen zijn heel veel verschillende voortuinen. Een grote tuin met bloemen, planten, bomen en ...
Lantaarnpaal

Mag dat, van blijdschap in een lantaarnpaal klimmen?

Soms heb je gewoon keihard iets te vieren! Omdat je lievelingsclub de winst binnensleept, omdat Nede...

Meer over

Gemeente

adv.