Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, een bankje op de stoep voor je huis zetten?

Door Sharon Bremer 3 oktober 2019

In Groningen zijn heel veel verschillende voortuinen. Een grote tuin met bloemen, planten, bomen en een straatje. De geveltuintjes. Studententuinen. Stoeptuintjes. Maar veel voordeuren zitten direct aan de stoep. En als het lekker weer is, is het logisch dat je in het zonnetje wil zitten en dus een bankje voor je huis neerzet. In Groningen kun je praktisch geen straat vinden waar geen bankje buiten staat. Maar mag dit wel?

Het antwoord op deze vraag is: ja! Maar er zijn wel wat regels aan verbonden. Je mag alleen een voorwerp plaatsen als je een wandelaar of fietser niet in gevaar brengt. Dat betekent, dat als je op een hoekhuis woont, jouw bankje niet aan de zijkant mag uitsteken. En de voorwerpen in jouw tuin, waaronder het bankje, mogen niet verder dan één meter van de gevel uitsteken.

Tekst gaat verder onder de foto

bankje
Foto | indebuurt redactie

Nog meer regeltjes…

Betekent dit dat je nu met vrienden of familie een uitgebreide borrel op straat mag houden? Nee, dat mag niet. Voetgangers moeten minimaal anderhalve meter de ruimte krijgen om veilig door te kunnen lopen. In drukke gebieden is dat zelfs twee meter. Als je dus in een smalle straat woont, of de stoep voor je deur niet breed is, kan het zijn dat je te weinig plek overhoudt. Voor winkels en horeca gelden dezelfde regels, tenzij ze een terrasvergunning hebben.

Ook al zijn de temperaturen aan het dalen en zitten we binnenkort weer met een dekentje en warme choco op de bank, het is toch fijn om te weten! Dan kunnen we weer uitkijken naar de dagen dat we met een glas wijn op het bankje in de ‘voortuin’ zitten.

Vraag jij je ook af of iets mag?

Ben jij benieuwd hoe het zit met bepaalde regels in Groningen? Laat het ons weten in een reactie of mailtje en wij zoeken het voor je uit!


Lees ook

Magneetvissen

Mag dat, magneetvissen in Groningen?

Complete hobbyclubs zijn ervoor opgericht: magneetvissen. Met name in Groningen, waar nogal wat in d...
Lantaarnpaal

Mag dat, van blijdschap in een lantaarnpaal klimmen?

Soms heb je gewoon keihard iets te vieren! Omdat je lievelingsclub de winst binnensleept, omdat Nede...
overleden

Mag dat, je overleden huisdier in de tuin begraven?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.