Sjoerd Tjio werkt bij nieuwe zaak Monk Whisky: ‘Het is niet een kwestie van niet lusten, maar de juiste vinden’
Onlangs opende een nieuwe winkel in Groningen vlakbij de A-kerk: Monk Whisky. Whisky staat erom bekend dat het een dure…
Dollard Whisky is een Groningse whisky die van graan tot glas ontwikkelt is in eigen beheer. En om de allerbeste whisky uit duurzame, Groningse grond te laten groeien, zijn Thijs Dijkstra en Lennart Deddens een crowdfunding gestart. Zij hebben het heft in handen genomen om de missie waar te maken: whisky op Groningse grond te laten groeien, te stoken en te rijpen. En jij kunt nu meedoen.
Heb je er ooit over nagedacht hoe het in de wijnbouw heel logisch is om samen met de wijnboer de wijnstokken te inspecteren? Maar waarom is dat niet hetzelfde bij een graanboer? Helaas gaat het bij whisky vaak nog steeds om de graanopbrengst per hectare en de efficiëntie, niet om de kwaliteit en de smaak van het graan.
Dat moet anders! Daarom zijn Thijs en Lennart deze crowdfunding gestart. Thijs kent whisky als geen ander, hij bezocht distilleerderijen over de hele wereld, leerde over hun verhalen, hun erfgoed en filosofie om hun essentie in een fles te brengen. Lennart is expert op het gebied van sterke drank en is eigenaar van verschillende bars.
Hun doel? 50.000 euro ophalen om de volgende oogst te kunnen voorfinancieren en de kwaliteit te kunnen waarborgen. “En daarmee sluiten we drie boeren aan met natuur-inclusieve bouw”, legt Lennart uit.
Het doel van 50.000 euro hebben ze inmiddels gehaald, maar de heren hebben nog meer doelen gesteld: “Bij 100.000 euro kunnen we een eigen kuiperij starten: dit is veel beter voor het milieu en geeft Groningers de gelegenheid kennis te maken met een eeuwenoude ambacht die verdwenen is uit ons land. Bij 150.000 euro kunnen we een eigen mouterij starten en bij 200.000 euro kunnen we een vaten opslag in het havengebied van Bad Nieuweschans realiseren en wordt het bezoeken van de whisky in wording nog toegankelijker en bijzonderder.”
Op slechts een kwartier rijden van de graanvelden wordt de mout vergist en gedistilleerd in de coöperatie Graanrepubliek in Bad Nieuweschans en vervolgens gerijpt op vaten in een schuur in Beerta. Je ruikt en proeft alles: van het graan en het tussengewas, tot het graanbeslag, het vat en de nieuwe mout. Een volledig transparante keten.
“Deze ronde gaan we een gelimiteerde oplage van 50 vaten vullen. Om die volgende stap te kunnen zetten hebben we een voorfinanciering nodig van minimaal 3 jaar, omdat een whisky tenminste drie jaar en een dag op een eikenhouten vat moet liggen voor het whisky mag heten”, aldus Lennart en Thijs.
Het is de laatste week van de campagne en jij kunt nog meedoen! Meedoen om dit lokale initiatief te steunen kan via deze link.
In onze gids
Populaire rubrieken