Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat, 112 bellen in andere gevallen dan een noodgeval?

Door Sharon Bremer 13 februari 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: wanneer mag je nou eigenlijk 112 bellen? En wat gebeurt er als je misbruik maakt van het alarmnummer?

112, daar red je levens mee! Als je denkt aan ons alarmnummer, komen er waarschijnlijk vooral ongelukken of grote misdaden in je op. Maar wist je dat je in veel meer gevallen 112 mag bellen?

Ook verdachte situaties

Deze wijkagent schrijft op Twitter: “Bel 112 als elke seconde telt. Het is een misverstand dat 112 alleen bedoeld is voor noodsituaties waarin levens op het spel staan. Bel dus ook als u een verdachte situatie in uw woon- of werkomgeving ziet. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen.”

Mens én dier

Andere situaties waarin elke seconde telt, maar waarbij je misschien niet meteen aan 112 denkt: stormschade waarbij er gevaar is voor mens of dier. Denk bijvoorbeeld aan naar beneden vallende dakpannen, instortingsgevaar of een boom die dreigt om te vallen. Ook bij extreme wateroverlast, met bijvoorbeeld gevaar op kortsluiting, mag je 112 bellen. Is er een kindje vermist? Dan telt elke seconde.

Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!

Wat gebeurt er als je misbruik maakt van 112?

Als door jouw telefoontje de hulpdiensten onterecht uit moeten rukken, en je dus misbruik maakt van 112, dán heb je een probleem. Je krijgt een boete, taakstraf of zelfs een gevangenisstraf. Ook moeten alle kosten die gemaakt zijn tijdens het tripje van de politie, brandweer of ambulance door jou worden vergoed. De politie mag in dit geval je identiteit achterhalen via het telefoonnummer waarmee je gebeld hebt.

Dit geldt dus alleen als je opzettelijk misbruikt maakt van 112. Bij twijfel heeft de politie liever dat je natuurlijk wel gewoon 112 belt. Mocht het dan geen spoed zijn, schakelen ze je door naar een van de algemene nummers.

Bel dit nummer bij geen spoed

Wat als er geen spoed is, maar je wel hulp nodig hebt? Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast of een burenruzie? Dan kan je terecht bij de algemene nummers van de politie of brandweer. Het landelijke politienummer is 0900-­8844, ook het bureau in Groningen is op dit nummer te bereiken. Mocht je liever anoniem blijven als je een misdaad meldt, is daar ook een nummer voor: 0800 – 7000.

Nog wat handige voorbeelden

De politie stelde een kaartje op met wat handige praktijkvoorbeelden van wanneer je wel of niet 112 belt.

Bekijk je dit artikel via mobiel? Klik dan op de afbeelding om het te vergroten.


Mag dit dan wel?

straatmuzikant

Mag dat, zomaar optreden als straatmuzikant in Groningen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
stickers

Mag dat, stickers plakken op voorwerpen in de stad?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
wensballon

Mag dat: een wensballon oplaten in Groningen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

112 Gemeente

adv.