Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Groningen is de gezondste stad van Nederland en dit is waarom

Door Sharon Bremer 30 november 2020

Wij wisten natuurlijk állang dat er niets boven Groningen gaat, maar nu blijkt uit onderzoek dat Groningen de gezondste stad van Nederland is. Advies- en ingenieursbureau Arcadis onderzocht hoe het in twintig steden is gesteld met de buitenruimte en komt tot de conclusie dat Groningen er met kop en schouders bovenuit steekt. Yes!

Nummer twee in de lijst is Nijmegen, Maastricht maakt de top drie compleet. Zaanstad scoort met de twintigste plaats het slechtst.

Koploper Groningen

Dat Groningen als overtuigende winnaar uit de bus komt, is volgens John Boon van het onderzoeksteam van Arcadis niet verrassend: “Deze stad probeert al sinds de jaren 70 de auto zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. En met succes. Nergens ter wereld wordt zo vaak de fiets gepakt als in Nederland en van de onderzochte steden is Groningen daarin de koploper. De gemeente probeert zelfs nóg meer mensen te verleiden de fiets te pakken door de aanleg van fietsnelpaden en het herinrichten van wegen waardoor de auto ondergeschikt wordt aan de fiets.”

 

Gezondste leefklimaat

In Groningen hebben we dus het gezondste leefklimaat, zo blijkt uit het onderzoek. Arcadis heeft de twintig steden (de grootste gemeente van elke provincie, aangevuld met de acht grootste gemeenten van Nederland) beoordeeld op vijf onderdelen: mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van informatie van onder meer het RIVM, de GGD en het CBS.

Trots!

De Groningse wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA, Ruimtelijke Ontwikkeling/Wonen) is vereerd met de titel Gezondste Stad van Nederland. “We zullen er alles aan doen om deze titel te verdedigen. Want ook wij zijn nog lang niet klaar. De stad kent behoorlijk wat groen, maar nog lang niet voldoende. We hebben, ook met het oog op het tegengaan van hittestress, een enorme groenopgave. Zeker in de binnenstad en op onze bedrijventerreinen.’’

De wethouder is trots, laat hij weten: “De historische binnenstad, het stadsstrand, het Noorderplantsoen, de uitstraling van ons stationsgebied. Prachtig toch als je uit de trein stapt en je meteen richting Groninger Museum en de binnenstad kunt lopen? Ook al zijn we nooit klaar met verbeteren, het is hier prettig toeven.”

Ben jij ook zo trots op Groningen? Laat ons weten waarom! Stuur een mailtje naar [email protected] waarom er volgens jou niets boven Groningen gaat.


beste binnenstad

Leuk! Groningen maakt kans op de titel ‘Beste Binnenstad 2020’

Wij weten natuurlijk dat Groningen een fijne binnenstad heeft, maar we zijn niet de enigen die dat v...
Station

YES! Groningen heeft het mooiste station van Nederland

Groningers! Nóg iets om trots op te zijn in onze prachtige stad: het hoofdstation is verkozen tot he...

Lekker bezig: Groningen in de top 10 van meest sportieve steden van Nederland

Nieuws om trots op te zijn: Groningen behoort officieel tot één van de sportiefste steden van Nederl...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.