Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: door rood lopen? (zonder dat je een boete krijgt)

Door Sharon Bremer 19 september 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: mag dat? Met deze week: mag je eigenlijk ongestraft door het rode stoplicht lopen?

rood
Foto: ANP

Het zal niemand verbazen dat het antwoord op deze vraag NEE is. Rood licht is er natuurlijk niet voor niets: het zorgt ervoor dat er geen ongelukken gebeuren. Maar wist je dat je ook een boete kunt krijgen als een agent je betrapt op een illegale oversteek? Er staat je een flinke boete te wachten als je een rood stoplicht negeert als voetganger. Dat kost je namelijk € 65,-. Dat is wel iets minder dan de boete voor door rood licht fietsen (€90,-) of door rood rijden met de auto (€230,-).

Overtreding

En wat nu als je op een paar meter afstand van het stoplicht oversteekt, geldt het dan ook? Dat ligt eraan. Als jij als het voetganger het licht kunt zien, dan ben je in overtreding. Politieagenten staan waarschijnlijk niet zo heel vaak te controleren of jij wel wacht op groen licht. Maar hé, je kan maar beter het zeker voor het onzekere nemen.

Gelukkig niet zoals in China

Gelukkig hebben we hier in Groningen nog niet zo’n systeem als in het Chinese Shenzhen. Daar gebruiken ze gezichtsherkenning bij de zebrapaden en kom je op een zwarte lijst als je vijf keer of vaker door het rode licht loopt. En sta je op die zwarte lijst? Dan ben je mooi de sjaak, want je kan dan bijvoorbeeld geen lening meer krijgen om een huis te kopen. Kijk, dat zijn andere maatregelen.


Lees ook

Lantaarnpaal

Mag dat, van blijdschap in een lantaarnpaal klimmen?

Soms heb je gewoon keihard iets te vieren! Omdat je lievelingsclub de winst binnensleept, omdat Nede...

Mag dat, parkeren bij een oplaadpaal als je geen elektrische auto hebt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Mag dat?

Mag dat, een biertje drinken op straat?

Vlak voordat je de kroeg induikt, snel nog even je biertje leegdrinken. Een welbekend BVO’tje (biert...

Meer over

Gemeente

adv.