Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tip voor Hemelvaartsdag: vroeg uit de veren om te ‘dauwtrappen’

Door Sharon Bremer 18 mei 2020

Een echte traditie met Hemelvaart: dauwtrappen. En ja, ook in Groningen wordt dit gedaan! Waar komt deze traditie vandaan en hoe werkt dauwtrappen precies?

Dauwtrappen is wandelen met zonsopkomst. Sommige mensen doen dit zelfs op blote voeten, zodat ze op het gras de dauw echt voelen. Vaak worden er door Staatsbosbeheer wandelingen georganiseerd door boswachters, maar deze gaan dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Zelf kun je wel gaan wandelen bij zonsopkomst.

Magische werking

Waar komt de traditie van het dauwtrappen vandaan? Om een antwoord te vinden op deze vraag moeten we terug in de tijd, namelijk naar de eerste eeuw na Christus. Tijdens de meifeesten die in deze Germaanse tijd plaatsvonden, vierden mensen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Het volksgeloof van die tijd was van mening dat dauw op bepaalde dagen van het jaar een genezende en magische kracht heeft.

Eigenlijk heeft het dauwtrappen niets te maken de lichamelijke terugkeer van Jezus Christus naar de hemel. Later werd het gebruik van dauwtrappen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Mag je zo vroeg de natuur in?

Vroeg uit de veren en de natuur ingaan, mag dat eigenlijk? Veel natuurgebieden zijn namelijk verboden terrein voor zonsopgang. We vragen het aan Staatsbosbeheer. Zij leggen uit: “Dauwtrappen is vooral tijdens zonsopgang, dan kan het gewoon. En in een aantal gebieden van ons mag je 24 uur per dag komen.”

Wil jij op Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) vroeg de natte grond onder je voeten voelen, mystieke nevels tussen de bomen zien hangen en misschien zelfs wild spotten? Zorg dan dat je rond kwart voor 6 in de natuur bent, dan gaat de zon op.


Wandelen

5 x prachtige wandelroutes in Groningen

Even de benen strekken en genieten van het zonnetje? Wat dacht je van een wandeling langs al het moo...
tuin groningen

Weekendtips! 3 x bezig met de natuur in je eigen achtertuin

Het is weer weekend! En als we de weersverwachting mogen geloven, wordt het héér-lijk weer! Wat kan ...

Heb jij deze groene monsters al gespot? Groningen heeft vanaf nu elektrische deelscooters!

Vanaf vandaag kleurt Groningen iedere dag een stukje groener. De elektrische deelscooters van GO Sha...

Meer over

Doen

adv.