Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eten bij Happietaria is eten voor het goede doel

Door Sharon Bremer 19 november 2019

Al vijfentwintig jaar een fenomeen in Groningen: pop-up restaurant Happietaria. Hier kun je (superlekker!) eten voor een zacht prijsje – én je steunt daarmee ook nog eens het goede doel! 

Happietaria Groningen is een initiatief van de landelijke organisatie Tear. Met de Happietaria’s, waarvan er gedurende het jaar meerdere plaatsvinden in studentensteden door heel Nederland, wordt geld opgehaald voor het goede doel. Elk jaar gaat de opbrengst naar één of meerdere projecten in ontwikkelingslanden en zetten honderden studenten zich in om een restaurant op te zetten en te runnen.

Happietaria Management Team

Zeven gemotiveerde studenten vormen samen het Happietaria Management Team (HMT) en runnen het restaurant in Groningen deze periode. Stuk voor stuk zijn ze verantwoordelijk voor een eigen onderdeel van het restaurant. Denk hierbij aan de keuken, inkoop, vrijwilligers en de PR. De studenten zijn allemaal lid van één van de vier christelijke studentenverenigingen in Groningen: C.S.F.R., GSV, Ichthus en N.S.G. Elk jaar wordt er een compleet nieuw managementteam samengesteld uit leden van deze vier studentenverenigingen.

Happietaria
Foto | Happietaria

Vet project

De 22-jarige Irene van Doornik is dit jaar verantwoordelijk voor de PR en bewustwording. “Vorig jaar heb ik meegewerkt als vrijwilliger en daardoor kende ik het al een beetje. Ik dacht toen: ‘wat een vet project!’ Je zet je in voor het goede doel, ziet alle gasten die in het restaurant komen en daarnaast leer je ook nog enorm veel.” Naast de zeven ‘managers’, werken er vaste vrijwilligers voor Happiataria, maar je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger voor één of meerdere avonden.

Smullen!

Happietaria wordt op 20 november geopend door burgemeester Schuiling en is te vinden aan de Henri Dunantlaan 2. Je kunt er komen eten van 21 november tot en met 19 december. Ze zijn zes dagen per week open en werken in twee shifts per avond: “De eerste mensen kunnen om 17.00 uur aanschuiven, en de tweede groep mensen om 20.00 uur. Mensen kunnen via de site een dag en een tijd reserveren”, legt Irene uit. En wat krijg je dan voorgeschoteld, vraag je je af? Een blik op de menukaart stelt zeker niet teleur. Wat dacht je van een winterse stoofpot of pompoenrisotto met witvis? Of ga voor een heerlijke Grunneger mosterdsoep! Reserveren doe je hier!

Goede doel

De volledige opbrengt van Happietaria gaat naar het goede doel: preventie en bestrijding van mensenhandel in Azië. Met het geld helpt Tear lokale initiatieven mensenhandel tegen te gaan. “Het leuke is dat ons project op te schalen is: hoe meer geld we ophalen, hoe meer initiatieven we kunnen helpen”, aldus Irene. Vorig jaar haalde Happietaria in Groningen 100.199,70 euro op. “We zien een enorme vooruitgang door de jaren heen, en die lijn zetten wij graag voort!”

Foto | Happietaria
Foto | Happietaria

Lees ook

Bij de Sluis

Nieuw! Bij de Sluis is de hele winter open als havermoutbar

Leuk nieuws! Groningen is een superhip, uniek concept rijker: de havermoutbar van Bij de Sluis. Die ...
Floor

Groningse Floor wint Love Island

Liefhebbers van Temptation Island en Ex on the Beach hebben zich afgelopen zes weken kunnen verlekke...
kerstmenu

Bij deze restaurants kun je nú al reserveren voor het kerstdiner

Je bent er waarschijnlijk nog niet mee bezig (of draait bij jou de kerstmuziek ook al?) maar over ee...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.