Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weekendtips! 3 x bezig met de natuur in je eigen achtertuin

Door Sharon Bremer 10 april 2020

Het is weer weekend! En als we de weersverwachting mogen geloven, wordt het héér-lijk weer! Wat kan je dit weekend doen, als je zo min mogelijk de deur uit gaat? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. We gaan de tuin in!

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Maak een bijenhotel

Wat is een bijenhotel? Het is een plek voor de bijen om een huisje te maken voor hun kroost. In kleine holletjes leggen bijen hun eitjes en metselen deze dicht met modder. Zo kan de larve zich rustig ontpoppen tot een nieuwe bij en de traditie voortzetten! Zo’n bijenhotel is niet alleen goed voor de bijen, maar ook voor de bloemetjes in je tuin! De bijen die hier hun eitjes leggen verzamelen pollen uit de bloemen in de omgeving. Ze bestuiven dus ook de bloemetjes in je tuin! Deze metselbijtjes steken overigens niet, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken 😉.

Hoe maak je zelf een bijenhotel?

Stap 1: Verzamel een boomstammetje en zaag die in zo veel plakken van vijf centimeter dik als je wilt.
Stap 2: Pak een boor en boor gaten in de stam die niet helemaal doorlopen tot het eind. De gaten moeten tussen de vijf en tien millimeter doorsnede zijn.
Stap 3: Vul de lege ruimtes tussen de boomstammetjes op met bamboe, of hol riet.
Stap 4: Hang het hotel op in je tuin, maak er iets moois van!

Maak het zo mooi als je zelf wilt.

Begin een moestuin

We belden met stadsecoloog Fenneke. We vroegen om tips voor het beginnen van een eigen moestuin. Zodat jij je eigen gekweekte groente in je groentelade kunt leggen!

“Wat altijd leuk is, is om groente die je normaal weg zou gooien opnieuw te laten groeien. Heb je een teentje knoflook dat is uitgelopen? Plant hem in een potje met aarde! Je krijgt er niet alleen leuke bloemetjes van, volgend jaar als de plant de winter overleeft heb je je eigen knoflook gegroeid”, vertelt Fenneke over de telefoon.

We hebben het nog even opgezocht, maar de bloemetjes van een knoflookplant ruiken niet naar knoflook. “Je kan hetzelfde doen met uien en aardappels. Ik vind het zelf altijd leuk om kleine krieltjes in een pot te doen, dan kan je zien hoe die wortels uitlopen.”

“Nog een tip is om gedroogde bonen zoals linzen, capucijners, zwarte bonen en bruine bonen te planten. Je moet ze wel eventjes weken in een bakje met water, maar ook die kunnen nog gewoon uitkomen!” Er zijn zoveel soorten groente die we weggooien als we denken dat ze op- of bedorven zijn en dat is best wel zonde. Planten kunnen vaak gewoon terug groeien!

“Ook een paprika of een rode peper kan je opnieuw planten. De zaadjes zitten aan de binnenkant van de plant en gooi je meestal weg. Zonde! Schraap de zaadjes uit de peper of paprika en plant ze in de grond. Na een week zal je de eerste plantjes naar boven zien komen!”

Fenneke heeft nog een laatste tip voor de beginnende moestuinier: “Als het niet gelijk lukt, probeer het dan opnieuw. Het gaat vooral om de lol en om lekker bezig te zijn!”

Foto | Unsplash

Knutsel een mini Tiny Forest

Deze tip komt van het Instituut voor Natuureducatie. Zij bedenken projecten om kinderen kennis te laten maken met de natuur. Op dit moment zijn ze bezig met de actie #groenomtedoen, waarbij ze je inspireren om thuis, in je tuin of op je balkon van de natuur te genieten.

Verzamel takjes en blaadjes uit je eigen om een mini Tiny Forest te maken. Verder heb je wat lijm en plakband nodig en een stuk karton om alles op te plakken.

Maak boompjes door met plakband de blaadjes aan de takjes of houtjes te plakken. Hoe meer verschillende boompjes je weet te knutselen hoe leuker het wordt! In een Tiny Forest staan meestal 25 verschillende boomsoorten, dus knutsel er op los en probeer zelf zoveel mogelijk bomen te ‘planten’. Lijm of plak de boompjes vast op het karton zodat ze stevig blijven staan. Als je genoeg bomen hebt ‘geplant’, knip je de blaadjes die je nog over hebt in stukjes om het karton te bedekken. Doe wat lijm op het karton en bedek deze met de bladsnippers die je net hebt geknipt.

“Bomen verminderen CO2 concentraties en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Door buiten te zijn (ook in je tuin of op je balkon) maak je vitamine D aan. Zelfs met een hele kleine hoeveelheid zonlicht! Ook tijdens deze corona-crisis is het daarom goed om van de natuur te genieten.”, schrijft de IVN op haar website.

Lees ook

win cadeaukaart

Maak je huis lenteproof en win een Huis & Tuin Cadeaukaart van €100,-

Heb jij de weerberichten voor de komende tijd al gezien? Er komt nog meer lenteweer aan! Nu we allem...
Pasen 2020 Groningen

Dit is er wél te doen tijdens Pasen 2020 in Groningen

Ook Pasen ziet er anders uit dit jaar door de coronacrisis. Op bezoek gaan bij vrienden en familie, ...
dyanthe

Alle handen verzamelen! Dyanthe maakt schilderijen van handen voor Groningse ziekenhuizen

De mooie initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond in deze gekke tijd, want we moeten elk...
openingstijden supermarkten pasen groningen

Pasen 2020: dit zijn de openingstijden van supermarkten in Groningen

Te laat geweest met de boodschappen voor het paasontbijt? Geen zorgen: voor last-minute boodschappen...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Video

adv.