Mag dat, gevonden geld houden in Groningen?

Doorzoek jij de Groningse straten als Dagobert Duck op glimmende muntjes? Speur je in de winkelwagentjesstalling naar achtergelaten muntjes van vijftig cent? Dan steek je het geld dat je vindt waarschijnlijk in eigen zak. Niemand die dat gek zal vinden. Maar hoe zit het als je hogere geldbedragen vindt?
Stel dat je een briefje van tweehonderd of vijfhonderd vindt. Mag je dit houden? En een briefje met minder waarde, van bijvoorbeeld vijftig euro?
Verplicht om aangifte te doen
Officieel moet je al het geld dat je vindt aangeven. Ook al is de rechtmatige eigenaar waarschijnlijk moeilijk te achterhalen. In Engeland kreeg in een vrouw in 2017 nog een strafblad omdat ze een briefje van twintig (!) in haar eigen zak stak. Artikel 5 van het Burgerlijk Wetboek zegt dat iemand die een onbeheerd voorwerp vindt en meeneemt, verplicht is om snel aangifte te doen van de vondst.
Zelf eigenaar worden
Daarna heb je als vinder twee keuzes. Nadat je aangifte hebt gedaan bij de balie Publiekszaken van de Gemeente Groningen, kun je het geld hier achterlaten. Dan doe jij er verder afstand van. De andere optie is het voorwerp zelf houden. Na een jaar word je dan automatisch eigenaar van het voorwerp, mits de wetmatige eigenaar zich niet meldt. Let op: dit jaar gaat pas in nadat je je bij de gemeente hebt gemeld. Als je het geld bij de gemeente achterliet en drie maanden later niemand zich gemeld heeft, beslist de gemeente wat ermee gebeurt. Sommige gemeentes geven het geld dan aan de vinder, maar het kan ook weggegeven of vernietigd worden.
Hier lees je meer over de wetgeving rondom gevonden en verloren voorwerpen.