Chef-kok Simone brengt Italië naar Groningen: ‘Met drie ingrediënten kun je al een heerlijk gerecht maken’

Aangeboden door Birra Moretti

Simone tussen de olijfbomen op het binnenplein bij zijn appartement | Foto: indebuurt

De Italiaanse Simone Stagnitto kwam twee jaar geleden naar Nederland. Hij is private chef en geeft masterclasses Italiaans koken. Het gevoel van la dolce vita draait volgens hem niet alleen om heerlijk eten: “Het gaat om de belevenis, het hele plaatje.”

Waar dat plaatje uit bestaat? Een pure maaltijd met mooie ingrediënten inclusief smaakvol bier, de verhalen daarachter én hiervan genieten in goed gezelschap. Buon appetito!

Nonna

“Als ik bij mensen thuis kook of een masterclass geef, vertel ik graag de verhalen achter de gerechten,” zegt Simone. “Het eten gaat er beter van smaken als je de geschiedenis weet.” Simone vertelt bijvoorbeeld trots over hoe zijn nonna (oma) hem vroeger leerde om ravioli te maken met lokale ingrediënten uit Genua, waar hij vandaan komt.

Boccadasse

Dat Simone vol is van zijn cultuur en waar hij vandaan komt, blijkt ook uit de naam van zijn bedrijf: Boccadasse. Dat is de naam van een vissersbuurt in Genua. Simone is als echte Genuees verbonden met de duizenden jaren oude geschiedenis en tradities van zijn geboortestad. “De recepten zijn doorgegeven door de generaties. Die tradities en verhalen, die proef je terug.”

Italië in Nederland

Simone neemt Italië overal mee naar toe. Hij werkte in London als chef-kok en stond ook een aantal jaar in de keuken in Milaan. Waarom hij la bella Italia heeft ingeruild voor Nederland? “Ik merk dat Nederlanders echt op zoek zijn naar authentiek Italiaans eten, niet alleen pasta en pizza. Als je mensen vraagt wat hun favoriete keuken is, is het antwoord vaak Italiaans. Ik vind het fantastisch om mijn verhaal, cultuur en eten te kunnen delen en mensen het échte Italië te laten ervaren, maar dan in Nederland.”

Simpel

Italiaans eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn volgens Simone. “Met een paar ingrediënten zet je al een heerlijke maaltijd op tafel. Bijvoorbeeld een lekkere focaccia, verse mozzarella en een mooie pesto. Wat mij betreft kun je met drie ingrediënten al een Michelin-gerecht maken. Zolang je maar de beste ingrediënten in huis haalt. Een goede olijfolie kan echt het verschil maken.” Buon appetito!

Lees verder onder de foto >

Simone geeft ook masterclasses in zijn appartement aan de Friesestraatweg | Foto: indebuurt

Eten met een verhaal

Het draait allemaal om de kwaliteit en het verhaal erachter volgens Simone. “Pesto komt bijvoorbeeld uit Genua, omdat basilicum daar groeit. Als je pesto proeft, proef je dus een stukje van de geschiedenis van Genua. Wat veel Nederlanders niet weten is dat we in Italië nooit pesto met kip combineren of vis met Parmezaanse kaas. Ik neem mensen mee door de geschiedenis en cultuur om erachter te komen hoe dat zit.”

Écht Italië

Tijdens zijn masterclasses en diners neemt Simone je mee op reis door de eetcultuur van Italië. “Mensen zeggen vaak dat ze het gevoel hebben even in Italië te zijn door mijn eten. Dat is het grootste compliment.”

Birra moretti is Italiaans voor genieten

Volgens Simone bestaat een fijne Italiaanse zomeravond uit goed gezelschap en lekker eten. Dat gaat hand in hand met een koel biertje. Birra Moretti wordt al sinds 1859 (!) ambachtelijk gebrouwen met hopsoorten van hoge kwaliteit. Het recept is al die tijd nagenoeg onveranderd gebleven en dat levert kristalhelder en verfrissend bier op. Authentiek en extra zomers door het vleugje citrus. Salute!

Geen 18, geen alcohol. Met trots voor u gebrouwen.

Genieten doe je het best op z’n Italiaans met Birra Moretti | Foto: Birra Moretti

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “De keuze is reuze: Groningen heeft er in vijf jaar zoveel nieuwe koffiezaken en lunchrooms bij”

De keuze is reuze: Groningen heeft er in vijf jaar zoveel nieuwe koffiezaken en lunchrooms bij

eerste terrasdag
Ga naar “Sjoerd Tjio werkt bij nieuwe zaak Monk Whisky: ‘Het is niet een kwestie van niet lusten, maar de juiste vinden’”

Sjoerd Tjio werkt bij nieuwe zaak Monk Whisky: ‘Het is niet een kwestie van niet lusten, maar de juiste vinden’

monk
Ga naar “Alle tips en tricks voor een geslaagd barbecue-seizoen in Groningen op een rijtje”

Alle tips en tricks voor een geslaagd barbecue-seizoen in Groningen op een rijtje

barbeque

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

  • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Vest omkeerbaar € 21,99”

Vest omkeerbaar € 21,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Horeca Medewerker Tuincafé”

Horeca Medewerker Tuincafé

  • Drenth Projecten BV
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Belastingadviseur Aangiftemedewerker IB | Aanslag | 3.200 – 4.500”

Belastingadviseur Aangiftemedewerker IB | Aanslag | 3.200 – 4.500

  • WR.nl Solliciteren
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) – fysiotherapeut”

Praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) – fysiotherapeut

  • Verzuimweg
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Customer Service Medewerker Logistiek | MBO+ HBO | 2.100 – 3.200”

Customer Service Medewerker Logistiek | MBO+ HBO | 2.100 – 3.200

  • WR.nl Solliciteren
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Basisarts”

Basisarts

  • Randstad
  • Parttime

Agenda

Ga naar “Groningen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Groningen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

  • Broodfonds
  • 12 oktober 2022

Topper