Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, een parkeerplaats maken van je voortuin?

Door Sharon Bremer 7 november 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Met deze week: mag je een parkeerplaats maken van je voortuin?

Kom je na de boodschappen thuis met enorme tassen vól eten en drinken, moet je je auto drie straten verderop zetten omdat er geen plek is! Heel irritant. Of heeft de buurman wéér zijn auto op ‘jouw plek’ gezet? Een auto hebben in de binnenstad brengt nogal wat ergernissen met zich mee. Maar stel nu dat je een voortuin hebt waar je toevallig niks mee doet, mag je die dan gebruiken als parkeerplaats?

Parkeren in de voortuin

Het antwoord op deze vraag is: nee, je mag niet zomaar in je voortuin parkeren. Helaas! Als je een parkeerplaats maakt van je voortuin, maak je in feite een nieuwe uitweg op de bestaande weg. Daar moet je een melding van maken bij de gemeente, óf je hebt een omgevingsvergunning nodig.

Gevaarlijke situaties

Als je die omgevingsvergunning aanvraagt, gaat de gemeente kijken of die nieuwe uitrit (jouw privé-parkeerplaats) geen gevaarlijke situaties oplevert. Ook mag je voortuinparkeerplaats niet ten koste gaan van een openbare parkeerplaats en ook niet van openbaar groen. En natuurlijk moet die parkeerplaats passen in het bestemmingsplan. Zo’n vergunning kost 413 euro en vraag je aan via het Omgevingsloket.

Burenruzie

Kan je niet wachten om de stratenmaker de stoeprand alvast te laten vervangen voor een inritband? Het is ook verboden om zonder toestemming wijzigingen aan te brengen aan de weg. Enne, bespreek het ook even met je buren. Misschien vinden zij dat jouw auto hun uitzicht verpest en voor je het weet staat John Reid of mr. Frank Visser op de stoep. Levert overigens leuke televisie op, dat dan weer wel.

 


Lees ook

Mag dat, je fiets op een brandkraan parkeren?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
bankje

Mag dat, een bankje op de stoep voor je huis zetten?

In Groningen zijn heel veel verschillende voortuinen. Een grote tuin met bloemen, planten, bomen en ...

Mag dat, parkeren bij een oplaadpaal als je geen elektrische auto hebt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.