Van Grunnegs Joegeltje tot Groninklijk: zo moet volgens jullie een Gronings biertje heten
Een witbiertje, pilsje van de tap, Belgisch biertje of gewoon een ijskoud Radlertje: zo'n goudgele rakker op z'n tijd is...
Soms is de nood zo hoog, dat wildplassen een serieuze optie is. Denk daar nog maar extra goed over na, want het kan zomaar de duurste behoefte ooit zijn. Word je betrapt? Dan levert dat een boete van €140,- op. En je zou niet de eerste zijn: vorig jaar is in heel Nederland voor 2,4 miljoen euro aan wildplasboetes uitgedeeld. Ook een aantal Groningers behoort tot de betrapte wildplassers.
LocalFocus bracht in kaart hoeveel wildplassers in 2019 per gemeente op de bon zijn geslingerd. De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Dacht je dat wildplassen gewoon mocht? Dat is geen gekke gedachte. Het is niet bij wet verboden om te plassen of poepen in het wild. Elke gemeente kan er zelf voor kiezen om hierover regels te laten opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In de praktijk zie je dat veel gemeenten een verbod uitroepen op wildplassen binnen de bebouwde kom. De cijfers van het CJIB zijn hier ook op gebaseerd.
In 2019 werden 826 boetes voor wildplassen uitgeschreven in de gemeente Groningen. Wow! Dat leverde in totaal €115.360 op. Per tienduizend inwoners gaat het om 35,7 boetes. Ter info: het gemiddelde in Nederland is 9,9.
Op onderstaande kaart zie je per gemeente hoeveel mensen zijn gesnapt op wildplassen.
Tekst loopt door onder kaart.
Het aantal wildplasboetes is vorig jaar in heel Nederland flink gestegen. In 2018 zijn ruim 13 duizend boetes uitgeschreven. Vorig jaar waren dit er – ga er even voor zitten – 17 duizend. Gemiddeld zijn dat 46 boetes per dag. Dat is goed voor 2,4 miljoen euro aan boetes voor wildplassen. Ka-ching.
In onze gids
Populaire rubrieken