Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weekendtip: het NK eierbal eten op het EierbalFestival

Door Sharon Bremer 30 augustus 2019

Komende zondag (1 september) staat het EierbalFestival op het programma bij EM2 in Groningen. Een dag in het teken van Groninger cultureel erfgoed: de eierbal. Liefhebbers kunnen hun geluk niet op, want daar is dit jaar iets bijzonders aan toegevoegd: het eerste Nederlands kampioenschap eierballen eten.

Wie kan de meeste eierballen op in tien minuten? De wedstrijd is een kleine knipoog naar de eerste editie van het EierbalFestival, vorig jaar, toen de honger naar eierballen groter bleek te zijn dan het aanbod. “Hoeveel eierballen kan een mens eten? Daar zijn we erg benieuwd naar”, vertellen organisatoren Dautsen Rosenboom en Saskia Jonker. “En natuurlijk zorgen we er voor dat er dit keer ruim voldoende eierballen zijn voor alle bezoekers.”

Aan de eetwedstrijd, die om 15.30 uur van start gaat, kunnen maximaal tien mensen meedoen. De inschrijving kost 17,50 inclusief toegang tot het festival en staat open voor iedereen ouder dan 18 jaar. De eierballen voor het kampioenschap worden beschikbaar gesteld door horecagroothandel en eierbalproducent Sloots uit Nieuw-Buinen. Toepasselijk, want het bedrijf is voortgekomen uit snackbar Sloots Automatiek, die vroeger in de Oude Ebbingestraat zat en wordt gezien als de uitvinder van de eierbal.

EierbalFestival

Bezoekers kunnen tijdens het EierbalFestival, dat van 12 tot 19 uur duurt, veel verschillende eierballen proeven van cafetaria’s en producenten uit Groningen en omgeving. Bax Bier en Hooghoudt schenken er Groninger bier en lekkere cocktails bij. Maar er is nog veel meer te doen! Test je kennis van Groningen tijdens de pubquiz, leer tijdens een workshop van Sloots hoe je zelf eierballen maakt, luister naar Groningse artiesten en laat je (innerlijke) kind los op het Oliehoorn Spellenplein. Tickets voor het festival koop je hier.

Eierbaltest

Waar in Groningen kun je de allerbeste eierbal halen? Dat gaan ze ook testen tijdens het festival! Op het programma van het EierbalFestival staat een nieuwe editie van de Grote Groninger Eierbaltest. In 2017 won cafetaria Koning de juryprijs en Kwalitaria Jolie de publieksprijs. Wie gaat hen opvolgen als maker van de beste eierbal?

Eierbal
Foto | Eierbalfestival

Lees ook

Lantaarnpaal

Mag dat, van blijdschap in een lantaarnpaal klimmen?

Soms heb je gewoon keihard iets te vieren! Omdat je lievelingsclub de winst binnensleept, omdat Nede...
Vegan

Nu ook vegan macarons in Groningen

Vegan is tegenwoordig helemaal hip en happening. Logisch, want als we allemaal een beetje bewuster m...

adv.