Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: as uit de vuurkorf in de groene kliko gooien?

Door Sharon Bremer 28 mei 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: mag je de as uit de vuurkorf in de groene kliko gooien?

Het is heerlijk om de warme zomeravonden in de achtertuin te vertoeven; hapje, drankje, vuurtje erbij, marshmallows roosteren en tot in de late uurtjes doorkletsen. Maar wat moet je de volgende dag eigenlijk met de overgebleven as uit je vuurkorf doen?

Verbrand vs. onverbrand

Na wat research komen we erachter dat de overgebleven as niet in de GFT-bak gegooid mag worden. Huh, best gek, toch? Want onverbrande takken mogen weer wél in de groene kliko. De reden is eigenlijk heel simpel: materiaal dat al verbrand is, kan niet meer tot compost worden verwerkt. Want om compost te maken, moet het GFT-afval gaan broeien. De as van je vuurkorf gaat dat broeiproces tegen, omdat het verbrande hout niet meer kan broeien. Daarom mag je de as niet in de GFT-kliko gooien.

Waar dan wel?

Er zijn een aantal handige dingen die je met de as uit je vuurkorf kunt doen. Maar voordat je dat doet, is het handig om eerst de kleine kooltjes, spijkers en andere metalen objecten (lees: bierdopjes) eruit te halen.

Gebruik as om je moestuin te bemesten

In de as zitten mineralen zoals kalium, calcium en andere stoffen die erg goed zijn voor de planten in je tuin. Heb je groene vingers? Dan kan je de as goed gebruiken bij het planten van stekjes en om de grond van je planten te vermengen met as. Heb je een moestuin? Het schijnt dat aardappels er éxtra groot van worden.

Gebruik as tegen slakken

Als je in de zomermaanden last hebt van slakken, dan kan je de as in een kringetje om de planten heen strooien. Slakken houden er namelijk niet van! Als het heeft geregend, moet je de as wel weer opnieuw rond je planten strooien, want het spoelt vrij makkelijk weg.

Strooi de as uit over je gazon

Mensen die een prachtig gazon willen, strooien vaak in februari of maart kalk over het grasveld heen. De as uit je vuurkorf is veel rijker aan mineralen dan kalk en dus een goede vervanger. Ook zorgt de as dat er minder mos tussen het gras groeit.

In welke kliko mag je as gooien?

Heb je nog as over? Dan mag dat weggegooid worden bij het restafval, dus in de grijze kliko. Er wordt namelijk geen grondstof meer uit as gehaald.


Mag dit dan wel?

Mag dat, mondkapjes en plastic handschoenen bij het plastic of normale afval gooien?

De boodschappen doen veel Groningers tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden met gr...
lopend fietsend McDrive

Mag dat, lopend of fietsend door de McDrive gaan?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Bloemen

Mag dat, bloemen plukken in Groningse parken?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.